Ο Κάλεμπ, ο Πάτρικ, η Σάρα και η Λόρα πέθαναν μέσα σε διάστημα μιας δεκαετίας. Θεωρήθηκε απίθανο να πέθαναν από φυσικά αίτια και η μητέρα τους στοχοποιήθηκε. Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα, όμως, έδειξε ότι τα παιδάκια μπορεί πράγματι να πέθαναν από φυσικά αίτια, η μητέρα αποφυλακίστηκε και η υπόθεση θεωρείται πλέον η μεγαλύτερη δικαστική πλάνη στα χρονικά της χώρας, σύμφωνα με το BBC.
Η Φόλμπιγκ δεν σταμάτησε ποτέ να λέει ότι είναι αθώα. Φυλακίστηκε το 2003 προκειμένου να εκτίσει ποινή 25 ετών για τη δολοφονία των τριών από τα τέσσερα παιδιά της και την ανθρωποκτονία του μεγάλου γιου της, Κάλεμπ. Ολα τα παιδιά πέθαναν ξαφνικά, από το 1989 ως το 1999, και είχαν ηλικίες από 19 ημερών έως 18 μηνών. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν στη δίκη ότι τα είχε πνίξει η ίδια.
Οι εφέσεις που έκανε όλα αυτά τα χρόνια η Φόλμπιγκ, αλλά και μια έρευνα του 2019, δεν απέδωσαν, καθώς δεν παρουσίασαν στοιχεία ικανά να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της υπόθεσης. Μια νέα έρευνα, όμως, της οποίας επικεφαλής ήταν ο συνταξιούχος δικαστής Τομ Μπάθαρστ, έφερε στο φως ένα νέο στοιχείο: μια γονιδιακή μετάλλαξη που έκανε τις Αρχές να δουν αλλιώς το ζήτημα των θανάτων των τεσσάρων παιδιών.
Τη Δευτέρα 5 Ιουνίου ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μάικλ Ντάλεϊ, είπε ότι η έρευνα του Μπάθαρστ κατέδειξε βάσιμες αμφιβολίες για την ενοχή της Φόλμπιγκ και ακολούθως, ο κυβερνήτης της πολιτείας τής έδωσε αμέσως χάρη. Η Φόλμπιγκ αποφυλακίστηκε.
«Ηταν μια πολύ δυσάρεστη περιπέτεια 20 ετών για τη γυναίκα αυτή. Της εύχομαι ηρεμία» είπε ο Ντάλεϊ, προσθέτοντας ότι οι σκέψεις του είναι και στον πατέρα των παιδιών, Κρεγκ Φόλμπιγκ. Οι δικοί του δικηγόροι επιμένουν στην ενοχή της μητέρας, λέγοντας ότι «είναι απίθανο τέσσερα παιδιά της ίδιας οικογένειας να πεθάνουν από φυσικά αίτια σε ηλικίες κάτω των δύο ετών».
Η άνευ όρων χάρη δεν ακυρώνει την καταδίκη της Φόλμπιγκ, είπε ο Ντάλεϊ. Αυτές θα αμφισβητηθούν στο Εφετείο, εφόσον ο Μπάθαρστ επιλέξει να πάει εκεί την υπόθεση. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό και η Φόλμπιγκ κερδίσει, τότε θα μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση.
Η υπόθεση συγκρίνεται με εκείνη της Λίντι Τσάμπερλεν, η οποία κρίθηκε ένοχη το 1982 για τη δολοφονία της εννέα εβδομάδων κόρης της, παρά τους ισχυρισμούς της ότι ένα αγριόσκυλο είχε αρπάξει το παιδί. Η Τσάμπερλεν φυλακίστηκε για τρία χρόνια και όταν αποδείχθηκε ότι έλεγε αλήθεια, διεκδίκησε και έλαβε από την κυβέρνηση περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ως αποζημίωση.
Η περίπτωση της Φόλμπιγκ είναι πολύ πιο σύνθετη και λόγω της διάρκειας της φυλάκισής της. «Η ζημιά που υπέστη είναι ανυπολόγιστη» είπε η δικηγόρος της, Ρανέ Ρέγκο.
Η καταδίκη της Φόλμπιγκ, το 2003, βασίστηκε σε ενδείξεις και κυρίως στα ημερολόγιά της, στα οποία περιέγραφε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ως μητέρα. Τα ημερολόγια αυτά τα πήγε στην αστυνομία ο τότε σύζυγός της, ο οποίος με τα χρόνια πείστηκε ότι για τους θανάτους των παιδιών τους ευθυνόταν εκείνη. Το ζευγάρι χώρισε το 2000.
Στα ημερολόγια η Φόλμπιγκ περιγράφει τον πόνο της για τον θάνατο των παιδιών της και γράφει ότι «η ενοχή για όλα αυτά με στοιχειώνει». Αυτές οι περιγραφές ήταν η βάση για την καταδίκη της. Δεν υπήρχε, όμως, καμία απόδειξη για την ενοχή της.
Στην πρόσφατη έρευνα, μια ομάδα ανοσολόγων ανακάλυψε ότι οι κόρες της Φόλμπιγκ είχαν μια γενετική μετάλλαξη, την CALM2 G114R, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή και θάνατο. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι οι δύο γιοι της είχαν μια άλλη γενετική μετάλλαξη, η οποία συνδέεται με αιφνίδια επιληψία στα ποντίκια.
Η καθηγήτρια Καρόλα Βινουέσα, επικεφαλής της έρευνας εκ μέρους του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, είπε ότι οι ασυνήθιστες αυτές μεταλλάξεις προέρχονται από το DNA του πατέρα των παιδιών. «Κάναμε τα πρώτα τεστ και βρήκαμε μια παραλλαγή των γονιδίων που μας φάνηκε πολύ ύποπτη. Ακόμη και τότε, τον Νοέμβριο του 2018, πιστεύαμε ότι υπάρχει πιθανότητα, αν βρεθεί στα παιδιά, να είναι η αιτία του θανάτου».
Η ίδια προσέθεσε ότι έχουν παρατηρηθεί παγκοσμίως μόλις 134 περιπτώσεις της θανατηφόρας καρδιοπάθειας που προέρχεται από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Περιέγραψε ως «καταπληκτική στιγμή» την αποφυλάκιση της Φόλμπιγκ και είπε ότι δίνει ελπίδα και σε άλλες γυναίκες που βρίσκονται σε παρόμοια θέση.
«Μας έχουν πλησιάσει γυναίκες που έχασαν τα παιδιά τους ή που κατηγορούνται ότι οι ίδιες τα έβλαψαν, και ίσως και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν γενετικές μεταλλάξεις» είπε στο BBC.
Η Ακαδημία Επιστημών της Αυστραλίας σημείωσε ότι η υπόθεση δείχνει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα καθιστούν το νομικό σύστημα πιο «ευαίσθητο στην επιστήμη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News