Η έκβαση της περιπετειώδους πορείας που επέλεξε η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα κρίνει και την εξέλιξη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Οσο ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται για μία ακόμη φορά «αποφασισμένος» να σηκώσει στους ώμους του μία «πολιτική διαπραγμάτευση» για το κλείσιμο της αξιολόγησης, στο εσωτερικό του κόμματός του από κάποιους επισημαίνεται η στάση που τηρεί ένα πρόσωπο με κομβικό ρόλο: ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Κατά κάποιες εκτιμήσεις, ο υπουργός Οικονομικών πλησιάζει σε ένα σημείο για τον ίδιο οριακό, το οποίο συμπίπτει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πρόσωπα που έχουν μία εικόνα για τα όσα συμβαίνουν στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζουν κάποιες παραμέτρους, οι οποίες έχουν ξεχαστεί τους τελευταίους μήνες. Σημειώνουν για παράδειγμα, ότι ο κ. Τσακαλώτος αναδείχθηκε σε εσωκομματικό παίκτη και σε άτυπο επικεφαλής της «ομάδας των 53», αμέσως μετά τη διάσπαση του προηγούμενου καλοκαιριού και την αποχώρηση της ομάδας Λαφαζάνη.
Θυμίζουν επίσης, ότι ακόμη και η υποψηφιότητά του στις εκλογές ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης και πολιτικής συναλλαγής με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος στην ουσία τον παρακάλεσε να μην «βγει από το κάδρο» στην κρίσιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ περυσινή εκλογική αναμέτρηση.
Εκτοτε και αφότου ανέλαβε την θέση του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας και το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Τσακαλώτος κατόρθωσε να χτίσει κάποιες γέφυρες και κώδικες συνεννόησης με τους συναδέλφους του υπουργούς στην Ευρώπη και με τους εκπροσώπους του Κουαρτέτου. Οπως επισημαίνουν πρόσωπα που γνωρίζουν τον υπουργό, παρά τις πολιτικές και οικονομικοτεχνικές διαφορές, η ατμόσφαιρα της διαπραγμάτευσης σε τίποτε δεν θύμιζε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο του Βαρουφάκη.
Αν όλα εξελιχθούν σχετικά ομαλά και η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο κ. Τσακαλώτος δεν θα παραμείνει στην κυβέρνηση. Και αυτό επειδή δεν είναι διατεθειμένος να επωμιστεί το δύσκολο και πολιτικά βαρύ έργο της εφαρμογής της συμφωνίας
Παρά ταύτα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ένα περιστατικό των τελευταίων εβδομάδων «χτύπησε καμπανάκια». Ηταν η διαχείριση του θέματος τωνWikileaks και της υποκλοπής των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαχείριση που φανερώθηκε από την στάση, τις ανακοινώσεις, τις διαρροές και τα non paper της κυβέρνησης ήταν απόρροια αποφάσεων και σχεδιασμών που έγιναν αποκλειστικά στο Μέγαρο Μαξίμου, ερήμην του υπουργού Οικονομικών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος εξοργίστηκε από τους πολιτικούς χειρισμούς που έγιναν. Και όπως παρατηρούν κάποιοι, ήταν ο μόνος που, αν και άμεσα εμπλεκόμενος στην ουσία του ζητήματος, δεν τοποθετήθηκε δημοσίως ή παρασκηνιακώς και πάντως δεν ακολούθησε το Μέγαρο Μαξίμου στην γραμμή της έντασης και της ρήξης με το ΔΝΤ.
Η παρουσία του στην συνέντευξη Τύπου της Τρίτης και κάποιες διατυπώσεις του, όπως «δεν πρόκειται να δεχθώ χαμηλότερο αφορολόγητο», ήταν μηνύματα για την συνέχεια και για την στάση που είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει.
Οπως άλλωστε γνωρίζουν πλέον όλοι, σε πολύ λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται το διάστημα το οποίο ο ίδιος είχε περιγράψει ως το όριο της καταστροφής, όταν είχε πει στη Βουλή: «Αν είναι η αξιολόγηση να πάει έως τον Μάιο – Ιούνιο, τότε καήκαμε».
Εν αναμονή των εξελίξεων, στα παρασκήνια του υπουργικού συμβουλίου διακινείται τις τελευταίες ημέρες μία φημολογία, σύμφωνα με την οποία αν όλα εξελιχθούν σχετικά ομαλά και η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο κ. Τσακαλώτος δεν θα παραμείνει στην κυβέρνηση. Και αυτό επειδή δεν είναι διατεθειμένος να επωμιστεί το δύσκολο και πολιτικά βαρύ έργο της εφαρμογής της συμφωνίας.
Εφόσον η φημολογία αυτή επιβεβαιωθεί, κατά πολλούς θα δοθεί και η εξήγηση για το «παιχνίδι» που παίζει ο υπουργός Οικονομικών. Και όπως επιμένουν κομματικά στελέχη, τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν από την στάση που θα τηρήσει έπειτα από μία ενδεχόμενη αποχώρηση Τσακαλώτου η εσχάτως δραστήρια «ομάδα των 53».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News