Πώς θα πάει αυτή η παράξενη συνεργασία; Στο Αυστραλιανό Οπεν, το πρώτο από τα κορυφαία τουρνουά του 2025 (12-26 Ιανουαρίου), ο Αντι Μάρεϊ θα κάθεται στην μπροστινή σειρά στο box του Νόβακ Τζόκοβιτς ως προπονητής του. Αραγε, θα καταφέρει ο θρυλικός βρετανός τενίστας, ο οποίος αποσύρθηκε από τα κορτ μετά τους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες, να βοηθήσει τον άλλοτε μεγάλο του αντίπαλο να κατακτήσει τον 25ο γκραν-σλαμ τίτλο του; Θα «αντέξει» εφέτος ο τελευταίος εκπρόσωπος των «Big-4» του τένις στην επίθεση του Γιανίκ Σίνερ και του Κάρλος Αλκαράθ, των πιο ξεχωριστών παικτών της νέας γενιάς;
Τι θα γράψει η Ιστορία για την απόφαση του Λιούις Χάμιλτον να καθίσει στο τιμόνι της Ferrari έπειτα από 12 χρόνια συνεργασίας με τη Mercedes; Θα το απαντήσει η μεγαλύτερη σεζόν στα χρονικά της Formula 1, με τα 24 Grand Prix, που αρχίζει στις 16 Μαρτίου στην Αυστραλία και ολοκληρώνεται στις 7 Δεκεμβρίου στο Αμπου Ντάμπι. Οι «φαν» του 40χρονου βρετανού πιλότου, ο οποίος φιλοδοξεί να κατακτήσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή για όγδοη φορά πετυχαίνοντας ένα πρωτοφανές ρεκόρ, ανυπομονούν για την πρώτη μέρα των δοκιμών (26 Φεβρουαρίου).
Τι απήχηση θα έχει το νεοσύστατο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων των 32 ομάδων, το γιγαντιαίο ποδοσφαιρικό event που θα διεξαχθεί εφέτος (15 Ιουνίου – 13 Ιουλίου) στις ΗΠΑ για πρώτη φορά και θα δοκιμάσει τις αντοχές πολλών από τους κορυφαίους παίκτες; Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, εκτιμά ότι «θα είναι η διασυλλογική διοργάνωση με την υψηλότερη τηλεθέαση στην Ιστορία του ποδοσφαίρου», καθώς θα μπορούν να την παρακολουθήσουν περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι χωρίς να πληρώσουν συνδρομή. Αλλά πόση μπάλα, ακόμη, μπορεί να δει ο κόσμος; Μιλάμε για 63 ματς μέσα σε 28 μέρες, αμέσως μετά το τέλος της τρέχουσας σεζόν και λίγο πριν αρχίσει η επόμενη.
Θα συνεχιστεί η… βροχή των απίστευτων ρεκόρ στον στίβο; Φαίνεται πως, ναι. Ο Σουηδός Μόντο Ντουπλάντις, ο οποίος σε τέσσερα χρόνια ανέβασε τον πήχη στο επί κοντώ από τα 6,17 στα 6,26 μέτρα, είναι έτοιμος να πηδήσει πάνω από τα 6,30. Ο Νορβηγός Γιάκομπ Ινγκέμπριγκτσεν «φλερτάρει» με δύο κορυφές που κατέχει ο τρομερός μαροκινός δρομέας, Χισάμ Ελ Γκερούζ: στα 1.500 μέτρα και στο μίλι.
Αλλά τα πιο εκπληκτικά ρεκόρ, λένε οι αναλυτές του στίβου, θα είναι… θηλυκά, ιδίως στα δρομικά αγωνίσματα. Πιστεύουν ότι το 2025 θα δούμε την πρώτη γυναίκα που θα τρέξει τα 5.000 μέτρα σε χρόνο κάτω από 14 λεπτά, και στον μαραθώνιο κάτω από 2:16:16. Δεν το θεωρούν απίθανο, να καταρριφθεί και το ρεκόρ της Γιαρμίλα Κρατοτσβίλοβα στα 800 μέτρα, το παλαιότερο (1983) στον κλασικό αθλητισμό σε άνδρες και γυναίκες.
Το εφετινό καλεντάρι του στίβου περιλαμβάνει εφέτος και το πιο σημαντικό ραντεβού των κορυφαίων αθλητών του μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες: το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτού στίβου. Θα διεξαχθεί στο Τόκιο (13-21 Σεπτεμβρίου) στο υπερσύγχρονο στάδιο με την hi-tech πίστα που φιλοξένησε τους «βουβούς» -λόγω της πανδημίας- Αγώνες του 2021. Αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 2.000 αθλητές, από περίπου 200 χώρες.
Ηταν καλή η ιδέα της Euroleague, το Final-4 του 2025 να γίνει στο Αμπου Ντάμπι, για πρώτη φορά μακριά από την Ευρώπη; Θα το μάθουμε στις 23-25 Μαΐου. Εφέτος έχουμε και Ευρωμπάσκετ (27 Αυγούστου – 14 Σεπτεμβρίου), μοιρασμένο σε τέσσερις χώρες: Κύπρο, Φινλανδία, Λετονία και Πολωνία. Η Ελλάδα αναμένεται να εξασφαλίσει την πρόκριση τον Φεβρουάριο. Επίσης, Ευρωμπάσκετ Γυναικών (18-29 Ιουνίου), με οικοδέσποινες την Ελλάδα, την Τσεχία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου (11 Ιουλίου – 3 Αυγούστου στη Σιγκαπούρη) θα υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Θα συμμετάσχουν οι εθνικές μας ομάδες πόλο και κορυφαίοι κολυμβητές μας, όπως ο Απόστολος Χρήστου και η Αννα Ντουντουνάκη.
Στο ποδόσφαιρο, τον Φεβρουάριο θα δούμε για πρώτη φορά γύρο πλέι-οφ στα Κύπελλα Ευρώπης. Πιθανότατα θα υπάρχει έντονο σασπένς, αφού ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Σίτι, η Γιουβέντους και η Παρί, κινδυνεύουν να μην προχωρήσουν στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται και οι αναμετρήσεις για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, που αρχίζουν τον Μάρτιο. Θα καμαρώσουμε, ξανά, την εθνική μας ομάδα σε ένα Μουντιάλ;
Το 2025 φέρνει και μια καινοτομία που έχει διχάσει την ποδοσφαιρική κοινότητα: challenge, όπως στο τένις και στο μπάσκετ. Ο προπονητής θα έχει το δικαίωμα να στέλνει τον διαιτητή στο μόνιτορ του αγωνιστικού χώρου, ζητώντας του να επανεξετάσει τη φάση και να αναθεωρήσει την απόφασή του (μέχρι δύο φορές σε κάθε ματς). Είναι άγνωστο ακόμη, σε ποιες διοργανώσεις θα λειτουργήσει πιλοτικά το FVS (Football Video Support).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News