Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης, ασκήθηκε εις βάρος του 32χρονου αστυνομικού που συνελήφθη για τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου Ρομά (δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι) κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη.
Ο κατηγορούμενος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ οδηγήθηκε το πρωί στην εισαγγελέα πρωτοδικών. Μετά την απαγγελία της εις βάρος του δίωξης παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον α’ τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης. Πήρε προθεσμία για την Παρασκευή και μέχρι την απολογία του θα παραμείνει στα κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Διά του συνηγόρου του, ο 32χρονος αρνείται την κατηγορία, τονίζοντας ότι δεν ενήργησε με ανθρωποκτόνο δόλο. Φέρεται να υποστήριξε ότι πυροβόλησε λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν οι συνάδελφοί του και ειδικότερα οι αναβάτες της προπορευόμενης μηχανής. Κατά πληροφορίες, είπε ότι πυροβόλησε «μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό», ενώ για τον δεύτερο πυροβολισμό, που έπληξε τον 16χρονο στο κεφάλι, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι πυροβόλησε «ενστικτωδώς προς τα κάτω, στοχεύοντας στα λάστιχα του αυτοκινήτου», και περιγράφοντας στη συνέχεια τις συνθήκες υπό τις οποίες άνοιξε πυρ, ανέφερε πως η μηχανή στην οποία επέβαινε, κινούνταν με ταχύτητα και λόγω του οδοστρώματος είχε συχνές αναπηδήσεις.
Εξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης έχει συγκεντρωθεί και πάλι ομάδα Ρομά, με τα μέτρα ασφαλείας εντός και εκτός των Δικαστηρίων να είναι δρακόντεια.
Και πάλι ωστόσο τα επεισόδια δεν αποφεύχθηκαν, καθώς λίγο πριν τις 10:30, φίλοι και συγγενείς του 16χρονου Ρομά επιτέθηκαν με ξύλα, πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, στήνοντας οδοφράγματα στην οδό 26ης Οκτωβρίου, έξω από τα δικαστήρια.
Τα ΜΑΤ προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο θείος του 16χρονου υποστήριξε ότι ο αστυνομικός δεν πυροβόλησε για να φοβίσει τον ανιψιό του αλλά για να τον σκοτώσει.
Οπως ισχυρίστηκε, ο 16χρονος έβαλε βενζίνη, αλλά δεν είχε χρήματα μαζί του και είπε στον υπάλληλο ότι θα του τα φέρει, χωρίς βέβαια να εξηγήσει αντίστοιχα την τρελή πορεία του ΙΧ που οδηγούσε ο ανήλικος κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, παραβιάζοντας διαδοχικά φωτεινούς σηματοδότες στην προσπάθειά του να ξεφύγει των αστυνομικών.
Δήλωσε, τέλος, ότι η οικογένεια του 16χρονου –ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου– «βλέπει» ρατσιστικά κίνητρα πίσω από το αιματηρό περιστατικό. Αυτό που θέλουν, είπε, είναι η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της σχετικά με τον αστυνομικό.
Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 μίλησε και ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Τσαϊρίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «άκρατο λαϊκισμό» το να ακούγεται ότι η Αστυνομία σκοτώνει για 20 ευρώ βενζίνη.
Οι αστυνομικοί –επεσήμανε– ενημερώθηκαν για ένα όχημα, χωρίς να γνωρίζουν ποιος είναι μέσα και πόσοι είναι μέσα, ότι έφυγε χωρίς να πληρώσει την βενζίνη.
«Στη συνέχεια –είπε– το περιστατικό το οποίο εξελίσσεται μέχρι να φτάσουμε στο σημείο όπου ο συνάδελφος έβγαλε το όπλο και πυροβόλησε, δεν έχει καμία σχέση και δεν συνάδει με τίποτα ότι εντός αυτού είναι μέσα και οδηγεί ένα 16χρονο παιδί».
Επανέλαβε δε τον ισχυρισμό –την επίσημη θέση της ΕΛ.ΑΣ. για τις συνθήκες του περιστατικού– ότι ο 16χρονος «επιχείρησε δυο φορές να τους εμβολίσει μέχρι την τρίτη φορά, που βρέθηκε ανάμεσα στις δυο μηχανές και ο συνάδελφος, ο οποίος βρισκόταν συνοδηγός στην πίσω μηχανή βλέποντας το όχημα να κατευθύνεται ευθέως ώστε να τραυματίσει και πιθανώς να σκοτώσει». Τότε, τόνισε, «πυροβόλησε δύο φορές, μία στον αέρα και μια προς το όχημα».
Η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει αν έπραξε σωστά ή όχι, κατέληξε, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια ζητούν να μπουν κάμερες (τις λεγόμενες body cam) στους αστυνομικούς.
