Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την καταπολέμηση της απάτης, OLAF, έχει μπει υπόθεση δωρεάς 52 εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για πρότζεκτ που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 και αφορούσε το Προσφυγικό.
Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν την οποία επικαλείται στο σχετικό δημοσίευμά του ο ιστότοπος New Europe, η υπόθεση του ΥΕΘΑ είναι η μόνη γνωστή περίπτωση παρατυπιών που εστάλη στην OLAF μετά την ετήσια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών (DG HOME) για το 2017.
Η έκθεση για το 2017 δημοσιεύτηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών, η οποία είναι υπεύθυνη επιφορτισμένη με την διαχείριση θεμάτων μετανάστευσης και ασύλου καθώς και για την πολιτική συνόρων και ασφάλειας.
Στις 30 Απριλίου η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών δημοσίευσε έκθεση στην οποία περιγράφεται η ανάπτυξη και η εφαρμογή της δικής της στρατηγικής για την καταπολέμηση της απάτης, με βάση τη μεθοδολογία που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, δύο περιπτώσεις απάτης που συνδέονται με συγκεκριμένες παρατυπίες, παραδόθηκαν στην OLAF για έρευνα, ενώ η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών συνέχισε να συμβάλλει στην έρευνα.
Η εν λόγω χορηγία, ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ, διευκρινίζεται, δεν εμπίπτει στο πεδίο ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και δεν υπόκειται στη διαδικασία αυτή λόγω του ότι η Επιτροπή χειρίζεται τις χορηγίες έκτακτης βοήθειας με διαφορετικό τρόπο.
Προκειμένου να επαναχρηματοδοτήσει τα έργα που υπάγονται στη χορηγία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει κατά πόσο το έργο εκτελείται στην πραγματικότητα σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια.
Η Επιτροπή επισκέφθηκε το συγκεκριμένο έργο σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες –τέλη του 2016 και στα μέσα του 2017- για να προσδιορίσει εάν οι συμβεβλημένες εταιρίες παροχής υπηρεσιών, παρείχαν τρόφιμα σε αιτούντες άσυλο σε καταυλισμούς και hot spots.
Στο ρεπορτάζ του το New Europe επικαλείται και τα σχετικά δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο αναφορικά με τις δραστηριότητες των εταιρειών τροφοδοσίας (catering) αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2017.
Στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, αναφέρει το New Europe, αποκαλύπτονται τα παράνομα κέρδη που αποκόμιζαν από τα κοινοτικά κονδύλια οι εν λόγω εταιρείες, αφού είχαν εξασφαλίσει τα έργα μέσω της διαδικασίας ανάθεσης από το ΥΕΘΑ.
Στο όνομα της επείγουσας αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης διαμορφώθηκε ένα καθεστώς αδιαφανές, όπου δύσκολα μπορεί να γίνει απολογισμός του πού πήγε το κάθε ευρώ. Η αρμοδιότητα της διαχείρισης τον κονδυλίων της ΕΕ διασκορπίστηκε σε διάφορα υπουργεία, μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθούν, ούτε καν να χαρτογραφηθούν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σίτιση, όπου όπως έγραφε πριν από έναν και πλέον χρόνο ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης στο Protagon, στους περισσότερους καταυλισμούς κάθε μήνα διεξάγεται «διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού», δηλαδή απευθείας ανάθεση με χαρακτηριστική αδιαφάνεια και έλλειψη ενημέρωσης.
Όπως κατήγγειλε ο γενικός διευθυντής στο Σωματείο Αλληλλεγγύη-SolidarityNow, επρόκειτο (και συνεχίζεται) για καταχρηστική εφαρμογή της σχετικής διάταξης του Ν. 4368/2016 (άρθρο 96) για τις προμήθειες που σε καμία περίπτωση δεν εμπίπτουν στη κατηγορία του απρόβλεπτου και κατεπείγοντος σε σχέση με την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη.
Ειδικά για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μία απάντηση του (αναπληρωτή τότε υπουργού) Φώτη Κουβέλη τον περασμένο Μάιο στη Βουλή για τις αναθέσεις των έργων σίτισης στα κέντρα υποδοχής μεταναστών στα νησιά, ήρθε να θυμίσει ότι επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα του υπουργείου να κάνει κατά παρέκκλιση απευθείας αναθέσεις,
Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 24/9, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμενος θέλησε να διευκρινίσει ότι οι ακολουθούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες αφορούσαν σε ανοικτούς διαγωνισμούς και σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού και όχι σε απευθείας αναθέσεις.
Με τον τρόπο αυτό επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες για «φωτογραφικούς διαγωνισμούς» ή / και αναρτήσεις προκηρύξεων ακόμη και μισή ώρα πριν από την αποσφράγιση των προσφορών.
Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» τον περασμένο Μάιο, με τον τρόπο που γίνονταν οι αναθέσεις για τη σίτιση στα κέντρα κράτησης στα νησιά, οι ανάδοχοι ήταν συγκεκριμένες εταιρείες -και πάντοτε οι ίδιες- ενώ σε όσες περιπτώσεις υπήρχε στοιχειώδης ανταγωνισμός, οι διεκδικητές συγκροτούσαν στη συνέχεια κοινοπραξίες και «μοίραζαν» μεταξύ τους τα νησιά.
«Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο για να προστατεύσει την εμπιστευτικότητα των εν εξελίξει και πιθανώς επακόλουθων ερευνών και δικαστικών διαδικασιών», ανέφερε το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας στην ιστοσελίδα «New Europe», με την επισήμανση ότι η διερεύνηση του ζητήματος «δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε εμπλεκόμενο πρόσωπο ή οργανισμός έχει διαπράξει παρατυπία ή απάτη. «Η OLAF», κατέληγε το σχετικό δελτίο Τύπου, «σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητος».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News