700
Αεροφωτογραφία των ανασκαφών στο ανατολικό συγκρότημα με το αναστηλωμένο Ιερό του Απόλλωνα στο βάθος | ΥΠΠΟΑ

Τι ανακάλυψαν φέτος οι αρχαιολόγοι στο Δεσποτικό των Κυκλάδων

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2021, 17:08
Αεροφωτογραφία των ανασκαφών στο ανατολικό συγκρότημα με το αναστηλωμένο Ιερό του Απόλλωνα στο βάθος
|ΥΠΠΟΑ

Τι ανακάλυψαν φέτος οι αρχαιολόγοι στο Δεσποτικό των Κυκλάδων

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2021, 17:08

Συνεχίστηκαν και το εφετινό καλοκαίρι οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες στη νήσο Δεσποτικό, το ακατοίκητο νησί δυτικά της Αντιπάρου, που άρχισε να ανασκάπτεται συστηματικά το 1997 από τον αρχαιολόγο Γιώργο Κουράγιο.

Εκεί, οι αρχαιολόγοι έχουν φέρει στο φως ένα εκτεταμένο αρχαϊκό ιερό -το μεγαλύτερο στις Κυκλάδες μετά από αυτό της Δήλου- που άκμασε τον 6ο αι. π. Χ. με 15 κτίρια, βοηθητικά για τον ναό και το τελετουργικό εστιατόριο. Το κέντρο της λατρείας ήταν ένα προστατευμένο με περίβολο τέμενος, στο οποίο δέσποζε ο μαρμάρινος πρόστυλος ναός και δίπλα σε αυτόν το τελετουργικό εστιατόριο, μια μοναδικότητα που δημιούργησαν οι Παριανοί στα αρχαϊκά χρόνια.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σε ό,τι αφορά την ανασκαφή, το καλοκαίρι του 2021, οι έρευνες επικεντρώθηκαν στην περιοχή νότια του τεμένους, όπου το 2020 είχε εντοπιστεί ορθογώνια δεξαμενή, σε πολύ μικρή απόσταση δυτικά της μάντρας του βοσκού. Διαπιστώθηκε πως αυτή η δεξαμενή αποτελούσε τμήμα ενός οργανωμένου και εκτενούς συστήματος συλλογής και επεξεργασίας υδάτων, τονίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Πλην της δεξαμενής -η κύρια περίοδος χρήσης της οποίας τοποθετείται στην αρχαϊκή και κλασική περίοδο – συνεχίστηκαν οι εργασίες στο Ανατολικό Συγκρότημα, όπου δόθηκε έμφαση στη διερεύνηση ενός ανοικτού χώρου με πλακόστρωτο δάπεδο.

Μία από τις δεξαμενές του οργανωμένου δικτύου συλλογής υδάτων, στο Δεσποτικό

Νότια αυτού, αποκαλύφθηκε ένας νέος χώρος με πλακόστρωτο που απέδωσε πλήθος γραπτής κεραμεικής κυρίως του 6ου αιώνα π.Χ. (σκύφοι, λύχνοι, λεκάνες κ.α.).

Αγωγός των δεξαμενών

Τέλος, η έρευνα επεκτάθηκε στο ανατολικότερο τμήμα της θέσης, όπου είχε αποκαλυφθεί το 2019 τμήμα ενός ισχυρού αναλήμματος. Αποκαλύφθηκε ένας ακόμη τοίχος, μήκους σχεδόν 14 μ., για την κατασκευή του οποίου έχουν χρησιμοποιηθεί αρχαϊκά αρχιτεκτονικά μέλη, όπως μαρμάρινη βάση αναθηματικού κίονα, αλλά και δύο τμήματα κάτω άκρων μαρμάρινων κούρων.

Λόγω της περιορισμένης διάρκειας της ανασκαφής και της εκτεταμένης έρευνας των δεξαμενών, η ανασκαφή δεν συνεχίστηκε φέτος στη νησίδα Τσιμηντήρι, όπου πέρυσι εντοπίστηκαν μεγάλου μεγέθους κτιριακά συγκροτήματα.

 

Εικόνα από τις ανασκαφές του εφετινού καλοκαιριού

Η συστηματική ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Γιάννου Κουράγιου και είχε διάρκεια 5 εβδομάδων (2/6-2/7/2021).

Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις αρχαιολόγους Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου (επικ. καθηγ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και Ιλια Νταϊφά (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και τη συμμετοχή αμερικανών φοιτητών του κολλεγίου College Year in Athens(CYA), αλλά και προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αεροφωτογραφία της περιοχής των δεξαμενών

Επίσης, μετά από αρκετούς μήνες επίπονης και επισταμένης εργασίας, ολοκληρώθηκαν φέτος οι εργασίες αναστήλωσης στον αρχαϊκό ναό και το εστιατόριο του Ιερού του Απόλλωνα.

Ηδη από τον Οκτώβριο του 2020, μετά την απομάκρυνση της σκαλωσιάς, είναι πλέον κατανοητή η τρίτη διάσταση του μνημείου που δεσπόζει στον χώρο.

Ο αναστηλωμένος ναός στο Ιερό του Απόλλωνα
Αποψη του Ιερού του Απόλλωνα

Συγκεκριμένα, φέτος έγιναν οι εξής εργασίες: συμπλήρωση στο προστώο του ναού της αρχικής φάσης του στυλοβάτη, προσαρμογή παραστάδων των θυρών του ναού, συμπλήρωση του δυτικού τοίχου των δωματίων του ναού, τελικές επεξεργασίες των προσόψεων των δωματίων του ναού. Οι εργασίες πραγματοποιηθήκαν υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Γ. Ορεστίδη και τους μαρμαροτεχνίτες Β. Χατζή, Λ. Ιωάννου, Μ. Αρμάο, Γ. Κοντονικολάου, Γ. Σκαρή, Γ. Παλαμάρη.

Πλέον, το λατρευτικό συγκρότημα του ιερού αποτελεί ένα ηχηρό τοπόσημο για το νησιωτικό σύμπλεγμα Δεσποτικού-Τσιμηντηρίου-Αντιπάρου, ορατό από όλες τις κατευθύνσεις, αποδεικνύοντας πόσο αρμονικά μπορεί να αφομοιωθεί ένα αναστηλωμένο αρχαίο μνημείο σε έναν αρχαιολογικό χώρο.

Μαρμάρινη βάση αναθηματικού κίονα

Επειτα από τις απαραίτητες εγκρίσεις από το ΚΑΣ, οι αναστηλωτικές εργασίες θα συνεχιστούν τον προσεχή Οκτώβριο με την αναστήλωση του λατρευτικού κτιρίου Δ, το οποίο αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του αρχιτεκτονικού συνόλου του τειχισμένου λατρευτικού περιβόλου. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν άμεσα σωστικά μέτρα συντήρησης και στερέωσης των δεξαμενών.

Η πραγματοποίηση των εργασιών ήταν και φέτος δυνατή χάρη στις ευγενικές χορηγίες των: ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ (Θανάσης & Μαρίνα Μαρτίνου), Ίδρυμα Π&Α Κανελλοπούλου, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Δήμος Αντιπάρου, Σύλλογος «Φίλοι της Πάρου», College Year Athens, Lamda Development, Μάριον Στασινοπούλου και άλλων ιδιωτών φίλων της ανασκαφής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...