Οι πολίτες το είδαν σαν μια ευκαιρία για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη πολιτικής βούλησης που θα περιορίσει το τεράστιο πρόβλημα της οπλοκατοχής. Ο ίδιος το είδε και σαν μια ευκαιρία για πολιτική (αυτό)προβολή, με το βλέμμα στο 2020 – έστω και αν η ευκαιρία δεν ήταν πρόσφορη – και για επίθεση κατά των αντιπάλων του.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφτηκε την Τετάρτη το Ελ Πάσο στο Τέξας και το Ντέιτον του Οχάιο όπου το Σάββατο έχασαν τη ζωή τους 31 άνθρωποι από τα πυρά δύο νεαρών ενόπλων.
Η παρουσία πάντως του προέδρου των ΗΠΑ δεν ενθουσίασε όλους τους κατοίκους στις δύο πόλεις. Συναντήθηκε μόνο ιδιωτικά με τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και προσωπικό που έσπευσε να δώσει τις πρώτες βοήθειες στο σημείο των επιθέσεων.
Τον περίμεναν όμως και διαδηλωτές – αυτούς φυσικά δεν τους είδε από κοντά. «Κάτω ο Τραμπ», «Προστατεύστε τα παιδιά και όχι τα όπλα», έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές. Στο Ελ Πάσο του έγραφαν: «Ρατσιστή, πήγαινε σπίτι σου». Στο Οχάιο εμφανίστηκε και ένα μπαλόνι με το «βρέφος Τραμπ», αναφέρει το BBC.
Το μήνυμα που είχαν να στείλουν οι διαδηλωτές – και το έγραφαν μάλιστα σε πλακάτ – ήταν απλό και άμεσο: «Κάντε κάτι!».
Τα δύο περιστατικά του περασμένου Σαββάτου άνοιξαν ξανά τη συζήτηση για την οπλοκατοχή, αλλά και για το πώς η ρητορική του προέδρου Τραμπ μπορεί να υποδαυλίσει πράξεις μίσους.
My time spent in Dayton and El Paso with some of the greatest people on earth. Thank you for a job well done! pic.twitter.com/TNVDGhxOpo
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 8, 2019
Ο Τραμπ όμως είδε το ζήτημα και σαν ευκαιρία να αντιπαρατεθεί (μέσω Twitter φυσικά) με τον υποψήφιο για τον χρίσμα των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, που ίσως έχει τις περισσότερες πιθανότητες εναντίον του προέδρου το 2020.
Ο ίδιος βέβαια νομίζει, τουλάχιστον αυτό είπε, ότι η ρητορική του φέρνει κοντά τους ανθρώπους και δεν τους διχάζει. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο δολοφόνος στο Οχάιο ήταν οπαδός της Ελίζαμπεθ Γουόρεν και του Μπέρνι Σάντερς, δημοκρατικών γερουσιαστών, «αλλά κανένας δεν το λέει αυτό». Ωστόσο οι Αρχές δεν έχουν συνδέσεις το έγκλημα με τις όποιες πολιτικές πεποιθήσεις του δράστη.
Οσο για την θεραπεία του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος της οπλοκατοχής, ο Τραμπ επιμένει ότι φταίνε τα βίαια παιχνίδια, η ριζοσπαστικοποίηση που γίνεται διαδικτυακά και οι ψυχικές ασθένειες. Όχι όμως και τα στρατιωτικού τύπου όπλα που κυκλοφορούν εύκολα γιατί, όπως είπε, «δεν υπάρχει πολιτική διάθεση για κάτι τέτοιο τώρα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News