491
Εγκυος υποβάλλεται σε προγραμματισμένες εξετάσεις (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα intersex άτομα και την ταυτότητα δωρητών σπέρματος και ωαρίων

Εγκυος υποβάλλεται σε προγραμματισμένες εξετάσεις (φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα intersex άτομα και την ταυτότητα δωρητών σπέρματος και ωαρίων

Εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση με το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή», το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί την Τρίτη από τη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, αυξάνεται στα 54 έτη (από τα 50 που είναι σήμερα) το ηλικιακό όριο για την υποβολή μιας γυναίκας σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ετσι, «διασφαλίζονται οι συνθήκες προστασίας για την υγεία της γυναίκας και του εμβρύου. Παράλληλα κλείνει η πόρτα της αναζήτησης αντίστοιχων μεθόδων στο εξωτερικό, ενώ, αντίθετα, η πόρτα θα λειτουργεί για να προσφέρουν υπηρεσίες οι δικοί μας ιατροί σε πολίτες του εξωτερικού», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «παράλληλα, θεσπίζουμε δικαίωμα γυναίκας να καταψύχει τα ωάρια της για να επιλέγει η ίδια το πότε θα τεκνοποιήσει. Εως σήμερα προβλεπόταν μόνο για σοβαρούς ιατρικούς λόγους. Στο εξής γενικεύεται ως αποκλειστική απόφαση κάθε γυναίκας και παράλληλα αίρεται η προσβλητική συναίνεση του συζύγου για να μπορεί κάθε γυναίκα να καταψύχει τα ωάρια της. Αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα αποδεσμεύεται από την υπογραφή του συζύγου, του πρώην συζύγου ή του εν διαστάσει συζύγου».

Με το ίδιο σχέδιο νόμου, ρυθμίζεται η επιλογή του δότη ή δότριας, ώστε να μπορούν να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία ταυτότητάς τους.

Παράλληλα, ιδρύεται μονάδα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζα κρυοσυντήρησης στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ειδικά για τους συμπολίτες μας με λοίμωξη HIV και με τον τρόπο αυτό καταργείται ακόμα μια απαράδεκτη και άδικη απαγόρευση.

«Σήμερα προσθέτουμε έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των προληπτικών μας εξετάσεων, καθώς δίνουμε ένα νομοθετικό περίβλημα, ένα νομοθετικό μανδύα στον προσυμπτωματικό έλεγχο κατά του τραχήλου της μήτρας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην τροπολογία που βρίσκεται στο ίδιο σχέδιο νόμου και προωθεί τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (εδώ).

Διατάξεις για άτομα intersex

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι διατάξεις για τα άτομα intersex και συγκεκριμένα τα παιδιά που γεννιούνται με διάφορες παραλλαγές φύλου, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε εγχειρήσεις ή ορμονοθεραπείες με ολέθριες συνέπειες για την υγεία τους και την ποιότητα της ζωής τους. Πρόκειται για επεμβάσεις που εξακολουθούν να γίνονται στην πατρίδα μας και έχουν ήδη χαρακτηριστεί «βασανιστήρια» από τον ΟΗΕ.

«Αυτό κάνουμε σήμερα και εμείς απαγορεύοντας τις μη αναγκαίες εγχειρήσεις σε intersex παιδιά. Οι επεμβάσεις θα γίνονται μετά τα 15 έτη και μόνο αν συμφωνούν τα ίδια και παράλληλη  γνώμη επιτροπής και δικαστική απόφαση», είπε ο Πρωθυπουργός.

Σε αυτό το νομοσχέδιο δοκιμάζεται η προοδευτική κατεύθυνση κάθε πολιτικής δύναμης, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ευχήθηκε το νομοσχέδιο να τύχαινε ευρύτερης συναίνεσης και να μην κρυβόταν πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από το «παρών».

Επίσης ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να επαναξιολογήσει τη στάση του απέναντι στο νομοσχέδιο και να πει ένα «ναι» που θα εκπέμψει μήνυμα ότι δεν αποτελούν όλα πεδίο σκληρή κομματικής αντιπαράθεσης.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πρέπει να «υπερβείτε το κλίμα της τοξικότητας που δυστυχώς έχει διαβρώσει όλο τον πολιτικό διάλογο. Ας αποκαταστήσουμε το πολιτικό περιβάλλον, έχουμε ανάγκη τη σταθερότητα, δεν έχουμε ανάγκη από χυδαιότητα και υποκρισία» (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...