Την ανάγκη να αφήσουν πίσω τους όλοι οι αρμόδιοι φορείς το κατακερματισμένο μοντέλο του παρελθόντος και να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, υπογράμμισε σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews, ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, CEO της HVA International – της ολλανδικής εταιρείας που εκπόνησε και παρουσίασε στον Πρωθυπουργό το master plan με τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η προστασία της περιοχής, η αγροτική παραγωγή, το αρδευτικό και βεβαιώς οι παρεμβάσεις για την αποτροπή αντίστοιχων καταστροφών στο μέλλον.
Στο σχέδιο θωράκισης της Θεσσαλίας περιγράφονται μεταξύ άλλων δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη Λίμνη Κάρλα, την προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα. Όλες οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια.
Επιπλέον, τόνισε σε δηλώσεις του προ ημερών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκουζούρης, περιλαμβάνεται και ένα «σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία ενώ περιέχoνται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή».
Το σχέδιο χωρίζεται σε επιμέρους ενότητες. «Αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά την κάθε περιοχή, όπως τις πόλεις της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας, των ορεινών περιοχών αλλά και της λίμνης “Κάρλα”. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την κάθε περιοχή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μεμονωμένες προτάσεις: όλα τα σχέδια συνδέονται μεταξύ τους» σημείωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, για να πετύχει ο σχεδιασμός θα πρέπει να υπάρξει σύμπνοια από όλους.
Μιλώντας στη πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ την Τετάρτη, ο κ. Γκουζούρης υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ξηρασία και η έλλειψη νερού. Και αυτό διότι ο υδροφόρος ορίζοντας στη Θεσσαλία έχει πέσει πάρα πολύ και πλέον πρέπει κάποιος να φτάσει στα 300 μέτρα σε μία γεώτρηση για να βρει νερό – κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, όπως θέλησε να επισημάνει.
Οσο μεγαλύτερο το βάθος της γεώτρησης, τόσο μεγαλύτερο αυτονόητα και το κόστος, ωστόσο το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι θα επιτραπεί σε θαλασσινό νερό να εισρεύσει, προκαλώντας μία δεύτερη μεγάλη καταστροφή. «Ετσι και φτάσουμε και έχουμε υφάλμυρο νερό παντού, δεν θα φυτρώνει ούτε τσουκνίδα», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της HVA International.
«1,5 χρόνος για να αδειάσει το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης Κάρλα»
«Αυτό που έχει ξεκινήσει να κάνει ο Πρωθυπουργός με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων», πρόσθεσε, « είναι αυτό που λείπει δηλαδή μία κεντρική διαχείρηση του νερού. Το νερό μέχρι τώρα είναι σκορπισμένο στα χέρια πάρα πολλών φορέων κι ο καθένας έχει ένα δικό του σχέδιο χωρίς να υπάρχει συνοχή και γνώση για τις επιπτώσεις που φέρνει η κάθε κίνηση».
Οσον αφορά τη λίμνη Κάρλα, είπε πως «είχε γίνει ένα έργο εξυγίανσης και ήταν πολύ σωστό που έγινε. Μάλιστα το πρόβλημα ήταν ότι και αυτή η λίμνη που δημιουργήθηκε αρχικά είχε σχεδιαστεί να είναι πιο μεγάλη[…]».
Σύμφωνα με τον κ. Γκουζούρη, το νερό φεύγει σταδιακά από τη λίμνη. «Ημουν προχθές εκεί, ευτυχώς έχει μειωθεί στα 140.000 στρέμματα. Υπάρχει μία σήραγγα η οποία καταλήγει στον Παγασητικό, έχει μία σταθερή ροή. Ελέγχουμε να μην μπλοκαριστεί αυτή η ροή. Ο Περιφερειάρχης ο κ. Κουρέτας κάνει μετρήσεις εκεί συνεχώς».
«Με αυτόν τον τρόπο σε περίπου 1,5 χρόνο θα έχει αδειάσει το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης», εκτίμησε. Και μπορεί οι αγρότες της περιοχής να ζητούν επιτακτικά μία σήραγγα, «αλλά το θέμα δεν είναι να κάνεις μέσα στο σπίτι σου που πλημμυρίζει μία τρύπα για να φεύγουν τα νερά, καθώς το ζητούμενο είναι να μη πλημμυρίζει το σπίτι».
«Εμείς προσανατολιζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, θέλουμε να μην πλημμυρίζει εκείνη η περιοχή κι όχι να έχουμε τακτικά πλημμύρες που θα φεύγουν από μία σήραγγα», υπογράμμισε.
«Η βασική αρχή θα πρέπει να γίνει στα έργα ορεινής υδρονομίας» απάντησε ερωτηθείς για το από πού θα ξεκινήσουν. «Προσπαθούμε όσο γίνεται πάνω στα βουνά να συγκρατήσουμε τους όγκους υδάτων έτσι ώστε αν το νερό έρθει σε τέτοιες ποσότητες να μη φεύγει μαζικά» εξήγησε. «Στη συνέχεια είναι και άλλα έργα με ενισχύσεις και καθαρισμούς», συμπλήρωσε.
Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο επικεφαλής της HVA International, πρέπει να γίνει απλά ένας καλός συντονισμός των έργων. «Ο κατακερματισμός, ξέρετε, είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την περιοχή. Δηλαδή όταν ο κάθε ας το πω αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχος, πρόεδρος μιας κοινότητας, κάνει κάποια έργα σε ένα σημείο χωρίς να υπάρχει γνώση του τι γίνεται κατάντη από άλλους ή ανάντη από τους προηγούμενους αυτό λοιπόν δημιουργεί προβλήματα[…] Αν υπάρχει όμως ένας συνολικός σχεδιασμός, όπου όλοι γνωρίζουν ότι ο επάνω κάνει Α και ο πιο κάτω κάνει τη δράση Β και ούτω καθεξής, και υπάρχει αυτό το συνολικό σχέδιο, τότε είναι πολύ πιο εύκολη και διαχειρίσιμη μια κατάσταση κρίσης», σημείωσε ο κ. Γκουζούρης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News