688
Xαλίφα Χαφτάρ και Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή τους στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή | SOOC

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Χαφτάρ στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2020, 15:46
Xαλίφα Χαφτάρ και Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή τους στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή
|SOOC

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Χαφτάρ στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2020, 15:46

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας… διαμαρτυρόταν επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε προσέλθει στην αίθουσα της Ολομέλειας να του απαντήσει σε ερώτησή του για τα εργασιακά (δείτε πιο κάτω το σχετικό tweet από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης), ο Πρωθυπουργός συζητούσε στο γραφείο του στη Βουλή με τον επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, για την κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα, αλλά και τις επιδιώξεις του εν όψει της διάσκεψης του Βερολίνου.

Αν και μετά τη συνάντηση δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο λίβυος στρατάρχης ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που έχουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, σε στρατιωτικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων επίσης, τόνισε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Χαλίφα Χάφταρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό – παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας ότι αμφότερα τα μνημόνια (Μemorandum of Understanding/MOU) Eρντογάν-Σαράζ  είναι άκυρα, καθώς αντιβαίνουν στο διεθνές Δίκαιο, ενώ έχουν υπογραφεί από την κυβέρνηση της Τρίπολης δίχως να έχει καμία απολύτως νομιμοποίηση.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χάφταρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Οπως είπε, η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Κατά τις ίδιες πηγές, η συζήτηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο δια ταύτα της συνάντησης, οι κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην  «ξεκάθαρη τοποθέτηση» του Χαλίφα Χάφταρ για την ακυρότητα των τουρκολιβυκών ΜΟU, όπως και στη  δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση για το τηλεφώνημα στη Μέρκελ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού για το τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη στην Ανγκελα Μέρκελ, αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σαράζ-Τουρκίας.

Για μία ακόμη φορά, επίσης, έθεσε τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών, ενώ κάλεσε την καγκελάριο αλά και τους εκπροσώπους της ΕΕ που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία -όπως υπογράμμισε- δεσμεύονται.

Από την πλευρά της, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρά ταύτα, εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μνημόνιο Ερντογάν – Σαράζ για τις θαλάσσιες ζώνες.

Στην Αγκυρα εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν δεν έκρυψε την οργή του για την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας τον επικεφαλής του ΕΘνικού Στρατού Λιβύης ως αναξιόπιστο.

Οπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση-εκτίμηση του ρώσου υπουργού Εξωτερικων Σεργκέι Λαβρόφ ότι στο Βερολίνο (στη διεθνή διάσκεψη της Κυριακής) ο στρατάρχης Χαφτάρ θα συμβιβαστεί και θα συμφωνήσει στην εκεχειρία, ο τούρκος πρόεδρος απάντησε ως εξής:

«Η αλήθεια είναι πως δεν διαβάζω το σκότος. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι αξιόπιστος. Χθες συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη Τρίπολη. Εμείς θα το δούμε αυτό πολύ καθαρά στο Βερολίνο. Θα δούμε και τι θα κάνουν μία δύο μέρες μετά το Βερολίνο».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ευχήθηκε οι δυνάμεις του Χαφτάρ να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν, διαφορετικά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Τουρκία θα είναι εκεί και θα παρακολουθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται κινητικότητα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Λιβύης με την παρουσία τουλάχιστον δύο τουρκικών πολεμικών πλοίων (φρεγάτες) ως μονάδων υποστήριξης στο πλαίσιο της επιχειρήσης για την αποστολή 2.000 σύρων μαχητών (μισθοφόρων που πολεμούν στο όνομα των τουρκικών συμφερόντων) στο λιβυκό έδαφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...