Με φόντο την αύξηση των μεταναστευτικών ρόων στα νότια της Μεσογείου συναντήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο Κάιρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση για την αναβάθμιση των σχέσεων Ε.Ε – Αιγύπτου σε Συνολική και Στρατηγική συνεργασία, για την οποία και ο ίδιος είχε αναλάβει πρωτοβουλίες.
Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε τον κρίσιμο ρόλο της συνεργασίας με την Αίγυπτο στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη.
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε επίσης ικανοποιημένος για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.
Στην Αθήνα το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν το απόγευμα Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του ΑΣΣ.
Μίνι σύνοδος για Μεταναστευτικό και οικονομική στήριξη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Κάιρο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάινεν, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν ένα πακέτο χρηματοδότησης άνω των 7 δις και την ενίσχυση των σχέσεων με την Αίγυπτο, ως μέρος μιας προσπάθειας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς τη Μεσόγειο. Η συμφωνία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη συνεργασία σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το εμπόριο και η ασφάλεια, ενώ θα παρέχει επιχορηγήσεις, δάνεια και άλλες μορφές χρηματοδότησης σε βάθος τριετίας, για τη στήριξη της παραπαίουσας οικονομίας της Αιγύπτου, το δημόσιο χρέος της οποίας το 90% του ΑΕΠ της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News