1437
«Ελπίζω η κόρη σας να μη χρειαστεί να στραφεί στην εξωσωματική γονιμοποίηση ως δεύτερη επιλογή» απάντησε η Τζένιφερ Ανιστον στον Τζέι Ντι Βανς | CreativeProtagon / Reuter / Shutterstock

Οι «άτεκνες γατοκυρίες» βάζουν τα νύχια τους στον Βανς

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 27 Ιουλίου 2024, 15:30
«Ελπίζω η κόρη σας να μη χρειαστεί να στραφεί στην εξωσωματική γονιμοποίηση ως δεύτερη επιλογή» απάντησε η Τζένιφερ Ανιστον στον Τζέι Ντι Βανς
|CreativeProtagon / Reuter / Shutterstock

Οι «άτεκνες γατοκυρίες» βάζουν τα νύχια τους στον Βανς

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 27 Ιουλίου 2024, 15:30

Η Τζένιφερ Ανιστον δεν έχει παιδιά. Είναι μάλιστα γνωστό ότι η διάσημη αμερικανίδα σταρ έχει προσπαθήσει να τεκνοποιήσει, αφού έχει μιλήσει ανοιχτά για την προσπάθειά της να μείνει έγκυος μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τώρα η 55χρονη ηθοποιός, φρόντισε να κατακεραυνώσει τον υποψήφιο αντιπρόεδρο των Ρεπουμπλικανών Τζέι Ντι Βανς, εξοργισμένη για τη στάση του κατά της εξωσωματικής γονιμοποίησης και το σχόλιό του για τις «άτεκνες αξιοθρήνητες γατοκυρίες».

Η Ανιστον ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Instagram ένα βίντεο με απόσπασμα συνέντευξης του Βανς στο Fox News το 2021, το οποίο έχει κοινοποιηθεί ευρέως μετά την επιλογή του ως υποψήφιου αντιπροέδρου του Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Μιλώντας στον Τάκερ Κάρσον, ο Βανς ακούγεται να λέει: «Παραδώσαμε τη χώρα μας σε ανθρώπους που δεν έχουν καν ενδιαφέρον για αυτήν. Ουσιαστικά διοικούν αυτή τη χώρα μέσω των Δημοκρατικών και εταιρικών ολιγαρχών, ένα σωρό άτεκνες γατοκυρίες που είναι αξιοθρήνητες με τις επιλογές ζωής που έχουν κάνει. Ετσι θέλουν να κάνουν και την υπόλοιπη χώρα: αξιοθρήνητη».

«Πραγματικά δεν μπορώ να πιστέψω ότι όλο αυτό προέρχεται από έναν πιθανό αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Το μόνο που μπορώ να πω είναι, κύριε Βανς, προσεύχομαι η κόρη σας να έχει την τύχη να γεννήσει τα δικά της παιδιά μια μέρα. Ελπίζω να μη χρειαστεί να στραφεί στην εξωσωματική γονιμοποίηση ως δεύτερη επιλογή. Γιατί προσπαθείτε να της το πάρετε και αυτό», του απάντησε η ηθοποιός στο Instagram, με την είδηση να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα ο Βανς, ο οποίος έχει μια κόρη δύο ετών και δύο γιους, ψήφισε υπέρ της παρεμπόδισης της νομοθεσίας που πρότειναν οι Δημοκρατικοί για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε εξωσωματική γονιμοποίηση σε εθνικό επίπεδο, γράφει στο BBC News η Μπόνι ΜακΛάρεν.

Πριν από εκείνη την ψηφοφορία, ο Τζέι Ντι Βανς και οι υπόλοιποι 48 Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας είχαν υπογράψει μια επιστολή που έγραφε ότι υποστήριζαν μεν την εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών ήταν υπερβολικά ευρύ και «ψευδής τρομοκράτηση».

Στο βίντεο ο Βανς επέκρινε τη Χάρις γιατί δεν έχει βιολογικά παιδιά. Ωστόσο η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είναι θετή μητέρα των δύο παιδιών του συζύγου της Νταγκ Εμχοφ. «Κοιτάξτε την Κάμαλα Χάρις, τον Πιτ Μπούτιτζετζ, την AOC [Αλεξάντρια Οκέζιο-Κορτέζ], ολόκληρο το μέλλον των Δημοκρατικών ελέγχεται από ανθρώπους χωρίς παιδιά» είπε ο Βανς. «Πόσο λογικό είναι να έχουμε παραδώσει τη χώρα μας σε ανθρώπους που δεν έχουν πραγματικά άμεσο μερίδιο σε αυτήν;»

Η Κάμαλα Χάρις δέχεται προσωπικές επιθέσεις επειδή δεν έχει βιολογικά παιδιά (Facebook/Vice President Kamala Harris)

Ο εκπρόσωπος της Χάρις, Αμαρ Μούσα, κατηγόρησε τον Βανς για «άσχημες προσωπικές επιθέσεις» και δήλωσε ότι «σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέι ντι Βανς, η αντιπρόεδρος Χάρις κατανοεί ότι κάθε Αμερικανός έχει μερίδιο στο μέλλον αυτής της χώρας», όπως έγραψε η Washington Post. Σε απάντηση, δε, η εκστρατεία του Βανς δημοσίευσε μια δήλωση της θείας του, Λόρι Μέιμπερς, που χαρακτήρισε την κριτική εναντίον του «αηδιαστική».

