1048
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης κατεβαίνει τα σκαλιά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας - Τελικά δεν θα ανέβει αυτά του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που «έμεινε» στις ανακοινώσεις | INTIMEnews

Ανασχηματισμός: Το παρασκήνιο της εμπλοκής με Αποστολάκη

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 13:51
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης κατεβαίνει τα σκαλιά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας - Τελικά δεν θα ανέβει αυτά του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που «έμεινε» στις ανακοινώσεις
|INTIMEnews

Ανασχηματισμός: Το παρασκήνιο της εμπλοκής με Αποστολάκη

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 13:51

Ημέρα ανατροπών η Τρίτη, καθώς μετά την πρώτη έκπληξη της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού της κυβέρνησης ενώ ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ακολούθησε αυτή της υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη, πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας στη (δεύτερη) κυβέρνηση Τσίπρα, και λίγο μετά τις 13.00 η είδηση ότι ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν αποδέχεται τελικά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει επικεφαλής στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για την υπουργοποίηση Αποστολάκη υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση τόσο του Αλέξη Τσίπρα, όσο και της Φώφης Γεννηματά, από τον Πρωθυπουργό. Ο τρόπος όμως με τον οποίο υποδέχθηκε η αντιπολίτευση –και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ– την τοποθέτηση του ναυάρχου ε.α. στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, έκανε τον ίδιο τον κ. Αποστολάκη να υποχωρήσει.

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποδέχομαι» την πρόταση, φέρεται να είπε ο κ. Αποστολάκης, μετά τον χαρακτηρισμό αυτής της διακομματικής επιλογής Μητσοτάκη από την Κουμουνδούρου ως αποστασία και «εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων», την οποία χρησιμοποιεί ως «σωσίβιο» ο Πρωθυπουργός.

Στο παρασκήνιο της (μη) υπουργοποίησης Αποστολάκη, η φράση που φέρεται να είπε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε επικοινωνία που είχε με τον πρώην υπουργό Αμυνας, ότι η κίνηση Μητσοτάκη με την επιλογή του για την ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας «δεν αποτελεί πρόσκληση συνεννόησης, αλλά πρόταση αποστασίας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Αποστολάκης φέρεται να είχε θέσει εξαρχής ως προϋπόθεση για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Πολιτικής Προστασίας, τη συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

«Αυτό έγινε με την προϋποθέση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ό,τι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρξε όμως διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του Πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη», εξήγησε, μιλώντας σε ΜΜΕ ο κ. Αποστολάκης για την άρνησή του τελικά να αναλάβει επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου.

Κομουνδούρου: «Είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα αποδεχόταν να γίνει υπουργός της Δεξιάς»

Μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου (και πριν την άρνηση Αποστολάκη) πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν για την υπουργοποιήση του:

«Ο κ. Αποστολάκης τη περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαρδαλιά. Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία.

»Ο κ. Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της Δεξιάς.

»Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στην πορεία άλλαξε γνώμη. Του ευχόμαστε καλή τύχη.

»Ωστόσο, καλό είναι να ξέρει ότι η Ιστορία ποτέ δε λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ιστορικό φιάσκο» –  Οικονόμου: «Εκφράζουν μόνο τον διχασμό»

Ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου (εδώ) όπου ξαφνικά ο Ευάγγελος Αποστολάκης έγινε από «εξαγορασμένος αποστάτης», «άνθρωπος έντιμος που θεωρεί την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα»… και η απάντηση (εδώ) του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του ίδιου του κ. Αποστολάκη, που όπως ανέφερε, αποδείχθηκε τελικά κατώτερος των περιστάσεων.

«Ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Οικονόμου.

Οσο για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασία της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου και ανακοίνωσε ότι η δημιουργία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας τελικά ματαιώνεται και οι αρμοδιότητες παραμένουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ακολουθεί η δήλωση Οικονόμου:

Ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News