Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, όπως διαβεβαίωσε σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του την Παρασκευή στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επίσκεψης του ίδιου του Πρωθυπουργού στην περιοχή.
Οπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, θα παρουσιαστεί ένα μέρος του σχεδίου ανασυγκρότησης, «που θα αφορά τα βασικά έργα υδρονομίας, τα φράγματα και τα αρδευτικά, τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού αλλά και με την αντιπλημμυρική προστασία, που είναι μείζον».
Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας αναγνωρίζουν ότι «έχει καταβληθεί μια μέγιστη δυνατή προσπάθεια στο σκέλος της κρατικής αρωγής και της στεγαστικής συνδρομής», με δεδομένο ότι «η κρατική μηχανή διαχειρίστηκε περίπου 200.000 αιτήσεις και η υπόθεση έχει κοστίσει 4 δισ. ευρω».
Σε καθε περίπτωση -τόνισε- «αυτό που έχει σημασία είναι η ζωή να βρει γρήγορα, πάλι, τους κανονικούς ρυθμούς».
Αντίστοιχα και για το θεμα με εκατομμύρια νεκρά ψάρια στο Βόλο, σημείωσε με νόημα ότι «οι αρμοδιότητες πρέπει να ασκούνται», Σημασία, τόνισε, έχει να υπάρχει υπευθυνότητα και γρήγορα αντανακλαστικά και γενικότερα «σε μικρότερες και μεγαλύτερες καταστροφές και όπου υπάρχει μια διαδικασία άμεσης παρέμβασης και ανασυγκρότησης, κεντρική κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, φορείς, κοινωνία να μπορούν να λειτουργούν χέρι χέρι».
Οσον αφορά το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της χώρας (συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας) , ο κ. Κοντογεώργης παρατήρησε αρχικά ότι «προφανώς δεν ήλθε ξαφνικά το θέμα», για να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων με συστηματικό τρόπο, επί παραδείγματι με κοινή διαχείριση αγροτικού και πόσιμου νερού.
«Υπάρχουν νησιά που δεν έριξε ούτε μια σταγόνα για αρκετούς μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει:
«Εμείς δουλεύουμε σε μια κατεύθυνση βραχυπρόθεσμων λύσεων». Αλλά, την ίδια στιγμή, είναι και από τα θέματα, «τα οποία χρειάζονται μια στρατηγική αντιμετώπιση. Προφανώς η Αττική είναι ένα ζήτημα, η ΕΥΔΑΠ έχει προχωρήσει ήδη σε κάποιες ενέργειες. Υπάρχει εγρήγορση και συστηματική αντιμετώπιση».
Τέλος, εν όψει Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επεσήμανε ότι αυτή «εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης, που είναι δημοσιονομική σταθερότητα, διατηρήσιμη ανάπτυξη, θέσεις εργασίας. Κάθε ευρώ που επενδύουμε και διαθέτουμε, (πρέπει) να είναι αποτελεσματικό και βέβαια, (με) στήριξη των ευάλωτων. Η σταθερή αύξηση εισοδημάτων είναι πυλώνας, μέσα από αυτόν αντιμετωπίζουμε το αυξημένο, όντως, κόστος διαβίωσης, που προσδιορίζεται και από την ακρίβεια και από το στεγαστικό ζήτημα και από άλλους παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παρουσία του πρωθυπουργού».
Ερωτηθείς, τέλος, για την πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο υφυπουργός επεσήμανε ότι το σημείο αφετηρίας είναι το 2009 και με αυτό πρέπει να γίνονται συγκρίσεις, αλλα και με το 2019, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε μια συγκεκριμένη κατάσταση.
«Είμαστε 16οι στην Ευρώπη στην αγοραστική δύναμη, και 11οι, 12οι στον κατώτατο μισθό», απάντησε, για να καταλήξει λέγοντας:
«Ο σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης αποδίδει -κι αυτό φαίνεται και στο διαθέσιμο εισόδημα αλλά και στον αριθμό των απασχολουμένων. Αυτή την πολιτική, που αποδίδει, θα την συνεχίσουμε. Η αύξηση των εισοδημάτων και των μισθών θα παραμείνει. Ο πληθωρισμός, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, σιγά σιγά βρίσκεται σε αποδρομή. Δεν λέμε ότι έχει τελειώσει, όμως φαίνεται ότι υπάρχει μια κάπως καλύτερη εικόνα». Και, εν κατακλείδι, «όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης κατατείνουν προκειμένου να ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας να τα βγάζουν πέρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News