639
Κιρ Στάρμερ και Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθούν και για τα Γλυπτά του Παρθενώνα | UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS / Menelaos Myrillas/ SOOC

Θετικός σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο Κιρ Στάρμερ – τι θα πει στον Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2023, 11:49
Κιρ Στάρμερ και Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθούν και για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
| UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS / Menelaos Myrillas/ SOOC

Θετικός σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο Κιρ Στάρμερ – τι θα πει στον Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2023, 11:49

Η είδηση μεταδόθηκε από τους Financial Times και μοιάζει να δίνει νέα τροπή και νέα τροφή στην υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα: ο σερ Κιρ Στάρμερ, ηγέτης των Εργατικών, είναι ανοιχτός σε μια συμφωνία για τα «Ελγίνεια Μάρμαρα», δηλαδή τα Γλυπτά του Παρθενώνα που στις αρχές του 19ου αιώνα απέσπασε ο λόρδος Ελγιν και έκτοτε εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η θέση του ηγέτη των Εργατικών, ο οποίος ευελπιστεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας στις εκλογές που θα γίνουν όχι αργότερα από τον Ιανουάριο του 2025, δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη την προσεχή Δευτέρα στο Λονδίνο.

Ήδη το Bloomberg, με δημοσίευμά του την Παρασκευή, είχε προεξοφλήσει πως ο Πρωθυπουργός αναμένεται να χρησιμοποιήσει το ταξίδι του στο Λονδίνο για να αναδείξει ξανά την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και ότι θα θέσει το ζήτημα κατά τις συναντήσεις που θα έχει τόσο με τον βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ, όσο και με τον Κιρ Στάρμερ.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το επίμαχο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η διαμάχη. Ο Μητσοτάκης πρόκειται να συζητήσει το θέμα κατά τη διάρκεια συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας με τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα, καθώς παραμένουν “εμπόδια” στις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή τους στην Αθήνα», έγραψε το Bloomberg.

Οι FT προχώρησαν το θέμα ένα βήμα πιο πέρα, περιγράφοντας τον Κιρ Στάρμερ ως θετικό σε μια ενδεχόμενη συμφωνία για δανεισμό των αρχαιοτήτων:

«Ο σερ Κιρ Στάρμερ, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, θα πει την ερχόμενη εβδομάδα στον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια αμοιβαία συμφωνία ανταλλαγής, η οποία θα περιλαμβάνει και την αποστολή μέρους των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

»Ο Στάρμερ, ο οποίος ευελπιστεί να γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας την επόμενη χρονιά, θα πει στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα θέσει εμπόδια σε οποιαδήποτε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και το Βρετανικό Μουσείο για τα λεγόμενα “Ελγίνεια Μάρμαρα”», σημείωσε το έγκυρο βρετανικό φύλλο.

Οι FT επεσήμαναν πως μολονότι οι έλληνες αξιωματούχοι δεν αναμένουν άμεσα αποτελέσματα από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείο, Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος με τη σειρά του, μόλις την περασμένη εβδομάδα επανέφερε το θέμα της συμφωνίας για τα Γλυπτά.

Ο Όσμπορν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την αποστολή στο Μουσείο της Ακρόπολης μέρους των Γλυπτών του Παρθενώνα και σε αντάλλαγμα να δανειστούν στο Βρετανικό Μουσείο ελληνικές αρχαιότητες.

«Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα. Μια συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα να δει κανείς αυτά τα σπουδαία Γλυπτά στην Αθήνα, καθώς και στο Λονδίνο. Μια συμφωνία που επιτρέπει σε άλλους θησαυρούς από την Ελλάδα, ακόμα και κάποιους που δεν έχουν φύγει ποτέ από εκεί, να εμφανιστούν εδώ στο Βρετανικό Μουσείο», είχε πει.

Βέβαια τα προβλήματα είναι ακόμα πολλά. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να συζητά την επιστροφή όλων των κλεμμένων από τον λόρδο Ελγιν Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι μέρος της συλλογής που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο. Από την άλλη, όπως σημείωσαν οι FT, ο Κιρ Στάρμερ αναμένεται να πει στον έλληνα συνομιλητή του ότι αν εκλεγεί στην πρωθυπουργία δεν θα αλλάξει τον νόμο του 1963 που εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει μόνιμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Ωστόσο, συνεργάτες του ηγέτη των Εργατικών λένε πως είναι έτοιμος να δείξει ευελιξία (στο θέμα). “Είμαστε σταθεροί στην κείμενη νομοθεσία, αλλά αν υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία δανεισμού ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα σταθούμε εμπόδιο” ανέφερε πρόσωπο κοντά στον Στάρμερ», έγραψαν οι FT.

Παρά τα εμπόδια, λοιπόν, το momentum είναι θετικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...