263
Από τη συνάντηση Μελόνι - Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Τι είπε ο Μητσοτάκης με Μελόνι στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2022, 14:04
Από τη συνάντηση Μελόνι - Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Τι είπε ο Μητσοτάκης με Μελόνι στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2022, 14:04

Συνάντηση με την ιταλίδα ομόλογό του, Τζιόρτζια Μελόνι, την πρώτη διμερή εκ του σύνεγγυς, είχε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Μητσοτάκης και Μελόνι εξέφρασαν τη βούλησή τους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και τη διεύρυνση της συνεργασίας και του συντονισμού σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της ΕΕ, όπως τα θέματα της ενέργειας και της οικονομικής διακυβέρνησης.

Μίλησαν ακόμα για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, καθώς και για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την ιταλίδα πρωθυπουργό  για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και τόνισε ότι η επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που απειλεί ευθέως την Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Κλείνοντας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζιόρτζια Μελόνι συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Είχε προηγηθεί η επιστολή Μπορέλ στον Νίκο Δένδια, όπου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ καταδίκαζε με τον πλέον απόλυτο τρόπο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στην επιστολή επαναβεβαιώνει ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα του  είναι απολύτως σαφής.

Κατόπιν, όπως γνωστοποιούν οι ίδιες πηγές, κάνει αναφορά στη δήλωση του εκπροσώπου της ΕΕ, στην οποία επιβεβαιώνεται εκ νέου η θέση της ΕΕ, όπως είχε ήδη διατυπωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο ύπατος εκπρόσωπος θέλοντας να τονίσει την άμεση αντίδραση της ΕΕ, επισημαίνει ότι η δήλωση του εκπροσώπου έγινε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της υπογραφής του εν λόγω «εγγράφου».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...