796
Αγγλοι χούλιγκαν ενώ κατευθύνονται για σύγκρουση με τους Ρώσους, στην πόλη Λίλη της Γαλλίας | REUTERS/Pascal Rossignol

«Θερμό» διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας – Ρωσίας για τους χούλιγκαν

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2016, 22:39
Αγγλοι χούλιγκαν ενώ κατευθύνονται για σύγκρουση με τους Ρώσους, στην πόλη Λίλη της Γαλλίας
|REUTERS/Pascal Rossignol

«Θερμό» διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας – Ρωσίας για τους χούλιγκαν

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2016, 22:39

Γαλλία και Ρωσία δεν συγκρούονται στους ομίλους του Euro, αλλά στο πεδίο της διπλωματίας με τη Μόσχα να καταγγέλλει την «απαράδεκτη» σύλληψη και κράτηση Ρώσων οπαδών στη σκιά των επεισοδίων στη Μασσαλία το Σάββατο, αλλά και αυτών της Τετάρτης στη Λίλλη (Λιλ), όπου οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν άμεσα με χρήση χημικών ώστε να αποκόψουν τους εχθρικούς όγκους των οπαδών. Αλλά και στη σκιά της απειλής του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς για απαγόρευση των συγκεντρώσεων και του «τελεσίγραφου» της UEFA προς τη ρωσική ομάδα δια της αποβολής με αναστολή από τη διοργάνωση.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Μόσχα Ζαν-Μορίς Ριπέρ κλήθηκε στο υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας όπου του επιδόθηκε διαμαρτυρία για «διακρίσεις» σε βάρος των Ρώσων πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η ιστοσελίδα tovima.gr επικαλούμενη ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο πρεσβευτής έλαβε το μήνυμα ότι «περαιτέρω υποδαύλιση του αντιρωσικού αισθήματος» μπορεί να βλάψει τις διμερείς σχέσεις. «Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καλεί τις γαλλικές αρχές να προσέξουν με μεγάλη σοβαρότητα αυτήν την κατάσταση και να ρυθμίσουν το ζήτημα που αφορά τους συλληφθέντες Ρώσους πολίτες το συντομότερο δυνατόν, με βάση το δίκαιο και με πολιτισμένο τρόπο» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη, οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις από τους ρώσους φιλάθλους που κρατούνται ύστερα από τα επεισόδια στη Μασσαλία τιμωρούνται για την πρόθεση τραυματισμού ανθρώπων και για την πρόθεση καταστροφής της ιδιοκτησίας με ποινή κάθειρξης. Υστερα από απόφαση του δικαστηρίου της Μασσαλίας, στον έναν επιβάλλεται ποινή κάθειρξης 12 μηνών, στον άλλον 18 μήνες και στον τρίτο 24 μήνες. Και στους τρεις απαγορεύεται η επανείσοδος στη Γαλλία για δύο χρόνια.

Ηδη, πριν την είδηση των τριών κατηγορουμένων που τιμωρήθηκαν με φυλάκιση, οι γαλλικές Αρχές είχαν προχωρήσει σε μέτρα που προκάλεσαν αναστάτωση στη Μόσχα. Την Τετάρτη αποφασίστηκε η απέλαση είκοσι ρώσων φιλάθλων που συνελήφθησαν την Τρίτη στη Λίλλη, πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Ρωσίας και της Σλοβακίας.

«Κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια ενός καβγά στη Λίλλη. Δύο από αυτούς βρέθηκαν μεθυσμένοι μέσα σε ένα αυτοκίνητο με όπλα στην κατοχή τους» είπε εκπρόσωπος της νομαρχίας. Αστυνομική πηγή διευκρίνισε ότι τα «όπλα» ήταν ξύλινα ρόπαλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε χαρακτηρίσει λίγο νωρίτερα «απολύτως απαράδεκτη» τη σύλληψη 43 Ρώσων οπαδών για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Μασσαλία.

«Η σύλληψη από την αστυνομία περισσότερων από 40 Ρώσων οπαδών που επέβαιναν σε λεωφορείο είναι ένα απολύτως απαράδεκτο επεισόδιο» τόνισε ο Λαβρόφ μιλώντας στη Δούμα.