 «Σπαρακτική καθυστέρηση»

Ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ –ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υπουργός των ΗΠΑ, ο οποίος το 2021 υιοθέτησε μαζί με τον σύζυγό του δύο παιδιά– αντεπιτέθηκε: «Το πραγματικά θλιβερό είναι ότι το είπε αυτό αφού ο Τσέιστεν και εγώ είχαμε ζήσει μια πολύ σπαρακτική καθυστέρηση στο ταξίδι μας προς την υιοθεσία. Δεν μπορούσε να το ξέρει, αλλά ίσως γι’ αυτό δεν πρέπει να μιλάει για τα παιδιά άλλων ανθρώπων» δήλωσε στην εκπομπή «The Source» του CNN.

«Και δεν πρόκειται για τα παιδιά του, ούτε για τα δικά μου παιδιά, ούτε για την οικογένεια του αντιπροέδρου» τόνισε ο Μπούτιτζετζ μιλώντας στην Κέιτλαν Κόλινς του CNN. «Αφορά τη δική σας οικογένεια, τις οικογένειες των ανθρώπων των οποίων η ευημερία θα εξαρτηθεί από το αν θα πάμε σε ένα μέλλον με επικεφαλής κάποια σαν την Κάμαλα Χάρις, που επικεντρώνεται στην επέκταση της ευημερίας, της ελευθερίας, της ευημερίας των οικογενειών μας, ή αν θέλετε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν σε μια χώρα που θα ορίζεται από την επιστροφή στο χάος, τις αλληλοκατηγορίες και τη σκληρότητα που ήταν το σήμα κατατεθέν της εποχής Τραμπ» πρόσθεσε.

Στα σχόλια του Βανς απάντησε και η Ελα Εμχοφ, θετή κόρη της Κάμαλα Χάρις: «Πώς μπορείς να είσαι “άτεκνη” όταν έχεις χαριτωμένα παιδάκια όπως ο Κόουλ κι εγώ;» έγραψε στο Instagram η 25χρονη κόρη του Νταγκ Εμχοφ και της πρώην συζύγου του Κέρστιν Εμχοφ. Ο Κόουλ Εμχοφ είναι ο 29χρονος αδερφός της.

«Γατοκυρίες» χωρίς παιδιά σε όλο το πολιτικό φάσμα

Αντιδράσεις, όμως, υπήρξαν και από τους θαυμαστές της τραγουδίστριας και τραγουδοποιού Τέιλορ Σουίφτ, η οποία έχει τρεις γάτες αλλά όχι παιδιά.

«Είναι τολμηρό για κάποιον που επιδιώκει την ψήφο να στοχεύει τις “κυρίες χωρίς παιδιά με γάτες”, όταν η αρχηγός των Childless Cat Ladies είναι η Τέιλορ Σουίφτ» έγραψε στο X η βρετανίδα συγγραφέας Κέιτλιν Μοράν, ενώ μια άλλη χρήστρια του X μοιράστηκε το εξώφυλλο του περιοδικού Time το 2023, όπου η Σουίφτ ποζάρει ως «πρόσωπο της χρονιάς» με μια από τις γάτες της, με το σχόλιο «Η κόλαση δεν έχει οργή, όπως μια συγκεκριμένη άτεκνη κυρία που δεν έχει ακόμη υποστηρίξει έναν υποψήφιο για την προεδρία».

«Υπάρχει ένα κίνημα» δήλωσε η Νίκι Μπαρνς, πρώην μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στη Φλόριντα, συνοδεύοντας την ανάρτησή της στο X με μια εικόνα «Γυναίκες χωρίς παιδιά για τη Χάρις 2024», που πολύ γρήγορα συγκέντρωσε 2,3 εκατομμύρια προβολές. Και στο TikTok, οι άνθρωποι δείχνουν αυτοκόλλητα «Γατοκυρίες για τη Χάρις 2024».

