«Συγγνώμη, λάθος». Οι κινεζικές αρχές διόρθωσαν την Μ. Πέμπτη τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στην πόλη Γουχάν, επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, αυξάνοντάς τον κατά 325 άτομα και πλέον ανέρχεται σε 50.333.
Εντύπωση όμως προκάλεσε η «διόρθωση» που έγινε στον αριθμό των νεκρών, καθώς διπλασιάστηκε. Από τους 1.290 που ήταν μέχρι και την Πέμπτη, την Παρασκευή έφτασε τους 3.869.
Πλέον, η Κίνα έχει συνολικά 82.692 καταγεγραμμένα περιστατικά και 4.632 νεκρούς, από 3.342 που ήταν μέχρι πριν από μία ημέρα, όπως γράφει o Guardian.
Σε ανακοίνωση, η δημοτική υπηρεσία της Γουχάν για την πρόληψη και τον έλεγχο της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρει ότι οι αναθεωρήσεις στα στατιστικά έγιναν σύμφωνα με τους νόμους και κανονισμούς, καθώς και την αρχή της ευθύνης για την Ιστορία, τους πολίτες και τους θανόντες.
Κινεζικά στατιστικά
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Radio Free Asia, οι υπολογισμοί από τα κρεματόρια, δείχνουν ότι ο αριθμός μπορεί να είναι και δεκαπλάσιος από εκείνον που είχε ανακοινώσει επίσημα το Πεκίνο.
Κάτοικοι της Γουχάν, τις μαρτυρίες των οποίων επικαλούνταν το Radio Free Asia, ανέφεραν ότι τα κρεματόρια στην πληγείσα περιοχή δούλευαν εντατικά και οι παραδόσεις σορών μπορεί να έφταναν και τις 5.000 σε μία μέρα.
Κάποιοι υπολογίζουν ότι με βάση τη δυναμική των υπαρχουσών δομών για την καύση νεκρών, αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμα και δεκαπλάσιο ή και παραπάνω αριθμό νεκρών.
Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι, στην οποία ίσχυσε η πολύ αυστηρή καραντίνα, πιστεύουν ότι στη Γουχάν οι θάνατοι μπορεί να φτάνουν και τους 40.000 και ότι πολλοί άνθρωποι πέθαναν στα σπίτια τους χωρίς να καταγραφούν ως επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Economist, οι αριθμοί των νεκρών από κάθε που δίνονται καθημερινά στη δημοσιότητα, είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται με άτομα που έχασαν τη ζωή τους στο σπίτι τους, σε ιδρύματα κ.ά.
Καραντίνα
Μετά από δύο μήνες σχεδόν πλήρους απομόνωσης η Γουχάν άρχισε σταδιακά να επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς, με βασικά μέτρα προφύλαξης να ισχύουν.
Οι εικόνες με τα πλήθη επιβατών στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γουχάν είναι ενδεικτικές της αλλαγής στην καθημερινότητα των πολιτών, στους οποίους επιτρέπεται να εισέλθουν στην πόλη, όχι όμως να φύγουν εκτός αστικών συνόρων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News