557
| Reuters/Cheney Orr / Creative Protagon

Τι σημαίνει για τον Τραμπ η τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ορλεάνη

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2025, 12:37
|Reuters/Cheney Orr / Creative Protagon

Τι σημαίνει για τον Τραμπ η τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ορλεάνη

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2025, 12:37

Τις ώρες που ακολούθησαν την επίθεση στη Νέα Ορλεάνη, καθώς οι συνθήκες γίνονταν πιο ξεκάθαρες, ο διορισμένος αναπληρωτής βοηθός του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε ένα αιχμηρό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά της τρομοκρατίας», ανέφερε ο Σεμπάστιαν Γκόρκα, ο βρετανοαμερικανός στον οποίο ο Τραμπ ανέθεσε να ηγηθεί των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών.

Δεν ήταν το αναμενόμενο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, γράφουν οι Times, από μια επερχόμενη κυβέρνηση που μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε θέματα όπως τα εκατομμύρια των παράνομων μεταναστών της Αμερικής και η αντιμετώπιση της απειλής από μια ολοένα και πιο κυρίαρχη Κίνα.

Πράγματι, το τοπίο της τρομοκρατικής απειλής μέχρι την Τετάρτη έμοιαζε πολύ διαφορετικό από ό,τι το 2017, όταν ο Τραμπ ανέλαβε την πρώτη φορά τα καθήκοντά του. Οταν πήρε την εξουσία από τον Μπαράκ Ομπάμα, το Ισλαμικό Κράτος βρισκόταν στο απόγειό του, ήλεγχε μεγάλες περιοχές σε όλη τη Συρία και το Ιράκ και πραγματοποιούσε επιχειρήσεις στη Δύση.

Μετά τη σχεδόν ολοκληρωτική ήττα της, το 2019, η ομάδα δεν ενόχλησε ιδιαίτερα τον Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με ανησυχητική συχνότητα από το 2014 έως το 2019 είχαν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό από τη στιγμή που εκείνος μπήκε στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, η γεωπολιτική έχει αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες και είτε το θέλει είτε όχι ο Τραμπ, η ισλαμιστική τρομοκρατία θα είναι και πάλι στην κορυφή της ατζέντας.

Ακόμη περισσότερο θα περιπλέξει τα πράγματα για τον Τραμπ –η ορκωμοσία του οποίου θα γίνει σε περίπου δύο εβδομάδες– η ολοένα και πιο ασταθής κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία, όπου ένοπλες ομάδες, υπό την ηγεσία των Κούρδων, κρατούν αιχμαλώτους χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που συνελήφθησαν στα πεδία των μαχών, και τις οικογένειές τους.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, είπε τον περασμένο μήνα ότι «η μεγαλύτερη ανησυχία του» ήταν η επιστροφή της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη δράση. «Ο ISIS λατρεύει τα κενά», είπε. «Κι αυτό που έχουμε στη Συρία αυτήν τη στιγμή είναι περιοχές που είναι ουσιαστικά ακυβέρνητες λόγω της πτώσης του καθεστώτος Ασαντ».

Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Ασαντ, συνεχίζουν οι Times, ο Τραμπ έχει πει ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μείνουν έξω από τη Συρία, όπου επί του παρόντος βρίσκονται αρκετές χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες.

Ο αμερικανικός στρατός έχει επίσης προγραμματιστεί να αρχίσει να αποσύρεται από το Ιράκ, όπου παραμένουν 2.500 στρατιώτες για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Ως μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ του Ιράκ και των ΗΠΑ, τα εναπομείναντα στρατεύματα θα αποσυρθούν σε δύο φάσεις τα επόμενα δύο χρόνια, αποχωρώντας πλήρως το 2026.

Ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας έχουν ήδη πει ότι οποιαδήποτε κίνηση για μερική ή πλήρη αποχώρηση και από τις δύο χώρες –όπου οι τζιχαντιστές ανασυγκροτούνται αργά αλλά σταθερά– θα επηρέαζε αρνητικά τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τραμπ έχει επίσης υποσχεθεί μια τεράστια κυβερνητική αναμόρφωση που μπορεί να μειώσει το μέγεθος και την επιρροή του FBI, μια απόφαση που θα ακρωτηριάσει τις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας.

«Ο Τραμπ έχει υπονοήσει ότι θα δώσει μειωμένη έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προτιμώντας μια προσέγγιση «πέρα από τον ορίζοντα» (επικέντρωση σε μακρινούς στόχους) για τη στόχευση τρομοκρατικών ομάδων και των ηγετών τους», έγραψε ο Κόλιν Κλαρκ, συνεργάτης στο Διεθνές Κέντρο για την Αντιτρομοκρατία. «Η κυβέρνηση Τραμπ θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει το θέμα από την πρώτη του ημέρα στον Λευκό Οίκο, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει να χτυπηθεί άσχημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...