546
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δηλώσεις του μετά τα πρώτα exit polls | REUTERS/Zorana Jevtic

Θρίαμβος του Βούτσιτς (και των ψεκασμένων) στις εκλογές στη Σερβία

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2023, 09:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/12/2023, 13:20
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δηλώσεις του μετά τα πρώτα exit polls
|REUTERS/Zorana Jevtic

Θρίαμβος του Βούτσιτς (και των ψεκασμένων) στις εκλογές στη Σερβία

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2023, 09:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/12/2023, 13:20

Είναι ένας θρίαμβος των λαϊκιστών αλλά και μια επιβεβαίωση ότι οι Σέρβοι αναζητούν πάση θυσία μια κάποια πολιτική σταθερότητα: Οι εκλογές της Κυριακής –και παρά τις καταγγελίες για παρατυπίες– επιβεβαίωσαν την κυριαρχία του Αλεξάνταρ Βούτσιτς καθώς το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) έλαβε, σύμφωνα με την πρωθυπουργό Ανα Μπρνάμπιτς, το 47% των ψήφων και 130 από τις 250 έδρες της Βουλής, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση.

Η Ανα Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε το αποτέλεσμα με την καταμέτρηση να είναι στο 50% και με το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Η Σερβία ενάντια στη βία» να είναι στο 23%.

Αργότερα, με την καταμέτρηση να είναι ανεπισήμως στο 92%, η διαφορά «διόρθωσε» λίγο: Το κόμμα του Βούτσιτς ήταν στο 46,3% (128 έδρες) και το κόμμα «Η Σερβία ενάντια στη βία» ανέβηκε το 23,6% και εξέλεξε 65 βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας θρίαμβος του Βούτσιτς ο οποίος ανέβασε την κοινοβουλευτική του δύναμη (στις προηγούμενες εκλογές το SNS είχε 120 έδρες).

Στην τρίτη θέση βρέθηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) με 6,6% και 18 έδρες. Ακολούθησε ο συνασπισμός των εθνικιστών «NADA» (Ελπίδα) με 4,9% και 13 έδρες.

Η έκπληξη αυτών των εκλογών, πάντως, ήταν η είσοδος στη Βουλή με ποσοστό 4,8% (13 έδρες) του νεοσύστατου συνδυασμού «Εμείς – Η φωνή του λαού», όπου ηγείται ο συνωμοσιολόγος, αντιεμβολιαστής γιατρός Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς.

Την εκπροσώπηση στη Βουλή εξασφάλισαν και πέντε μειονοτικά κόμματα. Η Ενωση Μαγυάρων Βοϊβοντίνας με 6 έδρες, η Ενωση Κροατών Βοϊβοντίνας με 3 έδρες, το κόμμα SDA των μουσουλμάνων του Σαντζάκ με 2 έδρες. Στη Βουλή εισέρχεται και το Ρωσικό Κόμμα, καταλαμβάνοντας μία έδρα, όπως και οι Αλβανοί της Νότιας Σερβίας.

Η συμμετοχή στις εκλογές στη Σερβία ανήλθε στο 59,2%.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοινώνοντας τη νίκη του κόμματός του, δήλωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει τετραετή θητεία και θα ασχοληθεί με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Μεγάλη νίκη απέσπασε το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα και στις περιφερειακές εκλογές στην επαρχία της Βοϊβοντίνας, καταλαμβάνοντας τις 67 από τις 120 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου.

Ωστόσο, όπως ανέφερε και ο Guardian, η μεγάλη μάχη δίνεται στην πρωτεύουσα: Στον Δήμο του Βελιγραδίου, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα ήρθε μεν πρώτο αλλά με 38% –ακολουθεί από κοντά ο συνδυασμός «Η Σερβία ενάντια στη βία» με 35%, καταγγέλλοντας παράλληλα νοθεία.

Ο συνδυασμός «Η Σερβία ενάντια στη βία» σε συνέντευξη Τύπου, χθες, Κυριακή, το βράδυ, κατήγγειλε ότι στις εκλογές για τον Δήμο του Βελιγραδίου ψήφισαν περίπου 40.000 ψηφοφόροι από τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, οι οποίοι δεν έχουν έδρα κατοικίας την πρωτεύουσα. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στοιχεία για την αλλοίωση του αποτελέσματος στη πρωτεύουσα και θα ζητήσει την επανάληψη των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, τα ποσοστά αυτά δεν παρέχουν τη δυνατότητα εκλογής δημάρχου σε κανένα κόμμα και όλα θα εξαρτηθούν από τις συμμαχίες που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες με μικρότερα κόμματα.

Στη Σερβία, οι δήμαρχοι εκλέγονται από τα δημοτικά συμβούλια. Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αποτελέσματα για τον Δήμο του Βελιγραδίου, επισημαίνοντας ότι είναι αδύνατον να έλαβε περισσότερες ψήφους το κόμμα του Βούτσιτς.

Χάρηκε η Μόσχα

Το Κρεμλίνο εξέφρασε την «ικανοποίησή» του για τη νίκη του κόμματος του Βούτσιτς στη Σερβία, χώρα «φιλική» και «αδελφική» σύμφωνα με τη Μόσχα.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την επιτυχία του κ. Βούτσιτς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ελπίζουμε ότι η πορεία προς την ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας μας (…) θα συνεχισθεί», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...