Πράγματι, πάρα πολλές γυναίκες αντέδρασαν στο Διαδίκτυο, καταρρίπτοντας την υπόθεση ότι όσες δεν έχουν παιδιά είναι δυστυχισμένες. «Δεν είχα ιδέα ότι ήμουν δυστυχισμένη» έγραψε στο X η ηθοποιός Λιζ Βάσεϊ, γνωστή για τον ρόλο της στο «CSI». «Δόξα τω Θεώ, υπήρξε ένας άνδρας γύρω μου για να μου το πει» πρόσθεσε με ειρωνία.

Μια άλλη ηθοποιός, η Μόργκαν Φέαρτσαϊλντ, γνωστή από τη σαπουνόπερα «Ντάλας», έγραψε: «Χάι! Είμαι μια άτεκνη κυρία με γάτα και δυστυχώ μόνο όταν σκέφτομαι τι μπορεί να κάνουν στη χώρα και στις ζωές μας άθλιοι άνδρες σαν αυτόν. Ως εκ τούτου, θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να μην κερδίσουν αυτοί οι #MiserableMen. Ευχαριστώ @JoeBiden με όλη μου την καρδιά και ας εκλέξουμε την #KamalaHarris2024».

Τα σχόλια του Τζέι Ντι Βανς που επανεμφανίστηκαν πρόσφατα σε ανάρτηση στο X –και έχουν συγκεντρώσει πάνω από 30 εκατ. προβολές– ήρθαν σε ένα χρονικό σημείο όπου όλο και περισσότεροι Αμερικανοί επιλέγουν να μην τεκνοποιήσουν, αναφέρει η Washington Post. Μια έρευνα της Pew Research το 2021 διαπίστωσε ότι οι άτεκνοι αμερικανοί ενήλικες, ηλικίας 18 έως 49 ετών, που δήλωσαν απίθανο να κάνουν ποτέ παιδιά αυξήθηκαν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες τα προηγούμενα τρία χρόνια–  στο 44%. Περίπου το 56% δήλωσαν ότι δεν ήθελαν παιδιά, το 19% δήλωσαν ιατρικό λόγο για να μην αποκτήσουν παιδιά, ενώ οικονομικοί λόγοι εμπόδιζαν άλλο ένα 17% από το να γίνουν γονείς.

Η θορυβώδης, δε, απάντηση στα σχόλια του υποψήφιου αντιπροέδρου υπογραμμίζει το πώς τα δικαιώματα των γυναικών στην αναπαραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην άμβλωση, του ελέγχου των γεννήσεων και της εξωσωματικής γονιμοποίησης, θα αποτελέσουν σημαντική κινητήρια δύναμη στον προεκλογικό αγώνα του 2024, γράφει η Νίνα Μασίχ στην Washington Post, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις φύλου και φυλής, όπως αυτές που βίωσε η Χάρις ως υποψήφια αντιπρόεδρος στον αγώνα του 2020, αυξάνονται τώρα που είναι η πιθανή υποψήφια πρόεδρος.

Η 68χρονη Γούπι Γκόλντμπεργκ, παρουσιάστρια της εκπομπής του ABC News «The View», πήρε επίσης θέση κάνοντας παθιασμένη κριτική στον Βανς. Οπως έγραψε το Entertainment, στο επεισόδιο της Τετάρτης η οσκαρική ηθοποιός είπε: «Κύριε, υπάρχουν άνθρωποι που επέλεξαν να μην κάνουν παιδιά για οποιονδήποτε λόγο. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κάνουν παιδιά αλλά δεν μπορούν. Πώς τολμάς; Δεν έκανες ποτέ μωρό, η γυναίκα σου έκανε μωρό. Δεν έκανες ποτέ μωρό, έτσι δεν ξέρεις τίποτα για αυτό. Γυναίκες, ακούσατε τι σκέφτεται για εσάς. Δεν είναι καλό αυτό για σένα, Τζέι Ντι. Τι στο διάβολο, τώρα;» είπε η Γκόλντμπεργκ αφού έδειξε ένα απόσπασμα του επίμαχου βίντεο από την προ τιετίας συνέντευξη του Βανς.

Ακόμη, η Μέγκαν ΜακΚέιν, παρουσιάστρια talk show και κόρη του αείμνηστου γερουσιαστή της Αριζόνα Τζον ΜακΚέιν, έγραψε στο X: «Προειδοποιώ κάθε συντηρητικό άνδρα που γνωρίζω ότι αυτά τα σχόλια του Τζ. Ντ. ενεργοποιούν γυναίκες από όλες τις πλευρές, ανάμεσά τους και τις πιο συντηρητικές φίλες μου που υποστηρίζουν τον Τραμπ. Αυτά τα σχόλια προκάλεσαν πραγματικό πόνο και είναι εγγενώς αντιχριστιανικά. Δεν είμαστε τέτοιοι εμείς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...