701
Μέσα στον χειμώνα θα προστεθούν άλλοι 250 συνοριοφύλακες, στους εκατοντάδες που έχει προσλάβει η κυβέρνηση στον Έβρο, δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος | Υπ. Προστασίας του Πολίτη

Θεοδωρικάκος: Ακόμη να ζητήσει συγγνώμη ο Τσίπρας για τον Εβρο

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2022, 16:05
Μέσα στον χειμώνα θα προστεθούν άλλοι 250 συνοριοφύλακες, στους εκατοντάδες που έχει προσλάβει η κυβέρνηση στον Έβρο, δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος
|Υπ. Προστασίας του Πολίτη

Θεοδωρικάκος: Ακόμη να ζητήσει συγγνώμη ο Τσίπρας για τον Εβρο

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2022, 16:05

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την επέκταση του φράκτη στον Εβρο –σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ– ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Αναφερόμενος στην έξαρση των μεταναστευτικών ροών –ειδικά στον Εβρο– ο υπουργός μίλησε για ιδιόμορφη απειλή σε βάρος της ακεραιότητας και της ασφάλειας της χώρας, τονίζοντας ότι μόνο τον Αύγουστο επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα συνολικά 25.000 παράτυποι μετανάστες.

Στη συνέντευξή του ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα που δημιουργήθηκε προ ημερών με τους 38 Σύρους στη νησίδα του Εβρου, και πήρε διαστάσεις με διαδοχικές τοποθετήσεις από τον πρόεδρο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους πάντα «πρόθυμους» κονδυλοφόρους στον αντιπολιτευόμενο Τύπο. Χαρακτηριστική επίσης για τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Κούλογλου και Αρβανίτη να καταθέσουν ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για την αντίδρασή της στο περιστατικό.

Οπως χαρακτηριστικά παρατήρησε ο κ. Θεοδωρικάος, ο κ. Τσίπρας ακόμη δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για το θέμα των 38 μεταναστών που διασώθηκαν στον Εβρο, καθώς, όπως επανέλαβε ο υπουργός, η συγκεκριμένη νησίδα στην οποία η Ελλάδα κατηγορήθηκε ότι δεν επενέβη, οι συντεταγμένες με βάση τη Γεωγραφική Υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που είναι αρμόδια να μας πει πού είναι η γραμμή των συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στον ποταμό Εβρο, δείχνουν ότι είναι μέσα στην τουρκική επικράτεια.

«Απέναντι στην εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία και τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων της ψεύτικης ελπίδας πρέπει να είμαστε ενωμένοι», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ακόμα ότι ένας μεγάλος αριθμός πλέον που επιχειρεί οργανωμένα και με διάφορα τεχνάσματα να έρθει στην Ελλάδα, είναι κυρίως από τη Συρία και οι άνθρωποι υποχρεώνονται, καθώς τους τίθενται διλήμματα από ό,τι φαίνεται από την πλευρά των τουρκικών αρχών, είτε να επιστρέψουν στη Συρία είτε να προωθηθούν προς την Ελλάδα.

Για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα, ανέφερε: «Το καλοκαίρι, το βάθος του ποταμού Εβρου σε πάρα πολλά σημεία, σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων, είναι πάρα πολύ χαμηλό, δεν είναι ούτε μισό μέτρο. Μπορεί κανείς να περάσει εύκολα και να βρεθεί στις νησίδες που βρίσκονται στο μέσον συνήθως του ποταμού Εβρου. Πηγαίνουν εκεί, δηλώνουν ότι κινδυνεύουν και προσπαθούν οι Ευρωπαϊκές Αρχές να πάρουν αποφάσεις, συνήθως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για να γίνει διαδικασία έρευνας διάσωσης. Οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο, η ζωή τους δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Τους αφήνουν τα οργανωμένα συμφέροντα και καλούν στη συνέχεια να τους πάρει η Ελληνική Αστυνομία. Θα επαναλάβω λοιπόν με κατηγορηματικό τρόπο: Η Ελληνική Αστυνομία βαρκάρης λαθρεμπόρων των ψεύτικων ελπίδων προς τους παράτυπους μετανάστες δεν πρόκειται να γίνει».

Ειδική αναφορά έκανε επίσης ο υπουργός στο θέμα της επέκτασης του φράκτη, λέγοντας ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες για να προχωρήσει το έργο, που είναι ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

«Το ποτάμι -εξήγησε- διαμορφώνει ένα μήκος συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας γύρω στα 200 χιλιόμετρα. Τεχνητό εμπόδιο -φράχτης- υπάρχει στα 37,5 χιλιόμετρα, είναι 12 στο βόρειο μέρος, εκεί όπου τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι στεριά και στο νότιο τμήμα κλιμακωτά περίπου 25 χιλιόμετρα τα οποία κατασκευάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ αμέσως μετά το 2020. Η εμπειρία και η δουλειά των αρχών ασφαλείας της πατρίδας μας, της αστυνομίας και του στρατού μας, απέδειξαν ότι στα σημεία που έχει φτιάξει ο φράχτης τα πράγματα είναι εξαιρετικά πιο απλά. Αυτό το βασικό γεγονός, η επίμονη πίεση που υπάρχει στα σύνορά μας και η κλιμάκωση της απειλής, οδήγησε το ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό να πάρει την απόφαση να φτιάξουμε το τεχνητό φράγμα στο σύνολό του ποταμού Εβρου. Φυσικά, σταδιακά, κλιμακωτά, γιατί είναι αδύνατον αυτό να γίνει από την μία μέρα στην άλλη, γιατί χρειάζονται πολύ σημαντικές χρηματοδοτήσεις».

Παράλληλα, όπως σημείωσε, μέσα στον χειμώνα θα προστεθούν άλλοι 250 συνοριοφύλακες, στους εκατοντάδες που έχει προσλάβει η κυβέρνηση στον Εβρο, ενώ απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι να αναβαθμιστούν και τα τεχνικά, ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης του ποταμού.

Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στην υπόθεση της επίθεσης των δύο Κρητικών στους γερμανούς τουρίστες στον Μυλοπόταμο, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και όλοι οι επισκέπτες είναι απολύτως ασφαλείς, για να απολαμβάνουν την ομορφιά της πατρίδας μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...