425
| CreativeProtagon / Shutterstock

Τι κάνει τις πόλεις της Ευρώπης βιώσιμες;

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2024, 21:11
|CreativeProtagon / Shutterstock

Τι κάνει τις πόλεις της Ευρώπης βιώσιμες;

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2024, 21:11

Κάθε χρόνο ο Economist δημιουργεί τη λίστα «βιωσιμότητας» των μεγάλων πόλεων του πλανήτη. Στη φετινή κατάταξη παρατηρείται αρκετή κινητικότητα. Ωστόσο στην κορυφή του δείκτη εξακολουθεί να κυριαρχεί η ήπειρος που συνδυάζει καλύτερα τη σταθερότητα με την υψηλή ποιότητα του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση, τις υποδομές και την υγειονομική περίθαλψη, τα οποία οι συντάκτες του δείκτη στοχεύουν να μετρήσουν αντικειμενικά. Η Ευρώπη παραμένει η πιο βιώσιμη ήπειρος παγκοσμίως.

Η Βιέννη, η Κοπεγχάγη και η Ζυρίχη παίρνουν χρυσό, ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο στον παγκόσμιο δείκτη, όπως και πέρυσι. Αυτές οι πόλεις είναι πλούσιες, δημοκρατικές, όμορφες, πολιτισμένες, καταπράσινες και ιδανικές για περίπατο. Οι πολίτες τους είναι υγιείς, μορφωμένοι και ευτυχισμένοι. Αυτές οι πόλεις σκοράρουν επίσης πολύ ψηλά στον δείκτη «σταθερότητας», κάτι απαραίτητο για μια ήσυχη ζωή.

Η Βιέννη πήρε φέτος το χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο δείκτη βιωσιμότητας, όπως και πέρυσι.

Οταν τις πόλεις χωρίζουν πολύ λίγοι βαθμοί, παρατηρεί ο Economist, μικρές αλλαγές στη βαθμολογία τους μεταφράζονται σε μεγάλες αλλαγές στην κατάταξη. Ετσι, οι γερμανικές πόλεις (που είδαν ακροδεξιές διαμαρτυρίες), το Δουβλίνο (μεγάλες ταραχές τον Νοέμβριο) και η Βαρκελώνη (εγκληματικότητα) είδαν να μειώνεται η βαθμολογία σταθερότητάς τους και έτσι έπεσαν αρκετά στην κατάταξη. Το ίδιο συνέβη και με τη Στοκχόλμη στον περυσινό δείκτη. Μελλοντικές βελτιώσεις θα μπορούσαν να τις ανεβάσουν ξανά, εξίσου σύντομα. Παραμένουν, παρ’ όλα αυτά, από τα καλύτερα επί Γης μέρη για να ζει κανείς.

Ορισμένες πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης εμφανίζουν τη μεγαλύτερη άνοδο, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αναβαθμίσεις στις κοινωνικές υπηρεσίες και τις υποδομές, από τις οποίες έχουν επωφεληθεί ιδιαίτερα το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, η Βουδαπέστη και η Σόφια.

Οι βελτιώσεις αφορούν τομείς όπως οι επενδύσεις στις μεταφορές, η αναλογία γιατρών-ασθενών και οι σχολικές εγγραφές. Αν και χαμηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη, είναι ανταγωνιστικές προς τις κορυφαίες αμερικανικές πόλεις. Η Βουδαπέστη, για παράδειγμα, βρίσκεται μεταξύ Πίτσμπουργκ και Σιάτλ στον παγκόσμιο πίνακα.

Κάπου εδώ μπαίνει στην εικόνα και η Αθήνα, η οποία είναι η τέταρτη πόλη με μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, καθώς πήρε +0,9 βαθμούς. Στη συνολική βαθμολογία τη βρίσκουμε έβδομη από το τέλος της κατάταξης των ευρωπαϊκών πόλεων.

Εάν άλλες χώρες προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά επίπεδα ποιότητας ζωής, αυτό μπορεί να απειλήσει τις θέσεις των ευρωπαϊκών πόλεων στον πίνακα. Σε γενικές γραμμές κάτι τέτοιο θα ήταν καλό για την υφήλιο. Καθώς όλο και περισσότερες χώρες γίνονται πιο βιώσιμες και υπό αυτήν την έννοια λίγο πιο «ευρωπαϊκές», καταλήγει ο Economist, ίσως οι Ευρωπαίοι να παρηγορηθούν με τη σκέψη ότι η μίμηση είναι η πιο ειλικρινής μορφή κολακείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...