383
Οι τρεις νομπελίστες Οικονομικών, Μπεν Μπερνάνκι, Ντάγκλας Ντάιαμοντ και Φίλιπ Ντίπβιγκ, στο χαρακτηριστικό σκίτσο της επιτροπής |

Σε τρεις Αμερικανούς το Νομπέλ Οικονομικών 2022

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 13:37
Οι τρεις νομπελίστες Οικονομικών, Μπεν Μπερνάνκι, Ντάγκλας Ντάιαμοντ και Φίλιπ Ντίπβιγκ, στο χαρακτηριστικό σκίτσο της επιτροπής
|

Σε τρεις Αμερικανούς το Νομπέλ Οικονομικών 2022

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2022, 13:37

Τρεις αμερικανοί οικονομολόγοι βραβεύθηκαν, για την έρευνά τους σχετικά με τις τράπεζες και τις οικονομικές κρίσεις, με το Νομπέλ Οικονομικών 2022, σύμφωνα με την ανακοίνωση της σουηδικής επιτροπής, το μεσημέρι της Δευτέρας, στη Στοκχόλμη.

Πρόκειται για τους Μπεν Μπερνάνκι, πρώην πρόεδρο της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Ντάγκλας Ντάιαμοντ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και Φίλιπ Ντίμπβιγκ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις του Μιζούρι.

Οι τρεις βραβευθέντες «βελτίωσαν σημαντικά την κατανόησή μας για το ρόλο των τραπεζών στην οικονομία μας, ιδιαίτερα στη διάρκεια των οικονομικών κρίσεων, καθώς και τον τρόπο κανονιστικής ρύθμισης των οικονομικών αγορών», ανακοίνωσε η επιτροπή.

«Μια σημαντική ανακάλυψη των ερευνών τους», οι εργασίες για τις οποίες αρχίζουν από τα χρόνια του 1980, «ήταν ότι έδειξαν γιατί είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγεται η κατάρρευση των τραπεζών», πρόσθεσε η επιτροπή.

Ο 68χρονος Μπερνάνκι ήταν επικεφαλής της Federal Reserve (Fed) από το 2006 ως το 2014, μια θητεία που σηματοδοτήθηκε από την οικονομική κρίση του 2008 και την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers.

Ο Μπερνάνκι ανέλυσε κυρίως το Μεγάλο Κραχ των χρόνων του 1930, τη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας. Εδειξε κυρίως πώς οι απότομες και ξαφνικές αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες λόγω πανικού ή φοβίας αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα για την παράταση και την επιδείνωση των κρίσεων.

«Ο Μπεν Μπερνάνκι, σε μια εργασία του 1983, έδειξε με στατιστική ανάλυση και ιστορικές πηγές ότι οι απότομες και ξαφνικές αναλήψεις από τις τράπεζες λόγω πανικού ή φοβίας οδηγούν σε κατάρρευση τις τράπεζες και αυτός ήταν ο μηχανισμός που μετέτρεψε μια σχετικά συνηθισμένη ύφεση, στο κραχ των χρόνων του 1930, την πιο δραματική και σοβαρή κρίση που έχουμε δει στον κόσμο κατά τη σύγχρονη ιστορία», ανέφερε η επιτροπή.

Οι Ντάιαμοντ και Ντάμπβιγκ «ανέπτυξαν θεωρητικά μοντέλα που εξηγούν γιατί υπάρχουν οι τράπεζες, πώς ο ρόλος τους στην κοινωνία τις καθιστά ευάλωτες σε φήμες για την επικείμενη κατάρρευσή τους και πώς η κοινωνία μπορεί να μειώσει αυτήν την ευπάθεια», ανέφερε το σκεπτικό της επιτροπής.

Η πλειοψηφία των προηγούμενων βραβευθέντων είναι από τις ΗΠΑ, ενώ το βραβείο έχουν κερδίσει μόλις δύο γυναίκες στην ιστορία του θεσμού, η Αμερικανίδα Ελινορ Οστρομ το 2009 και η Γαλλίδα Εστερ Ντάφλο, που το 2019 ήταν σε ηλικία 46 ετών, η νεότερη οικονομολόγος που έχει βραβευθεί με Νομπέλ.

Το βραβείο Οικονομικών είναι το τελευταίο από τα φετινά Νομπέλ και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. σουηδικές κορώνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...