392
Rapid test σε πολίτες στις 17 Μαΐου, στην Ταϊπέι, όπου εντοπίζονται πολλά από τα νέα κρούσματα | REUTERS/Ann Wang

Τι συνέβη στην υποδειγματική Ταϊβάν και γέμισε ξαφνικά κρούσματα;

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 20:13
Rapid test σε πολίτες στις 17 Μαΐου, στην Ταϊπέι, όπου εντοπίζονται πολλά από τα νέα κρούσματα
|REUTERS/Ann Wang

Τι συνέβη στην υποδειγματική Ταϊβάν και γέμισε ξαφνικά κρούσματα;

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 20:13

Λιγότερα από 1.000 κρούσματα, εκ των οποίων περίπου το 90% εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο, μηδενικές διαρροές από την καραντίνα, 253 ημέρες χωρίς νέα περιστατικά και μόλις 12 νεκροί.

Η επιτυχία της Ταϊβάν των 24 εκατ. κατοίκων στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού το 2020 είναι πανθομολογούμενη όπως δείχνουν τα στατιστικά. Το 2021 ξεκίνησε εξίσου καλά και όλα έδειχναν ότι η χώρα είχε σχεδόν επιστρέψει στην κανονικότητα χωρίς ίχνος Covid.

Αλλά ο κορονοϊος δεν είχε πει ακόμη ακόμη την τελευταία του λέξη.

Την Παρασκευή οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν 29 κρούσματα. Το Σάββατο εντοπίστηκαν 180. Την Κυριακή 206 και τη Δευτέρα 333, τα περισσότερα στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου και η πρωτεύουσα Ταϊπέι. Τα διαγνωστικά κέντρα αναφέρουν μάλιστα θετικότητα που φτάνει στο εξαιρετικά υψηλό 10%.

Προφανώς κάτι δεν πήγε καλά και μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες, η χώρα εντόπισε εκατοντάδες κρούσματα.

Το νέο ξέσπασμα της νόσου, όπως ανέφερε ο Guardian, άρχισε στα τέλη Απριλίου και συνδέεται με πληρώματα αεροσκαφών του κρατικού αερομεταφορέα, της China Airlines, σε ένα ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο του Ταογιουάν. Εκεί φιλοξενούνταν πληρώματα αεροσκαφών σε καραντίνα, αλλά και ομάδα ταϊβανέζων θιασωτών των πτήσεων.

Οι πρώτες περιπτώσεις καταγράφηκαν στις 20 Απριλίου, ενώ 10 ημέρες αργότερα το συντονιστικό κέντρο για την επιδημία προειδοποίησε για τους κινδύνους μετάδοσης στο προσωπικό στις αερομεταφορές. Νωρίτερα η κυβέρνηση είχε περιορίσει τον χρόνο υποχρεωτικής καραντίνας για  τα πληρώματα των αεροσκαφών, κίνηση που θεωρήθηκε ότι μπορεί να αυξήσει και πάλι τον κίνδυνο διασποράς της νόσου. Η ιχνηλάτιση αργότερα έδειξε ότι μέλη των πληρωμάτων, κατά παράβαση των κανονισμών, είχαν επισκεφτεί δημόσιους χώρους ενώ ήταν ήδη φορείς της νόσου.

Στις αρχές Μαΐου τουλάχιστον 18 εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία και στο ξενοδοχείο και 11 μέλη των οικογενειών τους βρέθηκαν να είναι θετικοί στον κορονοϊό, ενώ σύντομα άρχισαν να εμφανίζονται περιστατικά σε περιοχές της χώρας που δεν είχαν καμία σχέση με το αεροδρόμιο ή το ξενοδοχείο. Σε όλες τις περιπτώσεις εντοπίστηκε η βρετανική μετάλλαξη του ιού.

Οι αρχές κινητοποιήθηκαν  και περιόρισαν τον μέγιστο επιτρεπτό αριθμό ατόμων σε συγκεντρώσεις, έκλεισαν κάποιες επιχειρήσεις, δημόσιους χώρους και σχολεία. Σε γενικές γραμμές οι χώροι εστίασης εξακολουθούν να λειτουργούν.

Επιστροφή λοιπόν στη μέθοδο που είχε εφαρμόσει η  Ταϊβάν με την εμφάνισή της νόσου. Μπορεί να μην επέβαλε υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα, αλλά η νοοτροπία των κατοίκων της και το ανεπτυγμένο πνεύμα αλληλεγγύης της κοινότητας, οδήγησαν στην πράξη σε ένα lockdown χωρίς να υπάρχει ανάγκη να επιβληθεί άνωθεν από την κυβέρνηση. Ισως αυτή η προσέγγιση να λειτουργήσει ξανά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...