Εχουν περάσει δύο μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα μας. Σήμερα έχουμε τρία διαφορετικά εμβόλια. Η αξιολόγηση των ευρημάτων από τις επιστημονικές μελέτες εξελίσσεται παράλληλα με την εφαρμογή των εμβολιασμών. Ετσι, αποδεικνύεται ότι τα αποτελέσματα είναι ίδια ή ακόμη και καλύτερα από τις κλινικές μελέτες, εκτίμησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ.
Οπως τόνισε η ίδια, «σύμφωνα με το πρόγραμμα των εμβολιασμών, ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας αναμένεται στο τέλος Ιουνίου, εφόσον όλα εξελιχθούν αποτελεσματικά».
Η ίδια συμπλήρωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί παγκοσμίως κανένα σήμα για σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Και για τα τρία εμβόλια η σοβαρή νόσηση και η πρόληψη των θανάτων προσεγγίζει το 100%. «Σε αυτά θα πρόσθετα ότι μειώθηκε και η συμπτωματική λοίμωξη. Δηλαδή προσφέρει και την ατομική προστασία, συμβάλει όμως και στη μείωση του φορτίου στο περιβάλλον», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.
Και τα τρία εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για τη βρετανική μετάλλαξη, συμπλήρωσε. «Σύντομα θα έχουμε και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μόνο μία δόση», είπε.
Οι διαφορές τους είναι μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης. Μελέτες και στη χώρα μας δείχνουν ότι με τα mRNA εμβόλια επιτυγχάνονται υψηλότατοι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων και από την πρώτη δόση. Αρα, ενδέχεται να υπάρξει επιμήκυνση μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης, υπάρχει συζήτηση για αυτό το θέμα στη διεθνή βιβλιογραφία, συμπλήρωσε η ίδια.
Πρόσφατη αξιολόγηση δεδομένων μεγάλης μελέτης στο εμβόλιο της AstraZeneca επιβεβαιώνει και την αποτελεσματικότητά του στις μεγάλες ηλικίες, κάτι που αναμένεται επίσης να αλλάξει τα δεδομένα, δηλαδή να γίνεται και σε άτομα άνω των 65 ετών.
Αν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση, αυτή μπορεί να γίνει και να είναι εξίσου αποτελεσματική ακόμη και έπειτα από τρεις εβδομάδες.
«Ωστόσο, ακόμη και αν κάποιοι έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να συμπεριφέρονται όπως και οι υπόλοιποι. Διότι σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, μπορούν να μολυνθούν και να συμβάλουν στη μετάδοση. Ο ιός παραμονεύει. Για πόσο; Η απάντηση είναι άγνωστη και όλοι την περιμένουμε, διότι δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία», κατέληξε η ίδια.
Μόνο έξι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στη χώρα μας
Σήμερα πραγματοποιήθηκαν 30.000 εμβολιασμοί και θα ξεπεράσουμε τους 34.000 με ημερήσιο ρεκόρ, είπε παίρνοντας τον λόγο ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας.
«Από τον Δεκέμβριο έχουν γίνει 915.000 δόσεις και μέσα στην εβδομάδα θα ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Οι συντριπτική πλειοψηφία είναι άτομα άνω των 75 ετών».
«Για να είμαστε ασφαλείς πραγματοποιούμε ειδικές καταγραφές και αναλύουμε τα δεδομένα. Στο κέντρο επιχειρήσεων υπάρχει ομάδα με ειδικούς επιστήμονες και δίνουν την απάντηση για οποιοδήποτε ερώτημα», είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας.
Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα περισσότερες από 300 μοναδικές διανομές στα νησιά, έτσι ώστε να εμβολιαστούν οι κάτοικοι. Στο Καστελόριζο, μάλιστα, έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Επίσης έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 1.266 συμβάντα, δηλαδή κίτρινες κάρτες στον ΕΟΦ, και πολύ λίγα αποδείχθηκε ότι συνδέονται με το εμβόλιο. «Μόλις έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης έχουν εμφανιστεί, οι οποίες έχουν αντιμετωπιστεί και οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους», κατέληξε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News