632
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τι θα γίνει τώρα στο ΚΙΝΑΛ;

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 13 Οκτωβρίου 2021, 09:40
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τι θα γίνει τώρα στο ΚΙΝΑΛ;

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 13 Οκτωβρίου 2021, 09:40

Η ξαφνική επιδείνωση της υγείας της Φώφης Γεννηματά και η εσπευσμένη εισαγωγή της στον «Ευαγγελισμό» έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία στη Χαριλάου Τρικούπη. Σχεδόν κανείς από τους στενούς συνεργάτες της προέδρου δεν είχε σχηματίσει την εντύπωση ότι η υγεία της –πέραν της εμφανούς κούρασης από τις συνεχείς περιοδείες και υποχρεώσεις– είχε επιβαρυνθεί σε τέτοιο βαθμό, που να την οδηγήσει στο νοσοκομείο και στην απόσυρση της υποψηφιότητάς της, ούτε είχε προκύψει η παραμικρή υποψία περί τούτου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι, η κυρία Γεννηματά έκανε κανονικά την προεκλογική εκστρατεία της για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών της στη Ρόδο.

Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν τη Δευτέρα, αργά το απόγευμα, όταν η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ακύρωσε την παρουσία της σε συγκέντρωση στη Νέα Ιωνία. Το ίδιο βράδυ εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με ατελή ειλεό, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν –η δε σημείωση ότι οι γιατροί «μετά από εκτενείς εξετάσεις» διαπίστωσαν ότι «η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου» δεν άφηνε σε κανέναν την αμφιβολία για τη σοβαρότητα του προβλήματος, για το οποίο άλλωστε με γενναιότητα είχε μιλήσει η ίδια πέρυσι.

Η ίδια η κυρία Γεννηματά, λίγα λεπτά μετά την έκδοση του ανακοινωθέντος του «Ευαγγελισμού» το απόγευμα της Τρίτης, ανακοίνωσε ότι η κατάσταση είναι τέτοια που αποσύρεται από την κούρσα της ηγεσίας.

«Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου, που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μη συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας, αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητά μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης», ανέφερε η 56ετής πολιτικός.

Τα νέα δεδομένα προκάλεσαν αμηχανία και προβληματισμό για τη διαδικασία της ανάδειξης ηγεσίας που έχει οριστεί για τις 5 και τις 12 Δεκεμβρίου. Είναι εξάλλου πρόωρο να ειπωθεί αν και πώς θα εξελιχθεί πλέον αυτή η εσωκομματική διαδικασία, όταν υπάρχουν ηθικού τύπου ζητήματα που εγείρονται από την ασθένεια της προέδρου του κόμματος. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι δραστηριότητες των υποψηφίων «πάγωσαν» και όλες οι πλευρές τηρούν στάση αναμονής –τις επόμενες ημέρες, πρόκειται να αρχίσουν διαβουλεύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Η κούρσα που ήταν για τέσσερις έγινε ξαφνικά για τρεις, με το μεγάλο όνομα, μάλιστα, να φεύγει από το παιχνίδι.

Από την άλλη, με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας της κυρίας Γεννηματά, είναι και πρόωρο να γίνουν προβλέψεις, ακόμα και για τον τρόπο λειτουργίας το επόμενο διάστημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, την προεδρία της οποίας θα κρατά τυπικά ως τις 5 Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιοποίηση της περιπέτειας της υγείας της κυρίας Γεννηματά πυροδότησε κύμα συμπαράστασης από φίλους και εσωκομματικούς αντιπάλους, που έσπευσαν να εκφράσουν τη στήριξη τους, να ευχηθούν γρήγορη ανάρρωση και να συσπειρωθούν γύρω από το πρόσωπο της προέδρου σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία που περνά.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έστειλε προσωπικό μήνυμα στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ενώ επικοινώνησε μαζί της και ο Γιώργος Παπανδρέου, ευχόμενος καλή ανάρρωση και κουράγιο. Και ο προκάτοχός της στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, έστειλε προσωπικό μήνυμα στην κυρία Γεννηματά με ευχές για περαστικά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ και εκ των υποψηφίων αρχηγών, ευχήθηκε περαστικά και ανακοίνωσε ότι αναστέλλει άμεσα την προεκλογική εκστρατεία του. «Να είμαστε και άνθρωποι, δεν μπορεί να δίνει μάχη η πρόεδρος του κόμματος και εμείς να κάνουμε προεκλογικές εκστρατείες», σημείωναν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής, πρώην υπουργός Υγείας και επίσης υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, εκδήλωσε τη συμπάθειά του «ως φίλος και σύντροφος», όπως είπε, ενώ λίγο αργότερα πήγε και στο νοσοκομείο για να ενημερωθεί από τους οικείους και συνεργάτες της προέδρου. «Προέχει η υγεία της Γεννηματά. Οχι τα προσωπικά μας», είπαν από το επιτελείο του.

Και ο τρίτος υποψήφιος, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης, ευχήθηκε στην κυρία Γεννηματά περαστικά και καλή ανάρρωση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...