Το BBC για τις οδηγίες χρήσης ενός εφιάλτη / Η Repubblica για κάτι που πρέπει να φτιασιδωθεί για να συνεχίσει να υπάρχει / Οι Asia Times για την θεά που γαλούχησε σεξουαλικά μια ολόκληρη χώρα / Και (ξανά) η Repubblica…
  • BBC

    Πυρηνικά/ Τι κάνουμε άμα σκάσει η βόμβα;

     

    Τι κάνει κανείς όταν ένας πυρηνικός πύραυλος απειλεί τη χώρα του και έχει μόλις μερικά λεπτά στη διάθεσή του για να προστατευτεί; Το ερώτημα επανήλθε στο προσκήνιο μετά το τρομακτικό ενδεχόμενο με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι της Χαβάης εξαιτίας ενός λανθασμένου συναγερμού για πυρηνική επίθεση. Εκείνη τη στιγμή κάποιοι σκέφτηκαν να κρυφτούν στη μπανιέρα του μπάνιου τους, άλλοι χώθηκαν κάτω από το στρώμα τους.

    Ποια είναι όμως η κατάλληλη αντίδραση; Το πρώτο είναι να μάθει να ξεχωρίζει κανείς τον ήχο του συναγερμού που ειδοποιεί για πυρηνική επίθεση από εκείνον που προειδοποιεί για τσουνάμι. Επειτα, αν συμβεί το απευκταίο, το τρέξιμο δεν βοηθάει σε κάτι: «Καλύτερα να μείνετε στο εσωτερικό ενός κτιρίου και αν είναι δυνατόν στο υπόγειο» εξηγεί το BBC. «Ανοίξτε ραδιόφωνο ή τηλεόραση για να ακούσετε τις οδηγίες των αρχών. Και δεδομένου ότι πρέπει να παραμείνετε σε κλειστό χώρο για τουλάχιστον 48 ώρες, θυμηθείτε να εφοδιάσετε το σπίτι σας με κάποιες προμήθειες».

    Πολύ σημαντική ασφαλώς είναι και η πρόληψη. «Πρέπει να γνωρίζετε ποια κτίρια διαθέτουν πυρηνικά καταφύγια ή αντιπυρηνικό σχεδιασμό. Εάν δεν υπάρχουν, φτιάξτε μια λίστα με εναλλακτικά καταφύγια όπως τούνελ και υπόγεια».

    Στην Ιαπωνία, πάλι, ο δήμος του Τόκιο καλεί τους κατοίκους να καλύψουν στόμα και μύτη σε περίπτωση επίθεσης και να αναζητήσουν ένα καταφύγιο. «Μείνετε μακριά από παράθυρα για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμό από τζάμια. Το σύστημα J-Alert θα σας ειδοποιήσει σε περίπτωση επίθεσης μέσω της τηλεόρασης, του κινητού σας τηλεφώνου και εξωτερικών μεγάφωνων». Οι οδηγίες δεν αφορούν ασφαλώς μόνο τη Χαβάη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Οι καιροί είναι περίεργοι. Και καλό είναι να έχουμε το νου μας όλοι.

    Φωτό: Μακάρι να μείνει μόνο στη φαντασία μας. Πηγή: Shutterstock
  • La Repubblica (έντυπη έκδοση)

    Εφημερίδες/ «Θα επιζήσουμε αν ομορφύνουμε»

     

    «Οι εφημερίδες δεν θα εξαφανιστούν. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα ομορφύνουν. Ότι θα προσφέρουν κίνητρα και ιδέες». Είναι παρήγορο να ακούει κανείς αυτήν την πρόβλεψη από την Κάθριν Βάινερ, τη διευθύντρια της εφημερίδας που για λόγους επιβίωσης κυκλοφορεί από προχθές σε σχήμα ταμπλόιντ.

