346
Ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ, την Κυριακή | REUTERS/Clodagh Kilcoyne/Pool

Θερμή υποδοχή για τον Μπλίνκεν στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2023, 18:06
Ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ, την Κυριακή
|REUTERS/Clodagh Kilcoyne/Pool

Θερμή υποδοχή για τον Μπλίνκεν στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2023, 18:06

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε στον Αντονι Μπλίνκεν ο τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ κοντά στα Αδανα, το μεσημέρι της Κυριακής.

Τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών υποδέχθηκε ο Τσαβούσογλου και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ.

Οι δύο υπουργοί είχαν σύντομη συνάντηση, και αμέσως μετά επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με προορισμό τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Στη συνέχεια, ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατ. δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό.

«Οταν βλέπουμε την έκταση των ζημιών, τον αριθμό των κτιρίων, τον αριθμό των διαμερισμάτων, τον αριθμό των κατοικιών που καταστράφηκαν, θα χρειαστεί μια τεράστια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση και εμείς δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Προσθέτουμε 100 εκατομμύρια δολάρια για να έλθουν και να βοηθήσουν εκείνους που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη», είπε.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει στρατιωτικούς και άλλους αξιωματούχους που συντονίζουν την αμερικανική βοήθεια.

Το βράδυ της Κυριακής θα μεταβεί στην Αγκυρα, όπου θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του.

Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα της καθυστέρησης των υποψηφιοτήτων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για προσχώρηση στο NATO, τις οποίες η Τουρκία αρνείται μέχρι στιγμής να επικυρώσει.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αντονι Μπλίνκεν βοηθά στη μεταφορά αγαθών για τους σεισμόπληκτους, από τη βάση του Ιντσιρλίκ – REUTERS/Clodagh Kilcoyne/Pool

Η πρώτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία ως υπουργού Εξωτερικών προετοιμάζεται εδώ και λίγο καιρό, αλλά γίνεται δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σε πλήρη αντίθεση με ορισμένους από τους προκατόχους του, μεταξύ των οποίων η Χίλαρι Κλίντον και ο Ρεξ Τίλερσον, οι οποίοι πραγματοποίησαν την επίσκεψη μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της θητείας τους.

Σύμφωνα με αναλυτές, η καθυστέρηση δείχνει την τεταμένη φύση της σχέσης, η οποία επιδεινώθηκε ιδιαίτερα από το 2019, μετά την αγορά από την Αγκυρα ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας. Μολονότι οι ΗΠΑ εξήραν την Τουρκία για ορισμένες από τις ενέργειές της κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξακολουθούν να ανησυχούν για την στενή της σχέση με τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...