Ο Αλμπάν Μισόν δοκιμάζει τις αντοχές του και παίρνει μέρος σε ακραία σπορ από μικρή ηλικία | Instagram
Επικαιρότητα

«Θεότρελος» Γάλλος θα ζήσει έξι μήνες στα βαθιά νερά του Βόρειου Πόλου

Ο 45χρονος Αλμπάν Μισόν θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα μείνει στην «καρδιά» του Αρκτικού Ωκεανού, ερευνώντας το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Protagon Team

Το περιβάλλον στον βυθό των παγωμένων νερών της Αρκτικής δεν θα μπορούσε να είναι πιο αφιλόξενο και επικίνδυνο — για άνθρωπο, όχι για φάλαινα —, με τη θερμοκρασία να παραμένει σταθερά πολύ κάτω του μηδενός.

Και όμως, υπάρχει κάποιος που σχεδιάζει να ζήσει παγιδευμένος, στην κυριολεξία, μέσα στον πάγο, κάτω από την επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού. Ο Αλμπάν Μισόν, ένας (υπερ)περιπετειώδης τύπος από τη Γαλλία, θέλει διακαώς να μείνει έξι μήνες μέσα σε ένα ειδικά σχεδιασμένο υποβρύχιο. Το κίνητρό του είναι βέβαια επιστημονικό, κάτι που εξηγεί κάπως τη μανία του να βρει τα 14 εκατ. ευρώ για να κατασκευάσει ένα εργαστήριο που θα αντέξει τις πολικές θερμοκρασίες και, όπως λέει, θα του επιτρέψει να ακολουθήσει τα βήματα του ήρωά του, ωκεανογράφου Ζακ Ιβ Κουστό.

Ο (υπερ)περιπετειώδης τύπος από τη Γαλλία θέλει διακαώς να μείνει έξι μήνες μέσα σε ένα ειδικά σχεδιασμένο υποβρύχιο (www.albanmichon.com/mission-biodysseu)

Ο 45χρονος Μισόν λέει ότι η καινοτόμος ωκεανογραφική ερευνητική βάση του θα προσφέρει σε εκείνον –και στους επιστήμονες που ελπίζει ότι θα τον ακολουθήσουν– εντελώς νέες πληροφορίες για τον Αρκτικό Ωκεανό και τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην περιοχή, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times.

Ο  στόχος είναι να «κάνει το αδιανόητο», όπως λέει ο ίδιος, δοκιμάζοντας σύγχρονες τεχνολογίες σε ένα δύσκολο περιβάλλον, όπου θα ζει με ανακυκλωμένο αέρα, νερό και ενέργεια.

Αφού ολοκληρώσει τη διαμονή του εκεί και με τα νέα δεδομένα που θα έχει συλλέξει, θα προσκαλέσει και αστροναύτες να χρησιμοποιήσουν τη βάση, πιστεύοντας ότι η εμπειρία αυτή θα τους φανεί χρήσιμη για τον χρόνο που θα περάσουν στο σκληρό περιβάλλον του Διαστήματος.

Για τον Μισόν δεν είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρήσει κάτι τολμηρό. Ξεκίνησε τις καταδύσεις σε βαθιά νερά σε ηλικία 11 ετών και στα 22 του είχε αγοράσει τη σχολή καταδύσεων σε πάγο Evolution 2, στις γαλλικές Αλπεις, η οποία οργανώνει καταδυτικές εξορμήσεις κάτω από την παγωμένη λίμνη έναντι 99 ευρώ την μέρα και 130 ευρώ τη νύχτα.

Στη συνέχεια, πέρασε 45 ημέρες βουτώντας κάτω από τον πάγο στον Βόρειο Πόλο, 51 ημέρες κωπηλατώντας με καγιάκ γύρω από τη Γροιλανδία και 62 ημέρες στο βορειοδυτικό πέρασμα, στους παγετώνες της Αρκτικής.

Η Biodysseus, όπως ονομάζεται η εξάμηνη αποστολή, είναι η πιο φιλόδοξη αποστολή του μέχρι σήμερα και παρομοιάζεται από τον ίδιον με αυτό που έκανε ο Κουστό το 1965, δημιουργώντας μια υποβρύχια βάση στα ανοιχτά του Σεν-Ζαν-Καπ-Φερά στη Γαλλία, όπου έζησαν ωκεανογράφοι για έναν μήνα. «Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας,  συνεχίζουμε το έργο του “αρχηγού” Κουστό», είπε ο Μισόν.

Το εργαστήριό του, η ακριβής θέση του οποίου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, θα έχει διαστάσεις 24 επί 2,3 μέτρα και θα βυθιστεί δέκα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού πριν αρχίσει να σχηματίζεται ο πάγος, το φθινόπωρο.

«Μετά από έξι μήνες θα αρχίσουν να λιώνουν οι πάγοι. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να περάσουμε σχεδόν μια ολόκληρη σεζόν κάτω από τη θάλασσα, παγιδευμένοι κάτω από πάγους», είπε ο εμπνευστής του εγχειρήματος.

«Το μπροστινό μέρος της βάσης, φτιαγμένο από ειδικό γυαλί, θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να έχουμε μια πανοραμική θέα του βυθού. Ετσι, θα καταφέρουμε να μελετήσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον ζώντας… σαν έμβρυα στην κοιλιά μιας μητέρας. Θα είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που θα ζήσουν για λίγο στην καρδιά του Αρκτικού Ωκεανού».

Το σχέδιο μιλάει και για μια δεύτερη βάση, που θα υπάρχει επάνω από το νερό, έτσι ώστε οι επιβάτες του υποβρυχίου να έχουν 24ωρη σύνδεση με τη στεριά. Θα δημιουργηθεί επίσης μια «φούσκα συνάντησης», μια διαφανής υποβρύχια κάψουλα δηλαδή, για να μεταφέρει γιατρούς στο υποβρύχιο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ακόμη και δημοσιογράφους που θέλουν να πάρουν συνέντευξη από τους επιστήμονες.

Ο Μισόν έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου το 10% του συνολικού κόστους μέσω δωρεών από επιχειρήσεις. Αν όλα πάνε καλά, η αποστολή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2025.