539
Η Ανγκελα Μέρκελ εμφανώς ευδιάθετη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αλβανό ομόλογό της Εντι Ράμα | REUTERS/Florion Goga

Τι έκανε η Ανγκελα Μέρκελ στην Αλβανία;

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 10:34
Η Ανγκελα Μέρκελ εμφανώς ευδιάθετη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αλβανό ομόλογό της Εντι Ράμα
| REUTERS/Florion Goga

Τι έκανε η Ανγκελα Μέρκελ στην Αλβανία;

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 10:34

Δέκα ημέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές, που θα σημάνουν το τέλος της 16ετούς καγκελαρίας της, η Ανγκελα Μέρκελ έκανε ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι στα Δυτικά Βαλκάνια, με πρώτο σταθμό το Βελιγράδι και δεύτερο τα Τίρανα.

Η καγκελάριος «προτίμησε» αυτές τις πρωτεύουσες για το τέλος, αντί τη Βαρσοβία που την επισκέφτηκε νωρίτερα. Ο χρονισμός δεν είναι τυχαίος. Η Μέρκελ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα στα Τίρανα. Στην αλβανική πρωτεύουσα η καγκελάριος της Γερμανίας είχε συναντήσεις με τους αρχηγούς έξι κρατών και κυβερνήσεων των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η Ανγκελα Μέρκελ κλείνει τους ανοιχτούς λογαριασμούς», σχολίασαν αναλυτές, καθώς η περιοχή, παρά τις προσπάθειες του Βερολίνου τα τελευταία χρόνια, παραμένει μια γεωπολιτική εκκρεμότητα στην καρδιά της ευρωπαϊκής γεωγραφίας –Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία είναι εκτός ΕΕ, ενώ υπάρχει και το ακανθώδες ζήτημα του Κοσόβου.

Οπως βέβαια ανέφερε το Euronews, στις διμερείς συνομιλίες που είχε με τους έξι ηγέτες η Ανγκελα Μέρκελ συζήτησε και τις περαιτέρω γερμανικές επενδύσεις στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων ώστε να στηριχθούν οι οικονομίες τους· η καγκελάριος δηλαδή συζήτησε και για μπίζνες.

Ωστόσο, το διπλωματικό αποτύπωμα του ταξιδιού της Μέρκελ είναι πολύ πιο δυνατό. Στόχος της καγκελαρίου με αυτό το ταξίδι ήταν να επιβεβαιώσει την πάγια θέση της Γερμανίας για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τα εμπόδια που υπάρχουν, να υπενθυμίσει δηλαδή ότι η «Διαδικασία του Βερολίνου», ο στόχος που ξεκίνησε από την ίδια το 2014 για περεταίρω διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια με αυστηρή προϋπόθεση τη συνεργασία των έξι κρατών της περιοχής, είναι πάντα ζωντανή.

«Η “Διαδικασία του Βερολίνου” συνεχίζεται, αλλά δεν είναι υποκατάστατο της ένταξης στην ΕΕ, οι συνομιλίες κάθε επιμέρους κράτους με την ΕΕ θα συνεχιστούν», διαβεβαίωσε από τα Τίρανα η Μέρκελ και υποσχέθηκε ότι οποιοσδήποτε καγκελάριος βρεθεί στη θέση της μετά τις εκλογές θα συνεχίσει να είναι φίλος της περιοχής.

Ουσιαστικά αυτή η συνάντηση των Εξι στα Τίρανα τελούσε υπό την αιγίδα της.

«Η καρδιά μου χτυπάει για αυτήν την περιοχή», ήταν η χαρακτηριστική φράση της Μέρκελ αναφερόμενη στη συνάντηση των Εντι Ράμα (Αλβανία), Ζόραν Ζάεφ (Βόρεια Μακεδονία), Ζόραν Τεγέλτιγος (Βοσνία), Ανα Μπρνάμπιτς (Σερβία), Ζντράβκο Κριβοκάπιτς (Μαυροβούνιο) και Αλμπιν Κούρτι (Κοσυφοπέδιο).

Εντι Ράμα, Ανγκελα Μέρκελ και Ζόραν Ζάεφ στην πρώτη σειρά. Ζντράβκο Κριβοκάπιτς (Μαυροβούνιο), Ανα Μπρνάμπιτς (Σερβία), Ζόραν Τεγέλτιγος (Βοσνία) και Αλμπιν Κούρτι (Κοσυφοπέδιο) στην πίσω.

Οπως ανέφερε η Deutsche Welle, η Μέρκελ προσέθεσε πως η περιφερειακή συνεργασία είναι μια αποδεκτή έννοια στην ΕΕ. «Καλωσορίζω τέτοιες συναντήσεις και ελπίζω να συνεχίσετε σε αυτή την κατεύθυνση» είπε στον Ράμα.

Εξάλλου η Μέρκελ έστειλε και ένα μήνυμα προς τις Βρυξέλλες και τους άλλους ηγέτες της ΕΕ, λέγοντας πως «όταν τα κριτήρια θα έχουν υλοποιηθεί η ΕΕ θα πρέπει να τηρήσει τον λόγο της και να μην ανακαλύπτει καινούργια κριτήρια, διότι δεν θα θέλει για άλλους πολιτικούς λόγους να προχωρήσει στην ένταξη. Αν δεν προχωρά για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, τότε πολύ απλά προκαλεί απογοήτευση», υποστήριξε η καγκελάριος.

Η ίδια εξήρε μάλιστα την πρόοδο τόσο Αλβανίας όσο και της Βόρειας Μακεδονίας όσον αφορά το κράτος δικαίου, στηρίζοντας απόλυτα την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες, επί γερμανικής προεδρίας, είχαν μπλοκαριστεί από τη Βουλγαρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...