    Εντάξει, ο Guardian δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και μια εφημερίδα – σύμβολο της Αριστεράς που τιμά τη δημοσιογραφία με την ποιότητά της. Η Βάινερ ανέλαβε πριν από τρία χρόνια τα ηνία της. Και όπως λέει, δεν την έχει εγκαταλείψει η πεποίθηση ότι ο Τύπος έχει έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει απέναντι στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.

    Το σύνθημα του Guardian είναι πλέον «μικρό μέγεθος, μεγάλες ιδέες». Μα τι σημαίνει; «Ότι εξοικονομώντας από το χαρτί θα εξασφαλίσουμε πόρους για να επενδύσουμε στην καλή δημοσιογραφία. Οι σελίδες μας έγιναν μικρότερες, αλλά όχι φτωχότερες. Η φιλοδοξία μας είναι να προσφέρουμε στους αναγνώστες μας περισσότερα σε σχέση με πριν».

    Το μείγμα του Guardian είναι πλέον ένα τμήμα με τις ειδήσεις, ένα με τις γνώμες και ένα αφιερωμένο στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία. Η έμφαση, όμως, θα δίνεται πάντα στο ρεπορτάζ. Αλλά μπορεί να επιβιώσει το χαρτί την εποχή της ψηφιακής επανάστασης; «Εάν δεν το πιστεύαμε, δεν θα επενδύαμε δυνάμεις και χρόνο για να περάσουμε στο ταμπλόιντ. Σήμερα το χαρτί είναι μέρος ενός πακέτου. Το πρωί, στο τρένο, ο αναγνώστης διαβάζει τα νέα στο κινητό. Στο γραφείο διαβάζει στον υπολογιστή. Αλλά το βράδυ και το σαββατοκύριακο μπορεί να θελήσει την επαφή με το χαρτί. Αρκεί το χαρτί να γίνει ελκυστικό. Να τον πείσει ότι είναι κάτι που αξίζει να κρατήσει, ότι είναι σχεδόν συλλεκτικό».

    Αυτό δεν θέλει η καλή δημοσιογραφία; Πίστη.

    Φωτό: Θα είναι πάντα μια απόλαυση. Πηγή: The Guardian
  • Asia Times

    Φαινόμενα/ Γιατί η Κίνα λάτρεψε μια γιαπωνέζα πορνοστάρ;

     

    Οταν ανήμερα την Πρωτοχρονιά η γιαπωνέζα πορνοστάρ Σόρα Αόι ανακοίνωσε στο Διαδίκτυο τον γάμο της, συνέβη κάτι πραγματικά απίστευτο: στις 48 ώρες που ακολούθησαν ο λογαριασμός της είχε δεχθεί περισσότερα από 170.000 σχόλια από κινέζους χρήστες. Για άλλους πάλι δεν υπήρχε τίποτε το παράξενο σε αυτήν τη μαζική ανταπόκριση. Κι αυτό επειδή η Σόρα είναι ένα σχεδόν μυθικό πρόσωπο για μια ολόκληρη γενιά Κινέζων. «Είναι πάρα πολλοί αυτοί που μεγάλωσαν με τις ταινίες της. Κι όλοι τους την θεωρούν θεά» γράφoυν οι Asia Times.

    Η Αόι ξεκίνησε την καριέρα της στη βιομηχανία του πορνό στις αρχές του 2000 και από τότε έχει παίξει σε περισσότερες από 90 ταινίες. «Το πορνό είναι παράνομο στην Κίνα και θεωρείται ταμπού. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους Κινέζους να ξετρελαθούν μαζί της. Για όλους εκείνους που δεν είχαν μπορέσει να λάβουν μια κατάλληλη σεξουαλική εκπαίδευση στην εφηβεία τους, ήταν μια πραγματική δασκάλα» συνεχίζει στο ρεπορτάζ του ο Φαν Γουάν.

