602
Την συγκλονιστική αυτή φωτογραφία από το πρόωρο λιώσιμο των πάγων κατέγραψε μέλος δανέζικης ερευνητικής αποστολής στη βορειοδυτική Γροιλανδία | Steffen Olsen

Οι πάγοι λιώνουν ταχύτερα, ιδού μια ακόμη απόδειξη

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 14:45
Την συγκλονιστική αυτή φωτογραφία από το πρόωρο λιώσιμο των πάγων κατέγραψε μέλος δανέζικης ερευνητικής αποστολής στη βορειοδυτική Γροιλανδία
|Steffen Olsen

Οι πάγοι λιώνουν ταχύτερα, ιδού μια ακόμη απόδειξη

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 14:45

Η αρχή έγινε με μια εντυπωσιακή όσο και ανησυχητική φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη: σκυλιά σέρνουν ένα έλκηθρο στη βορειοδυτική Γροιλανδία, μόνο που το κάνουν τσαλαβουτώντας πάνω σε νερά, οι πάγοι έχουν λιώσει πριν από την ώρα τους. Ακολούθησε και ο προβληματισμός των διεθνών ΜΜΕ για το πώς η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τη ζωή σε μια τεράστια περιοχή του Αρκτικού Κύκλου και πώς αυτό αποδεικνύει ότι η Γη βρίσκεται πλέον σε σημείο οριακό. Ισως να είναι ήδη αργά…

Η είδηση που συνόδευσε την συγκλονιστική φωτογραφία από δανέζικη ερευνητική αποστολή ήταν η εξής: Παρατηρήθηκε λιώσιμο των πάγων στο 40% της έκτασης της Γροιλανδίας κοντά στις ακτές και σε μια ζώνη προς τα νότια, όπως επισήμανε η Washington Post.

Και τούτο διότι οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν από τις αρχές του Ιουνίου ήταν ασυνήθιστα υψηλές. Πάντα είχαμε ένα μερικό λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά αυτό που παρατηρήθηκε εφέτος ήταν πέρα από την πιο ζοφερή πρόβλεψη.

Οι αναλυτές και οι μετεωρολόγοι ανησυχούν ότι το εφετινό καλοκαίρι ίσως να ξεπεράσει αυτό του 2012, ως σήμερα τη χρονιά με το μεγαλύτερο λιώσιμο, αν διατηρηθούν για πολύ οι καλές καιρικές συνθήκες.

Αυτή η είδηση είναι από μόνη της άκρως ανησυχητική. Ωστόσο στην Ελλάδα η εγχώρια δημοσιογραφία είπε να το ξεχειλώσει: το κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε την Τρίτη και μολονότι είχαν ήδη υπάρξει επισημάνσεις από τα Ellinika Hoaxes,  ότι μέσα σε μία ημέρα έλιωσε το 40% των πάγων της Γροιλανδίας, μια «είδηση» που είχε ήδη γραφεί και αναπαραχθεί στο ελληνικό Διαδίκτυο και που δυστυχώς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «επισημοποίησε» με ένα τηλεγράφημά του.

Με βάση το ίδιο τηλεγράφημα και με δεδομένο ότι αν οι πάγοι της Γροιλανδίας όντως λιώσουν, η στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως θα ανεβεί κατά έξι μέτρα, η τήξη του 40% των πάγων θα σήμαινε άνοδο της στάθμης κατά τουλάχιστον δύο μέτρα, κάτι που δεν συνέβη. Ευτυχώς…

Η πραγματικότητα απέχει από αυτήν που μετέδωσαν πολλά ελληνικά ΜΜΕ. Αυτό που συμβαίνει είναι ταχύτερη τήξη στο 40% της έκτασης της Γροιλανδίας, γεγονός που και αυτό αρκεί για να μας τρομάξει. Ή θα έπρεπε να μας τρομάζει…

Η έκταση της παγοκάλυψης στον Αρκτικό Ωκεανό μειώνεται φυσιολογικά από τον Ιούνιο και πέρα, φέτος όμως είμαστε πολύ χειρότερα από άλλες χρονιές

Διότι, παράλληλα, η έκταση του πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί στα μέσα Ιουνίου τις τελευταίες δεκαετίες, από τότε που έχουμε στη διάθεσή μας μετεωρολογικούς δορυφόρους.

Κάποια σημεία στην Αλάσκα ήδη είναι ελεύθερα από πάγους, κάτι που δεν έχει καταγραφεί σχεδόν ποτέ ως σήμερα.

Τρίτο ανησυχητικό στοιχείο: την περασμένη Τετάρτη οι θερμοκρασίες σε κάποια σημεία στη Γροιλανδία ήταν περίπου 20 βαθμοί Κελσίου (40 βαθμοί Φαρενάιτ) πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή. Σε ένα σημείο έφτασαν ακόμη και στους ασυνήθιστους για την εποχή 0 βαθμούς Κελσίου.

Μια «καυτή» Γροιλανδία, την Τετάρτη 12 Ιουνίου, όπως δείχνει ο χάρτης με τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Τίποτα λιγότερο από «άλλη μια σειρά από ακραία γεγονότα που εντάσσονται στον κύκλο μιας θερμότερης Αρκτικής που αλλάζει», επισημαίνει στην Washington Post ο Ζάκαρι Λέιμπ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Ιρβάιν.

Αυτές οι διακυμάνσεις στην Αρκτική επηρεάζουν το κλίμα και σε νοτιότερες περιοχές, όπως η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη.

Τον περασμένο χειμώνα, για παράδειγμά, η άνοδος των θερμοκρασιών στην Αρκτική πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα επηρέασε την κίνηση του αεροχείμαρρου στον Αρκτικό Κύκλο και έφερε ασυνήθιστα ψυχρό χειμώνα στη Βόρεια Αμερική. Και σε κάθε  περίπτωση, δεν προοιωνίζονται τίποτα θετικό για το μέλλον του κλίματος της Αρκτικής και του πλανήτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...