Σε συνέχεια των δηλώσεων Τσαβούσογλου για την εξαγγελία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από τον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα, στην οποία με προσεκτική διατύπωση υπενθυμίζει την απειλή του casus belli σε περίπτωση μονομερούς ενέργειας της Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιοδήποτε βήμα (προς την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης) στο Αιγαίο που δεν θα στηρίζεται στην αρχή της αμοιβαίας συναίνεσης.
Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται η διακήρυξη της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 η οποία, όπως σημείωνεται, περιλαμβάνει την αναγκαία πολιτική προειδοποίηση (σ.σ. το περίφημο casus belli) και παραμένει μέχρι σήμερα σε ισχύ.
Οι θέσεις μας και οι προειδοποιήσεις μας, καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, μεταφέρθηκαν επίσης στον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Αγκυρα.
Διπλωματικές πηγές ωστόσο στην Αθήνα, απέρριψαν ως ανακριβείς τις πληροφορίες περί έκτακτης κλήτευσης του έλληνα πρεσβευτή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως μάλιστα σημείωναν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συνάντηση του πρεσβευτή Πέτρου Μαυροειδή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν προγραμματισμένη από την περασμένη Παρασκευή.
Λίγο αργότερα ήρθε η επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις τουρκικές απειλές.
«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της Αγκυρας.
«Η σχετική απόφαση για επέκταση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, «εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την Επικράτεια».
Στη δήλωση του κ. Γεννηματά δεν θα μπορούσε να λείψει η απάντηση στην επίκληση – υπενθύμιση του casus belli από την τουρκική πλευρά: «Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας», ήταν η σχετική αναφορά του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News