637
Ολυμπιακή αιώρηση μεταξύ ουρανού και θάλασσας | BROUILLET / AFP / VISUALHELLAS.GR

Ο σέρφερ που αιωρείται πάνω από τον Ειρηνικό – πώς βγήκε η φωτογραφία των Ολυμπιακών Αγώνων

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2024, 11:39
Ολυμπιακή αιώρηση μεταξύ ουρανού και θάλασσας
|BROUILLET / AFP / VISUALHELLAS.GR

Ο σέρφερ που αιωρείται πάνω από τον Ειρηνικό – πώς βγήκε η φωτογραφία των Ολυμπιακών Αγώνων

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2024, 11:39

Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024, στις 9:30:38 π.μ. ώρα Ταϊτής, ο Ζερόμ Μπρουγιέ, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, τράβηξε μια φωτογραφία που θα ζήλευαν όλοι οι συνάδελφοί του, ακόμα και οι πολυβραβευμένοι. Μια φωτογραφία που αποτυπώνει μια μεγάλη αθλητική επίδοση –το καλύτερο σκορ των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι στιγμής– αλλά μάλλον δεν θα μείνει για αυτό στην ολυμπιακή και φωτογραφική Ιστορία.

Ο Μπρουγιέ απαθανάτισε τον βραζιλιάνο κορυφαίο σέρφερ Γκαμπριέλ Μεντίνα σε ένα απίστευτο στιγμιότυπο: να πανηγυρίζει καθώς αιωρείται όρθιος πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, με τη σανίδα του σερφ λίγα μέτρα πίσω του, σε παρόμοια θέση.

Ο αθλητής είχε μόλις ολοκληρώσει την καλύτερη προσπάθειά του μέχρι εκείνη τη στιγμή, στον αγώνα που έλαβε χώρα στα επικίνδυνα νερά της Ταϊτής, 16.000 χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι.

O Γκαμπριέλ Μεντίνα στην πιο κουλ φωτογραφία των Ολυμπιακών Αγώνων (Photo by Jerome BROUILLET / AFP)

Ο φωτογράφος το περιέγραψε σε μερικές αράδες:

«Μου αρέσει να λέω ότι η φωτογράφηση είναι λίγο σαν το σερφ. Είναι ένα μείγμα προετοιμασίας, αφοσίωσης, συγχρονισμού, κάποιας εμπειρίας και μιας δόσης τύχης. Στις 29 Ιουλίου 2024, στις 6:23 π.μ., φτάνοντας στο σημείο με σκάφος, ξέραμε ότι θα ήταν μια μεγάλη μέρα για το ολυμπιακό σέρφινγκ. Στις 9:30:31 π.μ., ο Γκαμπριέλ Μεντίνα απογειώνεται στο καλύτερο κύμα της ημέρας για μια τέλεια βόλτα. Στις 9:30:38 π.μ., πηδάει από το κύμα με έναν πανηγυρισμό που εξαπλώθηκε αμέσως σε όλο τον κόσμο. Δέκα λεπτά αργότερα, το κινητό μου αρχίζει να χτυπάει. Ακόμα δεν έχει σταματήσει…

Εκείνη τη μέρα, ο Γκαμπριέλ ήταν στο νερό στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και το ίδιο και εγώ…».

Οπως έγραψε ο Guardian, ο Μπρουγιέ και ο Μεντίνα χάρισαν στους θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων μια από τις πιο αξιομνημόνευτες εικόνες της διοργάνωσης μέχρι στιγμής, με έναν «υπερφυσικό» πανηγυρισμό.

Ο βραζιλιάνος σέρφερ έχει μόλις δαμάσει ένα μεγάλο κύμα στο Teahupo’o της Ταϊτής και φαίνεται σαν να πετάει ανάμεσα στα σύννεφα, ενώ δείχνει τον ουρανό «με βιβλική γαλήνη».

H ΔΟΕ, στην επίσημη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Facebook, σημείωσε, με την απαραίτητη δόση υπερβολής που συνοδεύει τα social media, ότι αυτή η φωτογραφία πρέπει να εκτίθεται στο Λούβρο.

O Μπρουγιέ τράβηξε τη φωτογραφία ενώ βρισκόταν πάνω σε ένα κοντινό σκάφος, μαζί με άλλους έξι φωτορεπόρτερ, αποτυπώνοντας τη σουρεαλιστική εικόνα με τέτοια ακρίβεια, που αρχικά κάποιοι υποψιάστηκαν τη χρήση Photoshop ή ακόμα και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Φυσικά, όλα έγιναν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ο Μεντίνα ήταν «στο πίσω μέρος του κύματος και δεν μπορούσα να τον δω και μετά ξεπρόβαλε. Εβγαλα τέσσερις φωτογραφίες, μία από αυτές ήταν αυτή», δήλωσε ο Μπρουγιέ.

«Δεν ήταν δύσκολο να τραβήξω τη φωτογραφία, όσο να προβλέψω τη στιγμή και το σημείο που θα πεταχτεί ο Γκάμπριελ από το κύμα», πρόσθεσε.

Η εμπειρία του και η γνώση του αθλήματος έπαιξαν σημαντικό ρόλο: ο Μπρουγιέ έβλεπε ότι πλησίαζε ένα από τα καλύτερα κύματα της ημέρας και ήξερε ότι ο Μεντίνα συχνά κάνει αυτού του είδους τους πανηγυρισμούς στο τέλος της προσπάθειάς του.

Με τις εικόνες να στέλνονται αυτόματα από την κάμερα στους αρχισυντάκτες του, η αντίδραση ήταν άμεση και ο Μπρουγιέ παραδέχεται ότι «σοκαρίστηκε λίγο» από αυτήν.

«Απλώς ήλεγξα το τηλέφωνό μου στο διάλειμμα μετά τη φωτογράφιση, είδα ότι είχα πολλές ειδοποιήσεις στα social media και σκέφτηκα ότι κάτι συμβαίνει με αυτή τη λήψη και είδα ότι κοινοποιήθηκε στο ESPN.

»Είναι ένα ωραίο πλάνο και αρέσει σε πολλούς. Δεν είναι μία τυπική φωτογραφία σέρφινγκ, οπότε τραβάει την προσοχή περισσότερων ανθρώπων».

Ο Μεντίνα, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, πήρε 9,9 με άριστα το 10 σε αυτή του την προσπάθεια, το καλύτερο σκορ των Αγώνων μέχρι στιγμής.

Οι ειδικοί επαίνεσαν την τέλεια τεχνική και τον συγχρονισμό του Μπρουγιέ, που συνέλαβε μία καθαρή εικόνα ενώ βρισκόταν σε ένα κινούμενο σκάφος σε φουρτουνιασμένα νερά.

Ο ίδιος είπε ότι ήταν «απλά η φωτογραφία της ημέρας» και τίποτα παραπάνω. «Σίγουρα όλοι θα την ξεχάσουν την επόμενη εβδομάδα». Μάλλον όχι…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...