    Ο καθηγητής Ουάι Μινγκ Νγκ το θέτει αλλιώς: «Η Κίνα ανοιγόταν στον υπόλοιπο κόσμο και φυσικά ανοιγόταν και στο πεδίο της σεξουαλικότητας. Η Σόρα είναι σύμβολο του γεγονότος ότι στην παγκοσμιοποίηση δεν πέφτουν μόνο τα σύνορα των εθνικοτήτων αλλά και της κατανάλωσης πολυμεσικού περιεχομένου».

    Οταν η Αόι άνοιξε τον λογαριασμό της στο Twitter τον Απρίλιο του 2010 πολλοί θαυμαστές της στην Κίνα ξεπέρασαν το εμπόδιο της κρατικής λογοκρισίας μέσω του VPN. Για όλους αυτούς, εκείνη ήταν η «νύχτα της Σόρα Αόι». Επτα μήνες αργότερα άνοιξε λογαριασμό και στο Weibo, το κινεζικό Twitter. Και σήμερα μετρά πάνω από 18 εκατομμύρια followers – περισσότερους και από την Τέιλορ Σουίφτ.

    Τι να πει κανείς έπειτα απ’ όλα αυτά; Η Σόρα Αόι παντρεύεται. Αλλά ο βίος της, τουλάχιστον στην Κίνα, ήταν πάντα ανθόσπαρτος.

    Φωτό: Ντελίριο και με το δαχτυλίδι. Πηγή: Ιnstagram
  • La Repubblica (έντυπη έκδοση)

    Επικοινωνία/ Με αλγόριθμο θα ακούμε τον σκύλο μας

     

    Στην κωμωδία «Ο γιατρός τρελάθηκε», ο Εντι Μέρφι υποτίθεται ότι είχε το χάρισμα να μιλάει με τα ζώα. Όπως φαίνεται, σε καμιά δεκαριά χρόνια κι αυτό το φανταστικό εύρημα θα γίνει πραγματικότητα. Γιατί χάρις στην τεχνητή ευφυΐα, γράφει η Repubblica, θα είμαστε σε θέση να καταλαβαίνουμε τι «λέει» ο σκύλος μας.

    Τουλάχιστον αυτό υπόσχεται ο Κον Σλομποντκίκοφ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνας, ο οποίος έχει βαλθεί να μαζέψει χιλιάδες βίντεο με σκυλιά που γαβγίζουν και γρυλίζουν. Αυτό το υλικό θα του χρειαστεί για να συνδέσει με έναν αλγόριθμο την σκυλίσια επικοινωνία και να την μεταφράσει στα αγγλικά και στη συνέχεια και σε άλλες γλώσσες. Στην ουσία πρόκειται για έναν αυτόματο μεταφραστή, ο οποίος θα κάνει πιο εύκολη τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο.

    Κάποιοι συνάδελφοί του βέβαια δηλώνουν επιφυλακτικοί: «Η νέα τεχνολογία δεν κάνει άλλο από το να μεταφέρει το σύνολο των πληροφοριών σε έναν αλγόριθμο ο οποίος μεταφράζει το λεξιλόγιο των ζώων σε λέξεις που έχει αποδώσει σε αυτό ο ίδιος ο άνθρωπος. Η σχέση άνθρωπος – ζώο αντικαθίσταται έτσι από τη σχέση άνθρωπος – άνθρωπος» λέει η ψυχοβιολόγος Κατερίνα Σπιέτσιο.

    Ο Σλομποντκίκοφ, ωστόσο, εμφανίζεται καθησυχαστικός: η μετάφραση θα είναι όσο πιο πιστή γίνεται. Δεν θα κάνει την επικοινωνία μας πιο ουσιαστική. Αλλά οπωσδήποτε πιο πρακτική.

    Φωτό: Για να σε ακούσουμε, λοιπόν. Πηγή: Shutterstock



text
  • Έκαψαν τις βίλες των σταρ του Χόλιγουντ για να βάλουν ανεμογεννήτριες


    11 Ιανουαρίου 2025, 07:11