Για το τι προβλέπει το πρωτόκολλο στο πώς πρέπει να αντιδρούν οι αστυνομικοί σε τέτοια περιστατικά, ο κ. Τσαϊρίδης είπε ότι γενικά τη στιγμή που ο αστυνομικός βλέπει ότι κινδυνεύει είτε συνάδελφος είτε πολίτης ρίχνει βολή εκφοβισμού στον αέρα, βολή κατά πραγμάτων, προς το όχημα, βολή εν συνέχεια ακινητοποίησης που είναι προς τα άκρα.
Ξεκαθάρισε τέλος ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ρατσιστική επίθεση καθώς οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν ποιος ήταν μέσα στο αυτοκίνητο.
Εκκληση να μην επαναληφθούν τα επεισόδια στο «Ιπποκράτειο»
Με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας από τους ομοφύλους του 16χρονου έξω από στο Ιπποκράτειο, διευθυντές δύο Κλινικών του νοσοκομείου απευθύνουν έκκληση να πρυτανεύσει η λογική και να μην επαναληφθούν τα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο τη λειτουργία του κατά τη χθεσινή εφημερία.
Ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Γιώργος Τσικόπουλος, επικαλούμενος την ιδιαίτερη σχέση του με τον πληθυσμό των Ρομά, απηύθυνε έκκληση να πρυτανεύσει η λογική και να μην επαναληφθούν τα επεισόδια:
«Με τον πληθυσμό των Ρομά έχω μία ιδιαίτερη σχέση. Χειρουργώ εδώ και 40 χρόνια σε αυτό το Νοσοκομείο. Έχω χειρουργήσει πάρα πολλά παιδάκια με όγκους, με φλεγμονές, δύσκολα περιστατικά, κι έχω μία άριστη σχέση μαζί τους. Σε αυτούς που με ακούνε αυτή τη στιγμή και μου στέλνουν τα ευχαριστήριά τους, κάνω έκκληση να πρυτανεύσει η λογική. Ναι μεν καταλαβαίνουμε τον πόνο τους, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα παιδί το οποίο χαροπαλεύει, αλλά οι αντιδράσεις να είναι στο πλαίσιο της κοσμιότητας, να μην ξεφεύγουν. Το Νοσοκομείο μας είναι ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, περιθάλπει νεφροπαθείς, περιθάλπει μεταμοσχευμένους, είναι ένα κέντρο Covid. Επομένως δεν μπορούμε να το καταστρέψουμε. Ναι μεν κατανόηση, αλλά από την άλλη πλευρά ζητούμε κόσμια αντίδραση. Καταλαβαίνουμε και τον πόνο, όλα τα καταλαβαίνουμε».
Ο διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Δημήτρης Ζαφειρίου ανέφερε ότι πρώτη φορά στα χρονικά του νοσοκομείου συνέβησαν θλιβερά γεγονότα όπως τα χθεσινά, τα οποία έθεσαν σε κίνδυνο τη λειτουργία του Νοσοκομείου.
«Στην Παιδιατρική, οι μικροί ασθενείς φοβήθηκαν πάρα πολύ με τους κρότους και τις φασαρίες. Είχαμε επεισόδια μέσα στην Κλινική, οι γονείς δεν μπορούσαν να έρθουν να επισκεφτούν τα παιδιά, το Νοσοκομείο στην εφημερία του δεν μπορούσε να δεχτεί ασθενείς, οι οποίοι είχαν ανάγκη περίθαλψης, γιατί φοβόντουσαν με όλα αυτά που γίνονταν», ανέφερε ο κ. Ζαφειρίου και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι οποιαδήποτε διαμαρτυρία πρέπει να γίνεται σε άλλο χώρο και όχι εκτός και μέσα ενδεχομένως σε ένα δημόσιο νοσοκομείο».
Μετέφερε εξάλλου την πληροφόρηση που είχε ότι στη διάρκεια της νύχτας παρέμεναν κάποιοι μέσα στο νοσοκομείο, για να υπογραμμίσει:
«Καταλαβαίνετε ότι αυτό εγκυμονεί φόβους σε όλους τους ανθρώπους, ακόμα και στους γιατρούς, που πρέπει να μετακινήσουν αίματα, να δώσουν εξετάσεις, να φροντίσουν ανθρώπους που είναι από την Εντατική μέχρι τις Παθολογικές Παιδιατρικές Κλινικές. Και φυσικά αυτό προκαλεί μια τεράστια δυσλειτουργία, αλλά το βασικό είναι ότι βάζει σε επικινδυνότητα τους ίδιους τους ασθενείς, καταργεί την έννοια του νοσοκομείου, έτσι όπως το ξέρουμε. Δεν μπορεί να πάει κάποιος να νοσηλευτεί. Χθες, αν ήσουν άρρωστος, δεν μπορούσες να πας στο νοσοκομείο με αυτά όλα που άκουγες και αν τυχόν δεν τα είχες ακούσει, ερχόμενος κοντά, θα σηκωνόσουν και θα έκανες αμέσως αναστροφή, και αυτό είναι θλιβερό πραγματικά».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News