434
|

Τι είναι οι τεχνοβλαστοί; Eνας νομικός οδηγός σε απλή γλώσσα

Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 16:14

Τι είναι οι τεχνοβλαστοί; Eνας νομικός οδηγός σε απλή γλώσσα

Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 16:14

Δύο νέοι δικηγόροι, οι Γιάννης Μπιλιάνης και Κωνσταντίνος Πικραμένος, συνέγραψαν ένα βιβλίο-νομικό οδηγό για το φαινόμενο των τεχνοβλαστών. Eχει τίτλο «Οι τεχνοβλαστοί ως ιδιαίτερες περιπτώσεις start-up και ως μέσο εμπορικής αξιοποίησης της έρευνας» και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα E.E.

Το προλογίζει ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, ο οποίος τονίζει πως η καινοτομία είναι αναγκαία ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα νέα διεθνή δεδομένα και πως χρειαζόμαστε μυαλά που δεν διστάζουν να βάλουν μπροστά τις ιδέες τους και έχουν την υπομονή και την επιμονή για να τις υλοποιήσουν.

Τι είναι οι τεχνοβλαστοί;

Ως εταιρεία-τεχνοβλαστός (spin-off) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Ερευνητικών Κέντρων ορίζεται «η κεφαλαιουχική εταιρεία που ιδρύεται από το ακαδημαϊκό ή ερευνητικό προσωπικό των ερευνητικών οργανισμών της χώρας με σκοπό την εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της γνώσης που παράγει το συγκεκριμένο προσωπικό, μόνο του ή και σε συνεργασία με τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του στους ερευνητικούς οργανισμούς».

Ιδρύονται, στην περίπτωση των ΑΕΙ, από τα μέλη ΔΕΠ ή τα μέλη ειδικών κατηγοριών διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού των ΑΕΙ με ερευνητική δραστηριότητα, που παρήγαγαν τα ερευνητικά αποτελέσματα ή τη γνώση, και στην περίπτωση των Ερευνητικών Κέντρων, από τους ερευνητές ή τα μέλη ερευνητικού προσωπικού αντίστοιχα.

Οι τεχνοβλαστοί, λοιπόν, είναι μια ειδικότερη κατηγορία start-up και διακρίνονται βάση τη σύνδεση τους με ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα ή ερευνητικό κέντρο.

Το βιβλίο προσφέρει μια ολοκληρωμένη ματιά στη λειτουργία των τεχνοβλαστών, συνδυάζοντας θεωρία και πρακτική εφαρμογή. Στην πρώτη ενότητα αναφέρονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των start-up και των τεχνοβλαστών, καθώς και ο ιδιαίτερος τρόπος σκέψης που απαιτείται ώστε να ανταποκριθεί κάποιος στις πρακτικές προκλήσεις που ανακύπτουν στο συγκεκριμένο είδος εταιρειών. Στη δεύτερη ενότητα εξετάζεται η εμπορική αξιοποίηση της έρευνας από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα, και η ιδιαίτερη σημασία των τεχνοβλαστών σε αυτό το πλαίσιο.

Ο αναγνώστης:

  • Θα έχει μια πλήρη εικόνα για τις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας μιας start-up ή ενός τεχνοβλαστού από νομική σκοπιά.
  • Θα μάθει πώς οι επαγγελματίες επενδυτές προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην πράξη.
  • Θα γνωρίσει τους κυριότερους νομικούς κινδύνους και τις στρατηγικές για την αποτροπή τους.
  • Θα εξοικειωθεί με την έννοια της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας και του εμπορικού απορρήτου, προστατεύοντας έτσι την τεχνογνωσία της επιχείρησής του.

Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου φιλοξενείται κείμενο από το Metavallon VC, όπου καταγράφεται η τρέχουσα κατάσταση στη σύνδεση μεταξύ έρευνας και αγοράς, αφού ο βασικός στόχος του οδηγού είναι η σύνδεση της επιστήμης με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Το βιβλίο διατίθεται σε έντυπη μορφή από το κεντρικό κατάστημα του εκδότη και σε συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...