Δεν είχα εκτελεστικές αρμοδιότητες, από τον Φεβρουάριο του 2022 δεν έχω καμία δοσοληψία με τη «Fight Ιmpunity» του συλληφθέντος για το Qatargate Αντόνιο Παντσέρι: αυτό δηλώνει ο πρώην Επίτροπος και πρώην βουλευτής και υπουργός της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προς απάντηση δημοσιευμάτων στον ιταλικό και ισπανικό Τύπο (La Stampa και El Mundo), που τον παρουσίασαν ως αποδέκτη «βρώμικου χρήματος» από το Κατάρ μέσω της συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ).
«Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity ήταν εξαρχής απολύτως χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες. Η επιτροπή όπου συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η Φεντερίκα Μογκερίνι (η πρώην ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ), ο γάλλος πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζενέβ και η γερουσιαστής Εμα Μπονίνο, ήταν τιμητική», ανέφερε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αβραμόπουλος.
«Για τη συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα τη συνόδευε», σημείωσε , «ζήτησα την έγκρισή της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής η οποία και μου δόθηκε γραπτώς, από την πρόεδρό (της Επιτροπής) Φον ντερ Λάιεν», ενώ «αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για τη συμμετοχή μου στην τιμητική επιτροπή της Οργάνωσης, δόθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής (Independent Ethical Committee) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Δεκεμβρίου 2020».
«Η αποζημίωση», διευκρίνισε ο κ. Αβραμόπουλος, «ήταν για έναν χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό νόμο (τελικό ποσό: 3.750 €). Μετά από έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει, ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση. Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει».
«Μόλις δε πληροφορήθηκα τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υπέβαλα αμέσως και αμετάκλητα την παραίτησή μου και ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομά μου από το website, από κοινού με τις άλλες προσωπικότητες που μετείχαν στην επιτροπή», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος.
Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ της La Stampa, «ο Αβραμόπουλος ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό επίτιμο μέλος του συνδέσμου Fight Impunity, της ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι που κατέληξε στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας των Βρυξελλών». «Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, ελληνικής υπηκοότητας, είχε μάλιστα εμπλακεί πολύ περισσότερο στις δραστηριότητες του συλλόγου από τα άλλα επίτιμα μέλη. Και γι’ αυτό, πληρωνόταν για περίοδο ενός έτους, ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου 2020, όπως αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το ποσό.
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «“επίσημο” τέλος, άρα απολύτως θεμιτό, τόσο που στις 3 Φεβρουαρίου 2021 εγκρίθηκε από την ίδια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (όπως σημειώνει και στην απάντησή του άλλωστε ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος), όπως προκύπτει από δεύτερο έγγραφο».
Υπό το πρίσμα των όσων έχουν συμβεί, ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, «ο μισθός του εγείρει τουλάχιστον δύο ζητήματα με επιπτώσεις τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο.
»Το πρώτο: Ο Αβραμόπουλος μπορεί να έλαβε “βρώμικα” κεφάλαια, αν ισχύει ότι το Fight Impunity λειτούργησε ως “κέντρο ξεπλύματος” για τα κρυφά κονδύλια που έφτασαν από το Κατάρ.
»Το δεύτερο: σήμερα ο Αβραμόπουλος είναι ένας από τους δύο φαβορί υποψηφίους για τον ρόλο του ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις χώρες του Κόλπου». Ο άλλος είναι ο ιταλός πρώην υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος και προφανώς ευνοείται από όσα διαλαμβάνει το ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας η οποία άλλωστε επισημαίνει: «Και η απλή υποψία ότι μπορεί να έλαβε, έστω και εν αγνοία του, “βρώμικα κεφάλαια” από το Κατάρ, αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο εμπόδιο στην κούρσα του προς τον νέο ρόλο που καθιέρωσε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοσέπ Μπορέλ».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News