540
Με συνολικές πωλήσεις 70 εκατ. αντιτύπων, ο δίσκος του Μάικλ Τζάκσον κατέχει ένα ασύλληπτο ρεκόρ | Shutterstock/ CreativeProtagon

Μάικλ Τζάκσον και «Thriller»: 40 χρόνια ποπ… ανατριχίλες

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2022, 16:25
Με συνολικές πωλήσεις 70 εκατ. αντιτύπων, ο δίσκος του Μάικλ Τζάκσον κατέχει ένα ασύλληπτο ρεκόρ
|Shutterstock/ CreativeProtagon

Μάικλ Τζάκσον και «Thriller»: 40 χρόνια ποπ… ανατριχίλες

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2022, 16:25

Η αξία του δίσκου ενδέχεται να αμαυρώθηκε από την ταραγμένη, προβληματική, μετέπειτα ζωή του δημιουργού του, ενός 24χρονου που, παρότι είχε ήδη καταστεί διάσημος ως παιδί και έφηβος, δεν γνώριζε (όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος) ότι θα τον καθιέρωνε ως έναν από τους κορυφαίους αστέρες όλων των εποχών: σε «βασιλιά της ποπ», στον πιο πολυβραβευμένο μουσικό στην ιστορία, αλλά και σε μια από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες της ποπ κουλτούρας του 20ού αιώνα.

Για τον θρυλικό Μάικλ Τζάκσον ο λόγος και το εξίσου θρυλικό «Thriller», τον δίσκο που κυκλοφόρησε πριν από 40 χρόνια και συγκεκριμένα στις 30 Νοεμβρίου 1982.

«Ο στόχος του Τζάκσον ήταν να κυκλοφορήσει έναν δίσκο με όλα τα τραγούδια του να είναι “άπαιχτα”», γράφει ο Γουίλ Χότζκινσον, μουσικοκριτικός (με ειδίκευση στην ποπ και τη ροκ) των λονδρέζικων Times. «Επιστρέφοντας στο “Thriller” μετά από τόσα χρόνια, αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι κάθε στίχος και κάθε ρεφρέν είναι “άπαιχτα”», γράφει.

Εχοντας παραμείνει επί 37 συναπτές εβδομάδες στην πρώτη θέση του αμερικανικού τσαρτ και εξακολουθώντας μέχρι και σήμερα να είναι το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις (70 εκατ. κόπιες), «το “Thriller” είναι για την ποπ ότι “Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού” για τον κινηματογράφο: ένας τέλεια κατασκευασμένος θρίαμβος της mainstream ψυχαγωγίας, που συνάδει με τις αυξημένες φιλοδοξίες μιας νέας δεκαετίας», σημειώνει ο βρετανός μουσικοκριτικός.

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, το «Thriller» επανακυκλοφόρησε σε μια επετειακή έκδοση. Το «Thriller 40» περιέχει πολλά «κορυφαία κομμάτια», σύμφωνα πάντα με τον Γουίλ Χότζκινσον, τα οποία δεν εμπεριέχονταν στην πρώτη έκδοση. Ομως, η κυκλοφορία του «Thriller 40» αποτελεί μόλις την αρχή μιας παγκόσμιας εκστρατείας για τον εορτασμό της 40ής επετείου από την κυκλοφορία του άλμπουμ.

Την 30ή Νοεμβρίου πρόκειται να προβληθεί στο Λος Αντζελες και στο Λονδίνο, στο Τορόντο και στην Πόλη του Μεξικού, στο Σίδνεϊ και στη Μαδρίτη, στο Αμστερνταμ, στη Μανίλα και στη Σεούλ, το ντοκιμαντέρ «Thriller 40», στο οποίο παρουσιάζεται λεπτομερώς η διαδικασία δημιουργίας του θρυλικού δίσκου.

Στις αρχές του μήνα, κατά τη διάρκεια μιας τριήμερης εκδήλωσης στο Ντίσελντορφ, οι λάτρεις του Μάικλ Τζάκσον είχαν την ευκαιρία να εισέλθουν (μέσω τρισδιάστατων, εμβυθιστικών εμπειριών) στον κόσμο του «Thriller», ενώ την ίδια ευκαιρία έχουν οι πολίτες και οι επισκέπτες της Νέας Υόρκης, έως την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου.

Θεματικές βραδιές αφιερωμένες στον δίσκο που σφράγισε την ποπ μουσική πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Μιλάνο, στο Μπουένος Αϊρες, στην Μπογκοτά, στην Ταϊπέι, στο Παρίσι, στη Στοκχόλμη, στο Χονγκ Κονγκ, στο Σαντιάγκο και στη Λίμα, σε κάθε γωνιά της Γης δηλαδή, γεγονός που καταδεικνύει πόσο αγαπητός εξακολουθεί να είναι σε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους ο Μάικλ Τζάκσον, περισσότερα από 13 χρόνια μετά τον θάνατό του, τον Ιούνιο του 2009.

«Μου έχουν πει πολλές φορές ότι περιοδικά με μαύρους στο εξώφυλλα δεν “πουλάνε”», είχε πει τότε ο Τζάκσον, έχοντας απογοητευτεί από την περιορισμένη προώθηση του αμέσως προηγούμενου δίσκου του, «Off the Wall», που είχε κυκλοφόρησε το 1979 και παρ’ όλα αυτά πούλησε τελικά περισσότερα από 20 εκατ. αντίτυπα.

«Περίμενε, γιατί κάποια μέρα αυτά τα περιοδικά θα με εκλιπαρούν για μια συνέντευξη», είχε προβλέψει. Και φυσικά είχε δίκιο. «Ακόμη κι αν το ταξίδι του Ικαρου, που επιχείρησε ο Μάικλ Τζάκσον με κατεύθυνση την καρδιά του ήλιου, επρόκειτο τελικά να τον καταστρέψει, άφησε πίσω του αυτό που ακούγεται ακόμα και σήμερα, 40 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ως το καλύτερο ποπ άλμπουμ όλων των εποχών», καταλήγει ο δημοσιογράφος των Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...