Η κρίση στην Περσικό Κόλπο ανακατεύει για μία ακόμα φορά την τράπουλα στη Μέση Ανατολή. Μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και τον αποκλεισμό του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Υεμένη και τη Λιβύη ένας καινούργιος άξονας φαίνεται να γεννιέται στην πιο εύφλεκτη περιοχή του κόσμου εκτιμά το ειδησεογραφικό site «Αl monitor» που ειδικεύεται σε αναλύσεις για τη Μέση Ανατολή. Ενώ η Τεχεράνη επιχειρεί να τραβήξει προς το μέρος το Κατάρ, η Τουρκία κάνει αισθητή την παρουσία της και η στάση της ανατρέπει δεσμούς δεκαετιών.
Το Ιράν ήδη ανακοίνωσε ότι θα στέλνει στη Ντόχα ημερησίως τέσσερις τόνους φρούτα, λαχανικά και κρέας. Προς το παρόν ο εφοδιασμός του Κατάρ με τρόφιμα γίνεται και μέσω Τουρκίας και του- ουδέτερου – Ομάν. Πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν με ενδιαφέρον τη στάση που επρόκειτο να κρατήσει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα κατάφερε να «κατακτήσει τις καρδιές» των εμίρηδων του Κόλπου με τα πυρά που εξαπέλυσε κατά της Τεχεράνης και του ιρανικού κινδύνου.
Προς έκπληξη πολλών ο τούρκος ηγέτης απέφυγε τη διπλωματική προσέγγιση, στάθηκε στο πλευρό του Κατάρ και μάλιστα, όπως τα τελευταία χρόνια συνηθίζει, το έπραξε με τρόπο ηχηρό και επιθετικό. Πιθανόν στην τελική απόφαση του τούρκου προέδρου να έπαιξε ρόλο και η σκέψη ότι ο επόμενος στόχος ίσως να είναι η ίδια η Τουρκία (η οποία στηρίζει τους Αδελφούς Μσουσουλμάνους στην Αίγυπτο και βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με το Κατάρ στην υπόθεση της Συρίας).
Αμέσως μετά την αρχή της κρίσης στο Κατάρ η Αγκυρα επιτάχυνε τους ρυθμούς κατασκευής της βάσης που ετοιμάζει στο εμιράτο όπως και το σχέδιο αποστολής 500 στρατιωτών για την εκπαίδευση των Καταριανών.
Το σχέδιο είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό και αρχικά είχε ερμηνευθεί ως μία κοινή κίνηση Αγκυρας – Ντόχας απέναντι στην Τεχεράνη. Αλλά τώρα οι συσχετισμοί αλλάζουν, οι πολιτικές κινήσεις που πριν δύο ή τρεις μήνες είχαν άλλη στόχευση τώρα αποκτούν διαφορετικό χαρακτήρα και το Ιράν ελπίζει να προκαλέσει σοβαρό ρήγμα στο σουνιτικό μέτωπο, αποσπώντας από αυτό όχι μόνο το Κατάρ αλλά και την Τουρκία.
Στις 7 Ιουνίου δύο ημέρες μετά την έκρηξη της κρίσης στον Κόλπο ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε αίφνης την Αγκυρα για συνομιλίες. Πάντως πολλοί, τόσο στην Αγκυρα όσο και στην Τεχεράνη, πιστεύουν ότι το σώφρον θα ήταν να μείνουν εκτός της αντιπαράθεσης ώστε να μην βρεθούν στη μέση αν οι Σαουδάραβες αποφασίσουν να ανατρέψουν τον σεΐχη Αλ Θάνι.
Ιστορικά οι παρεμβάσεις της Αγκυρας στον αραβικό κόσμο δεν έχουν θετική κατάληξη και τελικώς δηλητηριάζουν τη σχέση Αράβων – Τουρκίας. Αλλά σε αυτή την περίπτωση η στάση της Τουρκίας ίσως συνδέεται και το «σύνδρομο του πραξικοπήματος». Μετά την απόπειρα της 15ης Ιουλίου, η Αγκυρα ζει με την παράνοια ότι ένα νέο πραξικόπημα σχεδιασμένο από ξένες δυνάμεις είναι «πάντα επί θύραις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News