590
Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας (αριστερά) συναντά την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα (δεξιά) στις Βρυξέλλες | Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Τι γυρεύει η Μελόνι στις Βρυξέλλες;

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 18:28
Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας (αριστερά) συναντά την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα (δεξιά) στις Βρυξέλλες
|Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Τι γυρεύει η Μελόνι στις Βρυξέλλες;

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 18:28

Η Τζόρτζια Μελόνι, η νέα ιταλίδα πρωθυπουργός, «δεν μπορεί ακόμη να ελπίζει ότι θα κάνει πολλούς ισχυρούς φίλους» στις Βρυξέλλες, όπου ταξίδεψε την Πέμπτη προκειμένου να συναντηθεί με τους ηγέτες της ΕΕ, έγραψε το Politico στην ανάλυσή του για την προσπάθεια της επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας να «κερδίσει όσους υψηλά ιστάμενους την αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό».

«Τους τελευταίους μήνες η Μελόνι επιχείρησε να αποβάλει την εικόνα της ακροδεξιάς πολιτικού με τους βαθύτατα ευρωσκεπτικιστές συνεργάτες και να παρουσιάσει τον εαυτό της ως μια μετριοπαθή και αξιόπιστη εταίρο. Ωστόσο, ακόμη και όταν προσπάθησε να παρουσιάσει ένα φιλικό πρόσωπο προς τις Βρυξέλλες, η Μελόνι διαπίστωσε ότι οι προσπάθειές της δεν βρήκαν ανταπόκριση», ανέφεραν στο άρθρο τους οι Χάνα Ρόμπερτς και Τομ Ρις.

Οπως θύμισαν οι έμπειροι δημοσιογράφοι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (την οποία η Μελόνι αναμενόταν να συναντήσει πρώτη την Πέμπτη, με τις συναντήσεις με τη Ρομπέρτα Μετσόλα και τον Σαρλ Μισέλ να ακολουθούν) είχε δηλώσει την παραμονή των ιταλικών εκλογών, τον Σεπτέμβριο, ότι μια ακροδεξιά κυβέρνηση θα μπορούσε να διαβρώσει τη δημοκρατία στην Ιταλία.

Μετά τη νίκη του συνασπισμού Δεξιάς και Ακροδεξιάς, πολλοί γάλλοι πολιτικοί υιοθέτησαν ανάλογη κριτική, προκαλώντας μια οργισμένη απάντηση από τη 45χρονη πολιτικό.

Η τελευταία, πάντως, επίσης δεν μιλούσε πάντα με κολακευτικά λόγια για την ΕΕ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της, προσέθεσε το Politico. Απευθυνόμενη στο ιταλικό ακροατήριο, η Μελόνι προειδοποιούσε ότι στις Βρυξέλλες «οι καλές στιγμές τελείωσαν» και ότι η ίδια ήταν έτοιμη να διεκδικήσει τα ιταλικά συμφέροντα ενώπιων της Ευρώπης.

Σε βιβλίο της, άλλωστε, η ιταλίδα πρωθυπουργός επέκρινε την ΕΕ για σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων για το ότι υπήρξε «επεμβατική σε μικρά πράγματα και απούσα σε μεγάλα θέματα».

«Τώρα», όμως, «η Μελόνι επέλεξε το πρώτο ταξίδι της στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων της να είναι στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντί να επισκεφθεί την Ουγγαρία ή άλλη χώρα στην οποία ομοϊδεάτες της βρίσκονται στην εξουσία, κατευθύνεται στις Βρυξέλλες, κίνηση που οι σύμμαχοί της ερμηνεύουν ως μήνυμα καλής θέλησης» της Ρώμης, ανέφερε το ρεπορτάζ των Ρόμπερτς και Ρις.

«Το ίδιο το ταξίδι αποτελεί ένα μήνυμα», δήλωσε στο Politico πηγή των Αδελφών της Ιταλίας.

Τα κύρια σημεία συζήτησης ανάμεσα στις δύο πλευρές περιλαμβάνουν την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα σχέδια ανάκαμψης της Ιταλίας από το οικονομικό σοκ που προκάλεσε στη χώρα η πανδημία, ενημέρωσε σχετικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά το Politico, οι περισσότερες συγκλίσεις αναμενόταν να καταγραφούν στο Ουκρανικό, δεδομένου ότι η Μελόνι έχει εμφανιστεί ακλόνητη στο ζήτημα της υποστήριξης του Κιέβου, έχοντας επαναλάβει πολλές φορές, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

«Νέο ευρωπαϊκό δόγμα»

Ορισμένοι αναλυτές, πάντως, απέρριψαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η επίσκεψη της Μελόνι στις Βρυξέλλες να εκφράζει τη γνήσια προσήλωση της κυβέρνησής της στον ευρωατλαντικό άξονα.

«Η προσπάθειά της να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες –ασπαζόμενη ξαφνικά ένα εποικοδομητικό ευρωπαϊκό πνεύμα– κρύβει ένα βαθύτερο, πιθανώς επιζήμιο, νέο ευρωπαϊκό δόγμα. Η Μελόνι ήδη παρουσιάζει την ΕΕ ως την υπεύθυνη για τη λύση όλων των προβλημάτων της χώρας, από τον πληθωρισμό μέχρι τη μετανάστευση, προκειμένου να είναι έτοιμη να την κατηγορήσει για όσα ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό την ίδια μπορεί να μην είναι σε θέση να καταφέρει», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Euronews ο καθηγητής Δικαίου της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Ζαν Μονέ, Αλμπέρτο Αλεμάνο.

«Στον κόσμο της Μελόνι, η σύγκρουση με την ΕΕ αποτελεί δικλείδα ασφαλείας έναντι της πολιτικής αποτυχίας». Παράλληλα «δεν θα διστάσει να συμπαραταχθεί με τους “κολλητούς” της στο Συμβούλιο της ΕΕ, ​​τον Ούγγρο Βίκτορ Ορμπαν και τον Πολωνό Ματέους Μοραβιέτσκι», ενισχύοντας έτσι τη φωνή των τελευταίων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...