657
Αδειος σταθμός του Μετρό στη Νέα Υόρκη με προειδοποιητικά μηνύματα για τον κορονοϊό | Reuters

Θλιβερή παγκόσμια πρωτιά των ΗΠΑ σε κρούσματα του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2020, 10:57
Αδειος σταθμός του Μετρό στη Νέα Υόρκη με προειδοποιητικά μηνύματα για τον κορονοϊό
|Reuters

Θλιβερή παγκόσμια πρωτιά των ΗΠΑ σε κρούσματα του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2020, 10:57

Το θλιβερό ρεκόρ των περισσότερων κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως κατέχουν από το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) οι Ηνωμένες Πολιτείες με 85.612.

Ετσι, τρεις μήνες μετά την εμφάνιση του κορονοϊού στην Κίνα και τη ραγδαία εξάπλωσή του εκεί, η ασιατική χώρα δεν βρίσκεται πλέον στην κορυφή του πίνακα, αφού την είχε ξεπεράσει και στους θανάτους η Ιταλία.

Οι ΗΠΑ έχουν γίνει πλέον η χώρα όπου η πανδημία εξαπλώνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα παγκοσμίως.

Στη δεύτερη θέση των αριθμών κρουσμάτων βρίσκεται η Κίνα με 81.340 και στην τρίτη η Ιταλία με 80.589. Αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία έως το πρωί της Παρασκευής.

Ο απολογισμός των θανάτων που οφείλονται στην ασθένεια COVID-19 παραμένει πολύ βαρύτερος στην Ιταλία (8.215) απ’ ό,τι στις ΗΠΑ (1.301), όπου την πλειονότητα των θυμάτων θρηνεί η Νέα Υόρκη, το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις: Ο Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής λοιμωξιολόγος της αμερικανικής κυβέρνησης, και δίπλα του ο Ντόναλντ Τραμπ, που μόλις έχει ενημερώσει τους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, στο καθημερινό τους ραντεβού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε προειδοποιήσει την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ, χώρα με 330 εκατομμύρια κατοίκους, θα ξεπερνούσαν σύντομα την Ευρώπη και θα γίνονταν αυτές το επίκεντρο της πανδημίας.

Ο αριθμός των θανάτων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης αυξήθηκε ραγδαία μέσα σε 24 ώρες, με 266 επιπλέον νεκρούς, ανεβάζοντας στους 466 το σύνολο.

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, η πολιτεία των σχεδόν 20 εκατομμυρίων κατοίκων είχε καταγράψει 38.977 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ιατρικό προσωπικό στο Μαϊάμι ετοιμάζεται να εξετάσει επιβάτες από δύο κρουαζιερόπλοια, στα οποία αναφέρθηκαν πολλά κρούσματα

Η κατάσταση είναι δραματική στη Νέα Υόρκη, με τα νοσοκομεία της να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε κρεβάτια, σε ΜΕΘ και σε απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, από μάσκες μέχρι αναπνευστήρες.

Η Κόλιν Σμιθ, μία γιατρός στα επείγοντα, σε νοσοκομείο του Κουίνς περιγράφει τη δική της εμπειρία μέσα από το βίντεο των New York Times και μας ξεναγεί στους χώρους του νοσοκομείου. Από 200 άτομα την ημέρα που περνούσαν από τα επείγοντα, σήμερα περνούν 400. Το νοσοκομείο έχει τοποθετήσει ένα φορτηγό-ψυγείο έξω από το κτίριο για να αποθηκευθούν τα πτώματα των ασθενών.

Στην έναρξη της κρίσης, ο γιατρός της εντατικής μεγάλου νοσοκομείου του Κουίνς, του Long Island Jewish Medical Center, έβλεπε κυρίως αφίξεις ασθενών που ανήκαν σε ευάλωτες ομάδες, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένων.

«Αλλά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, βλέπω πενηντάρηδες, σαραντάρηδες, τριαντάρηδες που δεν ακούν όταν τους λένε να μην βγαίνουν, να προστατεύονται, να πλένουν τα χέρια τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη και αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 44% των ασθενών του κορονοϊού στην Νέα Υόρκη βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία των 18 έως 44 ετών, αν και αντιπροσωπεύουν το 4% των θανάτων.

«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιθανότατα σε πολύ καλύτερη φόρμα από μένα. Πηγαίνουν στο γυμναστήριο, κάνουν υγιεινή διατροφή. Και ξαφνικά αρρωσταίνουν. Το να βλέπεις έναν τριαντάρη να πεθαίνει είναι σκληρό», λέει ο γιατρός που δεν κατονομάζεται.

Με γοργούς ρυθμούς, τα νοσοκομεία της αμερικανικής μητρόπολης γεμίζουν με ασθενείς που πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση το αυστηρό πρωτόκολλο.

«Υπάρχουν ολόκληροι όροφοι που μετατρέπονται σε ζώνες νοσηλείας Covid σε μία νύχτα», εξηγεί ένας διοικητικός υπάλληλος του νοσοκομείου, ο οποίος επίσης δεν κατονομάζεται.

Ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο ζήτησε από τα νοσοκομεία της πολιτείας της Νέας Υόρκης να αυξήσουν το δυναμικό υποδοχής ασθενών κατά 50% ή και να το διπλασιάσουν αν είναι δυνατόν, πράγμα που σημαίνει την μετατροπή δωματίων σε μονάδες εντατικής ή και την διάθεση ολόκληρων ορόφων για ασθενείς σε απομόνωση.

Συνολικά, ο εξοπλισμός προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ακόμη διαθέσιμος και επαρκής, δηλώνουν εργαζόμενοι, παρά τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Προς το παρόν υπάρχει επάρκεια αναπνευστήρων και οι γιατροί δεν είναι αναγκασμένοι, όπως αλλού στον κόσμο, να κάνουν επιλογές μεταξύ των ασθενών.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει την αύξηση των θανάτων. «Εχουμε πολλούς θανάτους, οι περισσότεροι από καρδιακή ανακοπή», λέει μία νοσηλεύτρια του Mount Sinai Morningside.

Η ικανότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ σχεδόν τετραπλασιάσθηκε σε μία εβδομάδα και φθάνει πλέον τα 18.650 τεστ ημερησίως, σύμφωναμε τον Αντριου Κουόμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...