Κρίσιμες ώρες διανύει η «Αυγή», η ιστορική εφημερίδα της ανανεωτικής Αριστεράς που πέρασε διά πυρός και σιδήρου στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια, όμως φαίνεται ότι τώρα είναι κοντά στο τέλος, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζαμε.
Τα οικονομικά προβλήματα της εφημερίδας σε καιρούς ευρύτερης κρίσης των εντύπων –αλλά και η εκδοτική απαξίωσή της ως σκληρού κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την ίδια ώρα κατήγγειλλε συλλήβδην τα ελληνικά ΜΜΕ ως χειραγωγούμενα– οδήγησαν σε οριακές καταστάσεις, με το ερώτημα αν θα συνεχίσει να κυκλοφορεί το ημερήσιο φύλλο να περιγράφεται ως το αποκλειστικό θέμα συζήτησης στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του την Τετάρτη. Θα ακολουθήσει ξεχωριστή συνεδρίαση για το θέμα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα την Πέμπτη.
Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Αγγελου Τσέκερη από τη διεύθυνση της εφημερίδας και μια μεταμεσονύχτια ανάρτηση στην οποία μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ένα οξύμωρο: μια δεξαμενή 60.000 μελών του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να προσφέρει τις 5.000 συνδρομές της ηλεκτρονικής έκδοσης που θα εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητά της.
Εγραψε ο κ. Τσέκερης:
«Λίγο κάτι σαν απολογισμός για την υπόθεση της Αυγής.
»Στην “Αυγή” ανέλαβα ως διευθυντής στα τέλη Απριλίου του 2018.
»Πίστευα ότι ανεξάρτητα από τη γενικότερη κρίση του Τύπου, η κυκλοφορία της εφημερίδας ήταν δραματικά υποτιμημένη. Επομένως αν δείχναμε ενδιαφέρον και φροντίδα για την εικόνα και το περιεχόμενο της, ο κόσμος θα ανταποκρινόταν. Και ο χώρος θα αποκτούσε μια βιώσιμη, παρεμβατική και σοβαρή εφημεριδα όπως του αξίζει.
»Τα καταφέραμε; Οχι.
»Η αλήθεια είναι ότι στην πορεία από τότε ως εδώ, η εφημερίδα απέκτησε νέους αναγνώστες. Αλλά οι νέοι αναγνώστες δεν πάνε στο περίπτερο. Θέλουν το pdf. Και για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της η εφημερίδα βασισμένη στο ηλεκτρονικό χρειάζονταν 5.000 συνδρομητές.
»Θεωρούσα ότι σε μια δεξαμενή 60.000 μελών του κόμματος θα καταφέρναμε να συγκεντρώσουμε αυτόν τον κόσμο. Δεν καταφέραμε ούτε να το πλησιάσουμε.
»Και η διεύθυνση αξιολογείται πάνω σε αυτό. Τους αναγνώστες τους κερδίζεις, δεν μπορείς να απαιτείς να σου τους φέρουν με το ζόρι. Και δεν τους κερδίσαμε.
»Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής: Ελλείψει συνδρομητών, οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η καθημερινή έκδοση, απλά δεν υπάρχουν. Τελεία.
»Αλλα και να υπήρχαν, είναι πολύ δύσκολο για μια συντακτική ομάδα να συνεδριάζει, να σχεδιάζει, να τσακώνεται, να δίνει τον καλύτερο εαυτό της, για ένα καθημερινό φύλλο που κυκλοφοριακά είναι τόσο προβληματικό. Είναι θέμα κύρους και αξιοπρέπειας.
»Αυτή είναι η πραγματικοτητα. Η διεύθυνση αξιολογείται εξ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα σας το περιέγραψα.
»Σας ευχαριστώ για όλα. Και ειδικά στους ανθρωπους με τους οποιους δουλέψαμε μαζί τόσο καιρό, αλλά κυρίως σε όσους και όσες αγαπούν πραγματικά την “Αυγή”, και το αποδεικνύουν καθημερινά εδώ, εκφράζω την ειλικρινή μου λύπη που δεν ως διευθυντής δεν κατάφερα κάτι καλύτερο. Αυτά».
Το πρόβλημα της «Αυγής» είναι και οικονομικό και πολιτικό.
Κατ’ αρχάς τα οικονομικά. Η εφημερίδα είναι πολύ ζημιογόνα. Από τη διοίκησή της έχουν αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος από την κρατική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και το 70%, πηγαίνει στη χρηματοδότηση της έκδοσης της εφημερίδας, η οποία τις καθημερινές ζήτημα να πουλάει μερικές εκατοντάδες φύλλα. Υπό αυτό το πρίσμα, τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους σε γενική τους συνέλευση.