Οι οπαδοί αυτοί συνελήφθησαν την Τρίτη στο Μαντελιέ-λα Ναπούλ (νοτιοανατολική Γαλλία), σε απόσταση 170 χλμ από τη Μασσαλία, όπου βίαια επεισόδια ξέσπασαν το Σάββατο στο περιθώριο του ματς Αγγλίας-Ρωσίας. Ετοιμάζονταν για να μεταβούν στη Λίλλη (βόρεια Γαλλία) για το ματς Ρωσίας-Σλοβακίας.

Οι οπαδοί τέθηκαν υπό κράτηση και μεταφέρθηκαν στη Μασσαλία στο πλαίσιο της έρευνας για τα βίαια επεισόδια του Σαββάτου. Εντεκα εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι παραμένουν υπό κράτηση στη Μασσαλία για μέγιστο διάστημα 48 ωρών, ανέφερε πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.

«Οι γαλλικές αρχές ήταν υποχρεωμένες, τη στιγμή που τους συνέλαβαν, να ενημερώσουν την πρεσβεία ή το γενικό προξενείο στη Μασσαλία. Αυτό δεν έγινε» δήλωσε ο Λαβρόφ, διευκρινίζοντας ότι οι διπλωμάτες πληροφορήθηκαν για το επεισόδιο από τα μηνύματα οπαδών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ αυτών ήταν ο Αλεξάντρ Σπρίγκιν, πρόεδρος της Ένωσης Ρώσων Φιλάθλων και συνεργάτης του υπερεθνικιστή βουλευτή Ιγκόρ Λεμπέντεφ, μέλους του ακροδεξιού κόμματος LDPR.

Ο Σπρίγκιν έστειλε την Τρίτη πολλά οργισμένα μηνύματα στο Twitter για να καταγγείλει τις άδικες, όπως τις χαρακτήρισε, συλλήψεις. Η παρουσία του μεταξύ των συλληφθέντων Ρώσων δεν επιβεβαιώθηκε από τις γαλλικές αρχές.

Ο άνδρας, ο οποίος είχε ήδη θεαθεί παρέα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε φωτογραφηθεί στο παρελθόν να αποδίδει ναζιστικό χαιρετισμό μαζί με έναν μουσικό ενός ακροδεξιού ρωσικού ροκ συγκροτήματος, αν και αρνείται ότι συμπαθεί τους ναζί.

«Έχουμε επαρκώς ακριβείς ενδείξεις για τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός αριθμού εξ αυτών στα απαράδεκτα βίαια επεισόδια» που σημειώθηκαν στη Μασσαλία, είχε δηλώσει την Τρίτη ο εκπρόσωπος του κράτους στον νομό Alpes-Maritimes Αντόλφ Κολρά, αναφορικά με τα άτομα που συνελήφθησαν.

Πάντως ο ρώσος υπουργός Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο δήλωσε την Τετάρτη στη Μόσχα ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ρώσοι οπαδοί να εμπλακούν σε νέα βίαια επεισόδια στο Euro 2016, επειδή όπως υποστήριξε «προκαλούνται διαρκώς», ενώ «ό,τι κι αν συμβεί, λέγεται αμέσως πως ένοχοι είναι οι Ρώσοι».

Οι ρώσοι χούλιγκαν, οι οποίοι ήταν «εξαιρετικά εκπαιδευμένοι», σύμφωνα με τις αρχές, βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή κατά τις συμπλοκές που σημειώθηκαν το Σάββατο στη Μασσαλία, αλλά ουδείς συνελήφθη, αποτέλεσμα οι δυνάμεις της τάξης να δεχθούν επικρίσεις.

Μετά τα βίαια επεισόδια στη Μασσαλία, η Γαλλία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επέτρεψε στους πιο σκληρούς χούλιγκαν να βγουν από τη χώρα για να πάνε στο Euro 2016.

«Όλοι αυτοί που, από κοντά ή από μακριά, συμμετείχαν σ’ αυτές τις βιαιότητες, σ’ αυτές τις οδομαχίες, πρέπει όχι μόνο να ταυτοποιηθούν, αλλά κυρίως να σταλούν πίσω στη χώρα τους» επέμεινε ο γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...