Καταιγιστικά υπήρξαν τα γεγονότα το τελευταίο 24ωρο στη Λωρίδα της Γάζας, με το Ισραήλ να εντείνει τις επιχειρήσεις του –και με βομβαρδισμούς– στη Ράφα, τη Χαμάς να φέρεται να έχει αποδεχτεί μια συμφωνία που όμως είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και υπονομεύεται από τους σκληροπυρηνικούς Ισραηλινούς ως «παγίδα» και τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί άπραγη μια κατάσταση που μοιάζει ανεξέλεγκτη.
Το πρωί της Τρίτης του Πάσχα, έγινε γνωστό ότι ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε με άρματα μάχης την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, η οποία συνδέει την Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο. Ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν ότι έχει κλείσει το πέρασμα αυτό, μέσω του οποίου έφθανε στη Γάζα το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας (έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023) η Ράφα έγινε το τελευταίο καταφύγιο για περίπου 1,5 εκατ. αμάχους που έσπευσαν εκεί για να ξεφύγουν από τα ισραηλινά πυρά. Τώρα οι IDF, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοινώνουν την κατάληψη και αυτής της περιοχής –καλώντας τους αμάχους να πάνε στη Χαν Γιουνίς…
Την ίδια ώρα βέβαια, η ισραηλινή κυβέρνηση στέλνει και διαπραγματευτές στο Κάιρο για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.
Η επιχείρηση κατάληψης της Ράφα ξεκίνησαν στη διάρκεια της νύχτας όταν έγιναν νέες αεροπορικές επιδρομές, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σύμφωνα με πληροφορίες του νοσοκομείου στη νότια Γάζα. Την Κυριακή και την Δευτέρα τουλάχιστον 26 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε αντίστοιχες επιθέσεις. Τη Δευτέρα, εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός έδωσε το σύνθημα για σταδιακή απομάκρυνση των αμάχων από τη Ράφα, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως έναρξη της εφαρμογής των σχεδίων για ευρεία χερσαία επιχείρηση στην περιοχή.
Το Ισραήλ επιμένει στην κλιμάκωση της στρατιωτικής πίεσης στη Ράφα, θεωρώντας ότι με αυτήν την πρακτική θα επιτύχει σοβαρό πληγμα στη Χαμάς και θα την αναγκάσει να απελευθερώσει τους 133 ισραηλινούς ομήρους που οι τρομοκράτες κρατούν αιχμάλωτους μετά τις επιθέσεις του περασμένου Οκτωβρίου.
Τι αποδέχτηκε η Χαμάς, τι απέρριψε το Ισραήλ
Το βράδυ της Δευτέρας, η εξτρεμιστική οργάνωση της Παλαιστίνης ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που είχαν διατυπώσει οι διαμεσολαβητές Αιγύπτου και Κατάρ. Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, η εξέλιξη αυτή εξέπληξε τους περισσότερους παρατηρητές και φυσικά το Ισραήλ, που θεωρούσε δεδομένο οτι η Χαμάς δεν θα δεχόταν ποτέ καμιά συμφωνία.
Η πρόταση που αποδέχτηκε η οργάνωση, σύμφωνα με το Al Jazeera εκτείνεται σε τρεις φάσεις: Σε πρώτη φάση, θα υπάρξουν έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω διαμεσολαβητών για την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων, ενώ απαιτείται από το Ισραήλ να αποσύρει στρατεύματα και να επιτρέψει την επιστροφή εκτοπισμένων στη Γάζα. Η δεύτερη φάση προβλέπει πλήρη και οριστική παύση της στρατιωτικής δραστηριότητας στη Γάζα. Οι δύο πρώτες φάσεις προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε 84 ημέρες, ενώ η τρίτη φάση θα επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, υπό την επίβλεψη διεθνών παρατηρητών.
Το Ισραήλ απάντησε πως η πρόταση αυτή δεν καλύπτει τις απαιτήσεις του, αν και πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με διαμεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Σύμφωνα με τις διεθνείς πηγές, το Ισραήλ δεν θέλει να δεσμευθεί σε πλήρη κατάπαυση του πυρός, διατηρώντας τη δυνατότητα συνέχισης της στρατιωτικής δράσης, μετά τη λήξη της όποιας εκεχειρίας. Αντίθετα η Χαμάς επιδιώκει μόνιμη κατάπαυση πυρός και απομάκρυνση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα. Διαφωνίες υπάρχουν και στα ζητήματα που αφορούν τους ομήρους και τις διαδικασίες με τις οποίες θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της εκεχειρίας.
Η στάση της διεθνούς κοινότητας
Μεγάλη είναι η ανησυχία στη διεθνή κοινότητα για πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως λόγω της κλιμακούμενης ισραηλινής δράσης στη Ράφα.
Τα Ηνωμένα Έθνη απορρίπτουν κάθε σενάριο μείζονος επέμβασης στη Ράφα και απευθύνουν έκκληση στις δύο πλευρές να «προσπαθήσουν περισσότερο» για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Οι ΗΠΑ «ζυγίζουν» την πρόταση που έχει αποδεχτεί η Χαμάς πιέζοντας επίσης προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει στον Νετανιάχου ότι δεν θα στηρίξει την επέμβαση στη Ράφα και έχει ζητήσει να παραμείνουν ανοιχτά τα περάσματα ανθρωπιστικής βοήθειας.
Στις διαβουλεύσεις συμμετέχουν, ως διαμεσολαβητές, η Αίγυπτος και το Κατάρ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News