457
Χρήστος Σταϊκούρας και Αδωνις Γεωργιάδης σε παλαιότερη κοινή συνέντευξη Τύπου. Τώρα ο πρώτος βγήκε να «μαζέψει» το θέμα που άνοιξε ο δεύτερος | Nikos Libertas / SOOC

Κυβερνητική «Βαβέλ», η συνέχεια: Ο Σταϊκούρας βάζει «φρένο» στα περί μείωσης ΦΠΑ που είπε ο Γεωργιάδης

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2022, 12:10
Χρήστος Σταϊκούρας και Αδωνις Γεωργιάδης σε παλαιότερη κοινή συνέντευξη Τύπου. Τώρα ο πρώτος βγήκε να «μαζέψει» το θέμα που άνοιξε ο δεύτερος
| Nikos Libertas / SOOC

Κυβερνητική «Βαβέλ», η συνέχεια: Ο Σταϊκούρας βάζει «φρένο» στα περί μείωσης ΦΠΑ που είπε ο Γεωργιάδης

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2022, 12:10

Διαστάσεις «επιδημίας» παίρνει η πολυφωνία στην κυβέρνηση για διάφορα φλέγοντα ζητήματα.

Την Τρίτη ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ο οποίος είχε βγει στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει παράταση η πρόβλεψη επιβολής του διοικητικού προστίμου 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους των άνω των 60 ετών –προκαλώντας αναστάτωση, σε βαθμό που να χρειαστεί να τον διαψεύσει μέσα σε λίγη ώρα, από την τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΪ αυτή τη φορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, λέγοντας ότι καμία παράταση δεν θα υπάρξει και πως όλα θα ισχύουν από τις 16 Ιανουαρίου.

Σε ένα άλλο επεισόδιο, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης είχε βγει τη Δευτέρα στο Mega για να μιλήσει για την ακρίβεια και είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, μολονότι κάτι τέτοιο είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα που αγγίζει τον προϋπολογισμό και αφορά και τους Θεσμούς. Την Τετάρτη βγήκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά FM», είπε ότι δεν υφίσταται μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, καθώς μπορεί να εκτροχιαστεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι υπάρχουν οι μειώσεις φόρων, όπως στις ασφαλιστικές εισφορές και στην εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, που επεκτείνονται εφέτος και πρέπει να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος αφενός για τη μονιμοποίησή τους και αφετέρου για επιπλέον παρεμβάσεις. Παράλληλα δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ (περίπου 13 δισ. ευρώ), το οποίο πρέπει να μηδενιστεί το 2023.

Ο κ. Σταϊκούρας, πάντως, ερωτηθείς για ενδεχόμενες «συμφωνίες κυρίων» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των χαμηλότερων εισοδημάτων».

Ο υπουργός επικαλέστηκε τις προβλέψεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της αύξησης του κόστους το β’ τρίμηνο εφέτος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» και δυσμενή σενάρια εκτέλεσης του προϋπολογισμού για πλήρη κάλυψη από κάθε ενδεχόμενο.

Λίγο μετά τη συνέντευξη του κ. Σταϊκούρα, ο κ. Γεωργιάδης βγήκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και υποστήριξε ότι ουδέποτε είπε ότι θα μειωθεί ο ΦΠΑ. «Εγώ δεν είπα πουθενά ότι θα γίνει μείωση (ΦΠΑ). Με ρώτησε ρώτησε ο κ. Φιλιππίδης (του Mega) “εξετάζεται και αυτό το σενάριο;” και είπα “εξετάζεται”. Αλλο το “εξετάζεται” και άλλο το θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, για να προσθέσει ότι η μείωση του ΦΠΑ έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και είναι μια «πολύ δύσκολη άσκηση» για το ποια προϊόντα θα αφορά. «Αρα δεν είμαστε καθόλου σε αυτή την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή. Είμαστε πάνω από το πρόβλημα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του».

(Για την Ιστορία, την ερώτηση στον κ. Γεωργιάδη για τον ΦΠΑ την υπέβαλε η Νίκη Λυμπεράκη και όχι ο Νίκος Φιλιππίδης).

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...