418
Φλέγονται οι αποθήκες καυσίμων του ρωσικού Μπριάνσκ ύστερα από το ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα | Natalya Krutova via REUTERS

Τι σημαίνει η πυραυλική… ανάσταση των Ουκρανών

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2022, 17:35
Φλέγονται οι αποθήκες καυσίμων του ρωσικού Μπριάνσκ ύστερα από το ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα
|Natalya Krutova via REUTERS

Τι σημαίνει η πυραυλική… ανάσταση των Ουκρανών

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2022, 17:35

Οι ουκρανικές επιθέσεις πίσω από τις γραμμές του εχθρού δείχνουν ότι το ηθικό των Ουκρανών παραμένει υψηλό. Μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να πλήττει στόχους εκτός των συνόρων της με όπλα μεγάλης εμβέλειας. Οι τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις στο συνοριακό Μπριάνσκ (απέχει περί τα 100 χλμ. από την Ουκρανία) έπληξαν αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών και προκάλεσαν τρομερή πυρκαγιά. Το βρετανικό Μέσο Telegraph έπλεξε το εγκώμιο των Ουκρανών.

«Υστερα από τη βύθιση του “Μοσκβά” οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πλήξει μέσα στο ρωσικό έδαφος σιδηροδρομικές υποδομές και αποθήκες καυσίμων. Αποδείχτηκαν τολμηρές, επιχειρησιακά ικανές, με επίγνωση του ρίσκου». Οι Βρετανοί έκαναν τις συγκρίσεις, και βρήκαν τις τακτικές των Ρώσων «προβλέψιμες». Καθώς οι Ουκρανοί θριαμβεύουν, να τι κάνουν οι Ρώσοι: «Ενώ στερούνται όλο και περισσότερο υλικοτεχνικής υποστήριξης, προχωρούν με τα τεθωρακισμένα τους τα οποία γίνονται λεία των αντιαρματικών όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία από τους Δυτικούς».

Οι Βρετανοί διακινδύνευσαν και την ακόλουθη πρόβλεψη: «Πρόκειται για τακτική που απέτυχε στον Βορρά, και πιθανότατα θα αποτύχει και στο Ντονμπάς».

Οι πυραυλικές επιθέσεις των Ουκρανών την Κυριακή του Πάσχα προκάλεσαν αίσθηση, ειδικά η περίπτωση του Μπριάνσκ. Η κρατική ρωσική TV ανέφερε ότι η πρώτη έκρηξη έγινε σε μη στρατιωτική εγκατάσταση, ενώ η δεύτερη, ένα τέταρτο αργότερα, σε μία μονάδα. Χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, οι Βρετανοί εκτιμούν ότι οι ουκρανικοί πύραυλοι που έπληξαν το Μπριάνσκ ήταν τύπου Tochka-U, το οποίο «είναι ένα γερασμένο, σοβιετικό όπλο». Η επίθεση συνέπεσε με αναφορές του κυβερνήτη της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ ότι τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν δύο ουκρανικά drones εν πτήσει πάνω από ένα χωριό.

Να και η δεύτερη παρακινδυνευμένη κρίση των Βρετανών: «Διαπιστώθηκε ότι η ρωσική αεράμυνα είναι λιγότερο ασφαλής από το επίπεδο στο οποίο το Κρεμλίνο θα επιθυμούσε να τη βλέπει», σχολίασαν οι Βρετανοί οι οποίοι (μάλλον σωστά) επεσήμαναν ότι τα 100 χλμ. είναι κάπως μακρινή απόσταση για να τη διανύσουν επιθετικά drones. Ετσι κατέληξαν στο προαναφερθέν συμπέρασμα περί σοβιετικών πυραύλων – άφησαν όμως και το παράθυρο μισάνοιχτο για «επιθετικό ελικόπτερο».

Σαμποτάζ;

Επίσης, η Telegraph απέδωσε σε δολιοφθορά την πυρκαγιά που έπιασε ένα στρατιωτικό ερευνητικό ίδρυμα της Ρωσίας τη Μεγάλη Πέμπτη. Εκεί, σε απόσταση περί τα 160 χλμ. από τη Μόσχα, σκοτώθηκαν πολλοί άτομα και τραυματίστηκαν ακόμη περισσότεροι. «Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα αν τέτοιου τύπου συμβάντα ήταν ατυχήματα ή σαμποτάζ από πλευράς δυσαρεστημένων ρώσων πολιτών ή από ενέργεια κομάντος των ουκρανικών δυνάμεων». Και το βρετανικό Μέσο έκλεισε το κείμενό του με τη διαβεβαίωση ότι οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τη βρετανική SAS και τους κομάντος του αμερικανικού Ναυτικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...