Σύμφωνα με το efsyn.gr, στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ανταποκρίθηκαν μόλις 11 εργαζόμενοι, με τη διοίκηση να ελπίζει σε άλλους 7-8, ένα νούμερο που σε κάθε περίπτωση δεν κρίνεται ικανοποιητικό. Ο στόχος είναι να κλείσει το ημερήσιο φύλλο αλλά να μην υπάρξουν απολύσεις αλλά μετακινήσεις προς την κυριακάτικη έκδοση και στον ιστότοπο, ο οποίος έχει αξιόλογη και μαχητική –φυσικά ακραία αντικυβερνητική– παρουσία.
Και εδώ έρχεται το πολιτικό πρόβλημα. Διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι στον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν τουλάχιστον κακό το timing, το κόμμα να χάσει το ημερήσιο φύλλο του, εν όψει μάλιστα του κρίσιμου και καταταλαιπωρημένου από αναβολές 3ου συνεδρίου, για το οποίο ήδη εκφράζονται επιφυλάξεις για την ποιότητα του (προσυνεδριακού) διαλόγου που θα γίνει.
Από την άλλη, αυτή η κρίση της «Αυγής» και η αδυναμία της να κερδίσει έστω συνδρομητές από μια βάση δεκάδων χιλιάδων μελών του κόμματος μοιάζει να είναι και μια εικόνα τού πόσο έχει αλλάξει η πολιτική δημογραφία του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την Κουμουνδούρου προσπάθησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης να αλλάξουν το θέμα κατηγορώντας τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ (!) και τη ΝΔ, περιγράφοντας παράλληλα μόνο τα μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως καθαρά. Επίσης προεξόφλησαν την αναστολή έκδοσης του ημερήσιου φύλου της «Αυγής».
Συνάντηση με Τσίπρα ζητούν οι εργαζόμενοι
Στο μεταξύ, σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην «Αυγή», οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου, κάνοντας λόγο για διάλυση της εφημερίδας, ζήτησαν συνάντηση με τον κ. Τσίπρα. «Η χρεοκοπία της εφημερίδας και η απαξίωση του δημοσιογραφικού της στίγματος έχει πρόσωπα και διευθύνσεις, και σίγουρα τα πρόσωπα αυτά δεν είναι των εργαζομένων» σημείωσαν μεταξύ άλλων.
Το ψήφισμα των εργαζομένων στην εφημερίδα, το οποίο κοινοποιήθηκε και στην ΕΣΗΕΑ, ανέφερε τα εξής.
Σε μία από τις μαζικότερες συνελεύσεις των τελευταίων ετών και σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα για την κρίσιμη ιστορικά στιγμή που βιώνει η εφημερίδα, η γενική συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ αποφάσισε ομόφωνα με 49 ψήφους ΥΠΕΡ τα εξής:
Δηλώνουμε απερίφραστα αντίθετοι σε κάθε σχεδιασμό για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ και τη διάλυση της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς και του τόπου, που συμπληρώνει φέτος τα 70 χρόνια από τη γέννησή της.
Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι μετά από 7 δεκαετίες αδιάλειπτης καθημερινής μάχης για την ενημέρωση, η οποία ανετράπη μόνο από το καθεστώς των συνταγματαρχών, οι εργαζόμενοι της ΑΥΓΗΣ παραμένουμε ακόμη εδώ και θα δώσουμε μάχη για να παραμείνει ανοιχτή η καθημερινή και κυριακάτικη έκδοση της, θα παλέψουμε για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας.
Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη και κυνική τη στάση της Διοίκησης, η οποία ενώ εξακολουθεί να μην μας ενημερώνει επίσημα για το σχέδιο καταστροφής της ΑΥΓΗΣ, έχει αρχίσει ήδη να υλοποιεί σχέδιο για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου και την απώλεια αγνώστου αριθμού θέσεων εργασίας, εντείνοντας την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, το οποίο είχαμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή ως βόμβα στα θεμέλια του οργανισμού. Μέσα σε αυτό το κλίμα ενημερωθήκαμε και για την παραίτησή του διευθυντή της εφημερίδας Α. Τσέκερη, με αποτέλεσμα να μένει σήμερα διευθυντικά ακέφαλη.
