Κερδισμένος από την πανδημία –και μάλιστα για τα καλά– είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο οποίος βρέθηκε στην κορυφή της λίστας του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικανούς για τρίτη συνεχή χρονιά.
Μέσα σε μια χρονιά, ο Μπέζος κέρδισε 65 δισ. δολάρια και η περιουσία του εκτινάχθηκε από τα 114 στα 179 δισ. δολάρια.
Ακολουθούν ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς με 114 δισ. δολάρια, ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ με 85 δισ. και ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ με 73,5 δισ.
Οι εταιρείες τεχνολογίας ήταν εξάλλου οι μεγάλες κερδισμένες από την κρίση που έφερε ο κορονοϊός στις οικονομίες του κόσμου, γιατί τα προϊόντα που πωλούν και διαθέτουν σε εκατομμύρια ανθρώπους ήταν σε πρώτη ζήτηση κατά την περίοδο του λοκντάουν.
Στην πέμπτη θέση είναι ο Λάρι Ελισον της Oracle, στην έκτη ο Στιβ Μπάλμερ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsοft και στην έβδομη ο Ελον Μασκ. Επονται οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, ενώ τη δεκάδα κλείνει η Αλις Γουόλτον, κόρη του ιδρυτή της Walmart.
Ο Ερικ Γιούαν, διευθύνων σύμβουλος της Zoom Video Communications, η εφαρμογή της οποίας έγινε ιδιαίτερα γνωστή κατά την εποχή του κορονοϊού, είναι ένας από τους 18 νεοεισερχόμενους στη λίστα, με την καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων του να ανέρχεται στα 11 δισ. δολάρια.
Αντιθέτως, σύμφωνα με το Forbes, ο Ντόναλντ Τραμπ υποχώρησε στη σχετική κατάταξη, επειδή η πανδημία έπληξε τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιήθηκε, τα κτίρια γραφείων, τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα. Ο Τραμπ υποχώρησε στη 352η θέση από τη 275η της περσινής κατάταξης, καθώς η καθαρή αξία της περιουσίας του μειώθηκε στα 2,5 δισ. δολάρια από τα 3,1 δισ. δολάρια.
Ο συνολικός πλούτος των 400 ανθρώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα Forbes αυξήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 3,2 τρισ. δολαρίων (τουλάχιστον 15 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News