Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Τιανγκόνγκ-1 κατευθύνεται και θα πέσει ανεξέλεγκτα στον πλανήτη μας. Είναι φυσικό να υπάρχει ανησυχία και οι ερωτήσεις να είναι πολλές. Η εφημερίδα Guardian επιχειρεί να απαντήσει σε κάποιες από αυτές.
• Τι είναι αυτό που πέφτει στη Γη;
Το 2011 η Κίνα εκτόξευσε το Τιανγκόνγκ-1, που σημαίνει Παλάτι του Ουρανού. Είναι ένας μικρών διαστάσεων διαστημικός σταθμός ο οποίος στόχο είχε να βοηθήσει τον ασιατικό γίγαντα να αποκτήσει τεχνογνωσία, έτσι ώστε να κατασκευάσει και να θέσει σε τροχιά έναν μεγάλο, επανδρωμένο διαστημικό σταθμό. Μέχρι το 2013 τον Τιανγκόνγκ-1 είχαν επισκεφθεί τρεις κινεζικές αποστολές: η πρώτη το 2011, ήταν το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Shenzhou και ακολούθησαν άλλες δύο, το 2012 και 2013, με τα επανδρωμένα σκάφη Shenzhou 9 και 10 αντίστοιχα.
• Πρέπει να ανησυχούμε;
Οχι. Το 70% της Γης είναι καλυμμένο από νερό και μεγάλο μέρος της ξηράς είναι ακατοίκητο. Οι πιθανότητες να πέσει κάποιο κομμάτι του σταθμού σε κατοικημένη περιοχή -και πολύ περισσότερο να πέσει πάνω σε κάποιον άνθρωπο- είναι ουσιαστικά μηδενικές. Στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων το μόνο επιβεβαιωμένο περιστατικό διαστημικού σκουπιδιού που έπεσε πάνω σε άνθρωπο είναι, το 1997, ένα θραύσμα μετάλλου περίπου 15 εκατοστών από έναν αμερικανικό πύραυλο Delta 2, το οποίο έπεσε στον ώμο μιας γυναίκας στην Οκλαχόμα, χωρίς να την τραυματίσει. Το Ουράνιο Παλάτι είναι το 50ό μεγαλύτερο σε μέγεθος διαστημικό αντικείμενο που πέφτει στη Γη. Το μεγαλύτερο ήταν ο αμερικανικός διαστημικός σταθμός SkyLab. Ο 77 τόνων σταθμός έπεσε τελικά στη Δυτική Αυστραλία και μεγάλα κομμάτια του περισυνελέγησαν χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε αναφορά για ζημιές σε κάποια εγκατάσταση ή για τραυματισμό ανθρώπων. Δυστυχώς, η Κίνα δεν δίνει πληροφορίες για τον σχεδιασμό και για τα υλικά από τα οποία αποτελείται ο σταθμός και έτσι δεν μπορούν οι ειδικοί να εκτιμήσουν τι μέρος του σταθμού θα καταστραφεί κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα και ποιο μέρος του μπορεί να επιβιώσει και να φτάσει μέχρι την επιφάνεια του πλανήτη.
• Πού μπορεί να πέσει;
Με δεδομένο ότι ο σταθμός κινείται με ταχύτητα 27 χιλιάδων χλμ/ώρα είναι αδύνατον να προβλεφθεί το ακριβές σημείο της πτώσης του. Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι η επανείσοδος του σταθμού στην ατμόσφαιρα θα πραγματοποιηθεί οπουδήποτε σε γεωγραφικό πλάτος ανάμεσα στις 43 μοίρες βόρεια και 43 μοίρες νότια. Μια περιοχή που καλύπτει σχεδόν όλο το νότιο ημισφαίριο και στα βορειότερα σημεία της περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Μελετώντας την τροχιά του, ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πτώση του πιθανότατα θα γίνει είτε στα νοτιότερα είτε στα βορειότερα σημεία αυτής της ζώνης.
• Πότε θα πέσει ο σταθμός στη Γη;
Η τελευταία πρόβλεψη την οποία έκανε το Γραφείο Διαστημικών Θραυσμάτων (Space Debris Office) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος αναφέρει ότι ο σταθμός είναι πιθανό να πέσει στη Γη την Πρωταπριλιά και για την ακρίβεια μεταξύ της Παρασκευής 30 Μαρτίου και της Δευτέρας 2 Απριλίου.
• Ποιος θα είναι υπεύθυνος για τυχόν ζημιές
που θα προκαλέσει η πτώση του;
Σύμφωνα με τον νομικό Στίβεν Φρίλαντ, κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Western Sydney η Διεθνής Συμφωνία Πρόκλησης Ζημιών από Διαστημικά Αντικείμενα του 1972 αναφέρει σαφώς ότι υπεύθυνη είναι η χώρα στην οποία ανήκει το διαστημικό αντικείμενο, στην περίπτωσή μας η Κίνα. Υπάρχει ένα μόνο προηγούμενο, το 1978, όταν ο πυρηνοκίνητος σοβιετικός δορυφόρος Cosmos 954 έπεσε στον Καναδά, ο οποίος έβαλε την ΕΣΣΔ να πληρώσει αποζημίωση 6 εκατ. δολαρίων Καναδά (τελικά, η ΕΣΣΔ κατέβαλε τα μισά).
Ενα βίντεο για την πτώση του κινεζικού δορυφόρου
Υ.Γ.: Το Protagon επικοινώνησε με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και με αρμόδιους κρατικούς φορείς όπως η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Οπως μας ειπώθηκε, δεν υπάρχει κάποια υπηρεσία που να παρακολουθεί με κάποιο τρόπο το θέμα ή που να βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ξένες υπηρεσίες (π.χ την ESA) που ασχολούνται με την πτώση του κινεζικού διαστημικού σταθμού ώστε σε περίπτωση που τελικά υπάρχει πιθανότητα ο σταθμός να πέσει στην Ελλάδα να υπάρξει κάποια ενημέρωση στην κοινή γνώμη, έστω και την τελευταία στιγμή. Επίσης δεν έχει υπάρξει με επίσημο τρόπο κάποια αναφορά ή προειδοποίηση από οποιονδήποτε ξένο φορέα προς κάποια κρατική υπηρεσία για την πτώση του σταθμού και την πιθανότητα αυτός να πέσει στη χώρα μας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News