Όμως η χρεωκοπία της εφημερίδας και η απαξίωση του δημοσιογραφικού της στίγματος έχει πρόσωπα και διευθύνσεις, και σίγουρα τα πρόσωπά αυτά δεν είναι των εργαζομένων, οι οποίοι επί σειρά ετών έχουμε βάλει πλάτη για τη διάσωση της εφημερίδας. Από το 2014 μέχρι σήμερα οι μισθοί της ΑΥΓΗΣ έχουν περικοπεί κατά το 1/3 και οι θέσεις εργασίας, κυρίως από αποχωρήσεις, έχουν μειωθεί κατά το 1/4, την ίδια στιγμή που υπάρχουν σημερινές οφειλές 600.000 ευρώ προς τους εργαζόμενους από δεδουλευμένα προηγούμενων ετών
Αναδεικνύουμε ξανά το εξόφθαλμα οξύμωρο γεγονός οι ιθύνοντες να επικαλούνται την επί σειρά ετών δυσχερή οικονομική κατάσταση του οργανισμού, προκειμένου να δικαιολογήσουν τόσο την εθελουσία όσο και το επερχόμενο λουκέτο, τη στιγμή που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν προχωρήσει σε αύξηση δαπανών και σε προσλήψεις διευθυντικών στελεχών με υψηλούς μισθούς. Επιπλέον, δεν έχουν προβεί σε κανένα απολογισμό τι έχουν επιτύχει ως προς τα έσοδα από διαφημίσεις, τις συνδρομές και τις ανείσπρακτες οφειλές πελατών προς την εφημερίδα, ενώ εκκρεμότητα παραμένει μέχρι σήμερα και η κατάθεση ενός συνολικού δημοσιογραφικού και οικονομικού σχεδίου.
Επαναλαμβάνουμε ακόμη τη δυσαρέσκειά μας από τις μη ικανοποιητικές απαντήσεις στις συναντήσεις του προηγούμενου διαστήματος με τον γενικό γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως εκπρόσωπος του βασικού μετόχου δεν δεσμεύθηκε για τη συνέχιση του καθημερινού φύλλου την επόμενη μέρα του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου.
Για το λόγο αυτό, ζητάμε εκ νέου συνάντηση αυτή τη φορά με τον πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, με στόχο να λάβουμε καθαρές απαντήσεις σε σχέση με τη διάλυση της εφημερίδας, που έχει αρχίσει ήδη να υλοποιεί η Διοίκηση.
Την ίδια στιγμή, απευθυνόμαστε στους αναγνώστες και φίλους της ΑΥΓΗΣ, στον κόσμο της αριστεράς, στην κοινωνία, στους συναδέλφους μας στον κλάδο των ΜΜΕ, στους εργαζόμενους και τα σωματεία άλλων κλάδων, προκειμένου να στηρίξουν τον αγώνα μας για δουλειά και αξιοπρέπεια, που ξεκινάμε.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε μια σειρά κινήσεων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αναρτήσεις πανό σε σημεία της πόλης ενάντια στο κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ, ενημερωτικά σποτάκια με όλους αυτούς τους ανθρώπους, εργαζόμενους, απολυμένους, αγωνιζόμενους, μετανάστες, αποκλεισμένους, που η εφημερίδα μας έχει δώσει φωνή μέσα στα χρόνια, αποστολή ψηφίσματος προς ομοσπονδίες και σωματεία με το οποίο θα ζητάμε την αλληλεγγύη τους στην υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας, καθώς και κείμενο συλλογής υπογραφών με αίτημα να μην κλείσει το καθημερινό φύλλο της ΑΥΓΗΣ.
Την ίδια στιγμή, αποφασίσαμε τη διοργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στην πλατεία Κουμουνδούρου στα γραφεία του συλλογικού ιδιοκτήτη, καθώς και στα γραφεία της εφημερίδας στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ την Πέμπτη 13/11 καλούμε σε νέα συνέλευση εργαζομένων με θέμα τον προγραμματισμό κλιμακούμενων απεργιακών κινητοποιήσεων.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δύσκολες, όμως, θα αγωνιστούμε ενάντια στο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ, με πυξίδα τη συλλογική μας δύναμη, την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα που μας δίνει η πεποίθηση ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Στην πλευρά της ιστορίας όπου θα βρίσκονται πάντα τα «λόγια που καίνε», όπως τιτλοφορούσε τα καθημερινά χρονογραφήματά του στην ΑΥΓΗ ο Κώστας Βάρναλης.