778
Ομάδα ατόμων πέταξε κροτίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων προτού ξεκινήσει η πορεία | grtimes.gr

Δακρυγόνα και μολότοφ σε Θεσσαλονίκη και Εξάρχεια για τον τραυματισμό του 16χρονου

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2022, 20:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/12/2022, 22:50
Ομάδα ατόμων πέταξε κροτίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων προτού ξεκινήσει η πορεία
|grtimes.gr

Δακρυγόνα και μολότοφ σε Θεσσαλονίκη και Εξάρχεια για τον τραυματισμό του 16χρονου

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2022, 20:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/12/2022, 22:50

Ενταση επικράτησε στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Δευτέρας όταν άτομα από τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο και άλλων πολιτικών οργανώσεων ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας στην Εγνατία οδό με αφορμή το βαρύ τραυματισμό από σφαίρα ενός 16χρονου Ρομά, ο οποίος εισήχθη σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου, κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης.

Είχε προηγηθεί κάλεσμα για συγκέντρωση στο σημείο λίγο πριν από τις  οκτώ το βράδυ και σύμφωνα με την Αστυνομία περισσότερα από 1.500 άτομα συμμετείχαν σε πορεία με κατεύθυνση προς τα δυτικά.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξή της, ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε βόμβες – μολότοφ και πέτρες προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, αναποδογύρισαν κάδους στο οδόστρωμα και τους έβαλαν φωτιά, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι αστυνομικοί «απάντησαν» κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης και χημικών.

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης και επέστρεψαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας όπου και διαλύθηκαν.

Στην διαδρομή κουκουλοφόροι έσπασαν βιτρίνες και προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας ενώ μια ομάδα ατόμων αποκόπηκε από το κυρίως σώμα της πορείας και κινήθηκε προς την παραλιακή λεωφόρο.

Μέχρι και τις 10 το βράδυ, περίπου, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε προσαγωγές έξι ατόμων των οποίων ερευνάται η συμμετοχή στα επεισόδια.

Φωτιά σε κάδους έξω από το «Ιπποκράτειο»

Νωρίτερα, άτομα έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων έξω από το «Ιπποκράτειο».

Η κυκλοφορία στην οδό Κωνσταντινουπόλεως διεκόπη το απόγευμα καθώς οι εκεί συγκεντρωμένοι βρέθηκαν στο οδόστρωμα φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας. Η κυκλοφορία άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά μετά τις εννιά και μισή.

Των εντάσεων προηγήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας Ρομά έξω από το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης για την υπόθεση του πυροβολισμού 16χρονου από άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ | In Time News / ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
In Time News / ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
In Time News / ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
In Time News / ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Επίθεση με μολότοφ εναντίον αστυνομικών στα Εξάρχεια

Ενταση επικράτησε το βράδυ και στα Εξάρχεια όπου περίπου 120 άτομα συγκεντρώθηκαν στην οδό Μεσολογγίου για να διαμαρτυρηθούν για τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΓΑΔΑ περίπου στις 9:25 μια ομάδα ατόμων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην συμβολή των οδό Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου.

Τι λέει η αστυνομία για την υπόθεση

Η αστυνομία έκανε λόγο για χρήση όπλου «ενόψει άμεσου κινδύνου» στο πλαίσιο της προαναφερθείσας επιχείρησης.

Ο 16χρονος οδηγός του οχήματος που ακολούθησαν οι αστυνομικοί, αφότου αυτός φέρεται να εφοδιάστηκε πετρέλαιο χωρίς να πληρώσει, πραγαμτοποιούσε «συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς», ενώ επιχείρησε και «να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών», τις εντολές των οποίων αγνοούσε, σημείωσε η ΕΛ.ΑΣ. στην επίσημη ανακοίνωσή της για το περιστατικό.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη, ενώ τέθηκε και σε διαθεσιμότητα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. έχει ως εξής:

«Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ.Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους.

Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης».

Νεότερη ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε: «Σε συνέχεια της σύλληψης αστυνομικού για περιστατικό τραυματισμού ημεδαπού που έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, ανακοινώνεται ότι, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του, ενώ παράλληλα τέθηκε σε διαθεσιμότητα».

Φωτογραφίες – βίντεο: grtimes.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...