Συνάντηση με τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Κατάρ – διοργανώτριας χώρας του φετινού Μουντιάλ (Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου).
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η προετοιμασία ενόψει των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου που αρχίζει τον ερχόμενο Νοέμβριο, καθώς και οι εξελίξεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Η επίσημη τελετή υποδοχής του Πρωθυπουργού στην Ντόχα (φωτογραφίες κάτω) ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 ώρα Ελλάδος και ακολούθησαν οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και η κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίν μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.
Στις 12:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε επίσημο γεύμα που παρατίθεται προς τιμήν του, στο Εθνικό Μουσείο Κατάρ.
Στην κυβερνητική αποστολή που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στην Ντόχα, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο ειδικός σύμβουλος του Μητσοτάκη για την ενέργεια Νίκος Τσάφος.
Στο επίκεντρο, η διμερής ενεργειακή συνεργασία, με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» να μιλούν για σημαντική ευκαιρία ώστε να αναλυθούν από κοντά οι προοπτικές «συστηματοποίησης» αυτής της συνεργασίας ή και να συμφωνηθούν συγκεκριμένα επόμενα βήματα.
Από το περιβάλλον του Μαξίμου, γράφουν «Τα ΝΕΑ», διαμηνύεται ότι η προσοχή είναι στραμμένη στα δύο σκέλη της ενεργειακής κρίσης –το ένα είναι οι τιμές και το άλλο η επάρκεια–, εξ ου και εντάσσουν τις επαφές Αθήνας και Ντόχα στη διακηρυγμένη στρατηγική της κυβέρνησης για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
Το Κατάρ είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές LNG στον κόσμο και αναζητείται φόρμουλα εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας ώστε να προκύπτουν οφέλη για τις δύο πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό προδιαγράφεται η προβολή εκ μέρους της Ελλάδας της κομβικής θέσης της.
Πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί και έχει τη διάθεση να λειτουργήσει ως γέφυρα του Κατάρ με την Ευρώπη, με «πύλες εισόδου» τόσο τον σταθμό της Ρεβυθούσας όσο και τον FSRU (πλωτός σταθμός αποθήκευσης – αεριοποίησης) στην Αλεξανδρούπολη, την ώρα που όλη η Ευρώπη προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Από τον περασμένο Μάιο, η Γερμανία μιλούσε για τις τεράστιες δυνατότητες του Κατάρ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεταξύ άλλων και στην παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου, με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς να υποδέχεται στο Βερολίνο τον Αλ Θανί για υπογραφές ενεργειακής συμφωνίας.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη, ως Πρωθυπουργός, στο Κατάρ, ωστόσο έχουν προηγηθεί μόνο το τελευταίο τρίμηνο διαδοχικές επαφές με άλλες χώρες του Κόλπου, με αντικείμενο τη φθηνότερη ενέργεια προς την Ελλάδα (και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη), όπως έχει προκύψει από τις συζητήσεις Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι, από όπου ο Πρωθυπουργός έχει προτάξει τη δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή, διερευνώντας περιθώρια στρατηγικής συνεργασίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News