253
O Tαγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη | T.C. Cumhurbaşkanlığı @tcbestepe

«Θερίζουν ό,τι έσπειραν»: Ο Ερντογάν κουνάει το δάχτυλο στην Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2022, 13:20
O Tαγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη
|T.C. Cumhurbaşkanlığı @tcbestepe

«Θερίζουν ό,τι έσπειραν»: Ο Ερντογάν κουνάει το δάχτυλο στην Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2022, 13:20

Με ένα περιπαικτικό «τα θέλατε και τα πάθατε», σε πλήρη ταύτιση με τον ρώσο ομόλογό του –και στενό συνομιλητή του– Βλαντίμιρ Πούτιν, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε για την ενεργειακή κρίση ότι «η Ευρώπη θερίζει ό,τι έσπειρε», εννοώντας τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη θερίζει αυτά που έσπειρε. Η στάση της Ευρώπης έναντι του κ. Πούτιν και οι κυρώσεις τον οδήγησαν, είτε το θέλουμε είτε όχι, να πει: “Αν κάνετε έτσι, θα κάνω αυτό”», παρατήρησε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα, δικαιολογώντας με τον τρόπο αυτόν τον ωμό εκβιασμό της Ευρώπης από τον ρώσο πρόεδρο με το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου.

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και τα όπλα που έχει στην κατοχή του, κατά πρώτο λόγο αυτό του φυσικού αερίου. Δεν το επιθυμούμε, όμως πιστεύω πως η Ευρώπη θα έχει σοβαρά προβλήματα αυτόν το χειμώνα», πρόσθεσε ο Ερντογάν, ενώ στον αντίποδα –υπερηφανεύτηκε– η Τουρκία δεν θα έχει «τέτοια προβλήματα» (σ.σ. χάρη στη στάση, βέβαια, του επιτήδειου ουδέτερου που τηρεί, αρνούμενη –αν και χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ– να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Αρχές Αυγούστου, ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει συμφωνία για εν μέρει πληρωμή σε ρούβλια για τις παραδόσεις ρωσικού αερίου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία θα επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις στην Τουρκία μέσω του αγωγού αερίου TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.

Το 2021 η Ρωσία εξασφάλισε περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας και 45% των αγορών της σε φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...