269
Ο Ανθιμος στον Αγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης (φωτογραφία αρχείου) | ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/Intime

Θεσσαλονίκη: Παραιτήθηκε ο μητροπολίτης Ανθιμος

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2023, 14:40
Ο Ανθιμος στον Αγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης (φωτογραφία αρχείου)
|ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/Intime

Θεσσαλονίκη: Παραιτήθηκε ο μητροπολίτης Ανθιμος

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2023, 14:40

Είναι ένα τέλος εποχής, τόσο για τα θρησκευτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης, όσο και για ολόκληρη τη χώρα, αν αναλογιστεί κανείς την εμβέλεια της ρητορικής του: ομοφοβικής, υπερσυντηρητικής, εθνικιστικής κλπ. Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

Ο 88χρονος Ανθιμος, που βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2004, υπέβαλε την παραίτησή του και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

«Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ανακοινούται ότι, χθες, ημέρα Δευτέρα, 7η του μηνός Αυγούστου έτους 2023, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, υπέβαλε αρμοδίως την παραίτησή του και έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της περί Αυτόν Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος» σημειώνεται, στη σχετική ενημέρωση.

Σύμφωνα με το orthodoxia.info, την Δευτέρα, ο Ανθιμος ανακοίνωσε την απόφασή του στον διάδοχό του στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, μητροπολίτη Ανθιμο Β’, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο μητροπολιτικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Χίου, Μάρκο, έναν εκ των τριών της επιτροπής που συνέστησε προ ημέρων η ΔΙΣ (Χίου, Φθιώτιδος, Λαρίσης) προκειμένου να εξετάσουν το θέμα των γηραιών ιεραρχών.

♦ Διαβάστε: Ο Ανθιμος σπάει τα νεύρα του Ιερώνυμου

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ύστερα από συζήτηση που είχε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης με τους δυο αρχιερείς, αποφασίστηκε πως «θα ήταν καλό για όλους», τον Ανθιμο, την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, αλλά και την Εκκλησία, να καταθέσει την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο, ώστε η όλη διαδικασία «να κυλήσει ειρηνικά».

Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, στις 3 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ειδικός εορτασμός στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα είναι και ο αποχαιρετιστήριος του Ανθιμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...