615
Η Κλόι Ζάο μόλις έχει μάθει ότι κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για το «Nomadland» | BAFTA/Handout via REUTERS

Θρίαμβος και στα BAFTA για το «Nomadland»

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 11:06
Η Κλόι Ζάο μόλις έχει μάθει ότι κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για το «Nomadland»
|BAFTA/Handout via REUTERS

Θρίαμβος και στα BAFTA για το «Nomadland»

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 11:06

Σε μία ακόμα τελετή βραβείων που έγινε μέσω Διαδικτύου, λόγω πανδημίας, η ταινία «Nomadland» αναδείχθηκε καλύτερη της χρονιάς στα βρετανικά BAFTA.

Για την ίδια ταινία, που θριάμβευσε και στις Χρυσές Σφαίρες και θεωρείται από τα φαβορί για τα Οσκαρ, το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε η Κλόι Ζάο –μόλις η δεύτερη γυναίκα στον θεσμό μετά την Κάθριν Μπίγκελοου το 2010– και του πρώτου γυναικείου ρόλου η Φράνσις Μακντόρμαντ.

Η τελετή της Βρετανικής Ακαδημίας Τεχνών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά για δύο βράδια, τόσο μέσω Zoom, όσο και με φυσική παρουσία για κάποιους στο Ρόαγιαλ Αλμπερτ Χολ του Λονδίνου. Εκεί παρευρέθησαν ο Χιου Γκραντ και η Πριγιάνκα Τσόπρα Τζόνας, ενώ η Ρενέ Ζελβέγκερ και η Αννα Κέντρικ συνδέθηκαν μαζί τους από ένα στούντιο στο Λος Αντζελες, για να παρουσιάσουν κάποια από τα βραβεία.

Η Εντιθ Μπόουμαν και ο Ντέρμοτ Ο’Λίρι, δύο από τους παρουσιαστές των βραβείων στο Ρόαγιαλ Αλμπερτ Χολ

«Θα θέλαμε να αφιερώσουμε αυτό το βραβείο στην κοινότητα των νομάδων που τόσο γενναιόδωρα μας καλωσόρισαν στη ζωή τους. Ευχαριστούμε που μας δείξατε πως τα γηρατειά είναι ένα όμορφο κομμάτι ζωής, ένα ταξίδι το οποίο όλοι θα μπορούσαμε να αγαπήσουμε και να τιμήσουμε. Το πώς συμπεριφερόμαστε στους ηλικιωμένους μάς λέει πολλά για το τι είμαστε ως κοινωνία και πρέπει να τα πάμε καλύτερα», είπε η Ζάο.

Η ταινία κέρδισε επίσης το βραβείο διεύθυνσης φωτογραφίας.

Τα βραβεία βρετανικής ταινίας και πρωτότυπου σεναρίου κέρδισε η ταινία «Promising Young Woman», που έκανε την έκπληξη, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Εμεραλντ Φένελ κερδίζει το βραβείο για καλύτερη βρετανική ταινία στο σκηνοθετικό και σεναριακό της ντεμπούτο, με το Promising Young Woman

Η Ακαδημία απέτισε φόρο τιμής στον πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος ήταν ο πρώτος πρόεδρος των BAFTA το 1959. Ο εγγονός του, πρίγκιπας Γουίλιαμ, είναι ο νυν πρόεδρος των BAFTA.

Περισσότεροι από τους μισούς από τους 24 υποψήφιους φέτος ήταν έγχρωμοι, καθώς πέρυσι, τα βραβεία είχαν επικριθεί έντονα επειδή οι περισσότεροι υποψήφιοι ήταν λευκοί.

Ο Αντονι Χόπκινς έκανε μία ακόμα έκπληξη και κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για τον ρόλο του στην ταινία «The Father», όπου υποδύεται έναν άνδρα που πάσχει από άνοια.

«Είμαι σε μια περίοδο της ζωής μου που δεν περίμενα ποτέ να πάρω αυτό το βραβείο», είχε δηλώσει παλιότερα ο 83χρονος ηθοποιός στους δημοσιογράφους, ο οποίος πρόσθεσε ότι λόγω ηλικίας ήταν «εύκολο» να κάνει την ταινία.

Τόσο ο Χόπκινς όσο και η Μακντόρμαντ δεν εμφανίστηκαν στην τελετή ούτε μέσω Zoom, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον κριτικό της Telegraph, παρόλο που και οι δύο ηθοποιοί είναι γνωστό πως το συνηθίζουν, καθώς δεν τους αρέσουν οι τελετές.

Η Γιου-Τζουνγκ Γουν κέρδισε στην κατηγορία δεύτερου γυναικείου ρόλου για το «Minari», όπου υποδύεται μια γιαγιά που έρχεται από τη Νότια Κορέα στις ΗΠΑ για να φροντίσει τα εγγόνια της.

Η Γιου-Τζουνγκ Γουν προκάλεσε γέλια στο ακροατήριο αναφερόμενη στους βρετανούς σνομπ

Στην ευχαριστήρια ομιλία της, η 73χρονη, που είναι υποψήφια και για Οσκαρ, προκάλεσε γέλια όταν δεν δίστασε να πει, μεταξύ αστείου και σοβαρού, ότι είναι σημαντικό που τιμήθηκε από «Βρετανούς, οι οποίοι είναι γνωστό πως είναι πολύ σνομπ».

Ο Ντάνιελ Καλούγια, που κέρδισε πολλά βραβεία φέτος για τον ρόλο του ακτιβιστή Φρεντ Χάμπτον στην ταινία για τους Μαύρους Πάνθηρες  στο «Judas and the Black Messiah», κέρδισε στην κατηγορία δεύτερου ανδρικού ρόλου.

Ο Ντάνιελ Καλούγια, που θεωρείται φαβορί και για ένα Οσκαρ

Τέλος, ο Ανγκ Λι, σκηνοθέτης των «Brokeback Mountain» και «Η ζωή του Πι», έλαβε την ανώτατη διάκριση της BAFTA για τη συνεισφορά του στον κινηματογράφο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...